Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

     

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   ||  LIFTCENTRALE ||

praktijkervaringen gevraagd met laagtemperatuur-warmtepomp lucht/water.

Beste allen,

Ik zoek ervaringen uit de praktijk (dus geen aanbevelingen, discussies over andere soorten verwarmingen) met een laagtemperatuur warmtepomp lucht/water. Mijn huis staat in de Hérault. Stookseizoen ca. 5 maanden. Onder 0c kan wel eens voorkomen, maar (nog) niet langdurig. Huis is georiënteerd op het zuiden, heeft dubbelglas en nieuwe kozijnen. Het dak is goed geïsoleerd. Muren 60cm niet geïsoleerd, vloer op de cave ook niet geïsoleerd en geen vloerverwarming mogelijk. Het huis is droog.

Mijn bedoeling zou zijn een warmtepomp met grote (plaat)radiatoren, die het huis op een basis temp. van 16-18c houdt. Voor der rest een goede houtkachel. Ik vind hout stoken prima, maar houtaanvoer voor 24/7 wordt te zwaar. Zou heel graag muurverwarming hebben. Werd in de Duitse eco-bouw in de '80-iger jaren mee ge-experimenteerd, maar is nu weer helemaal uit beeld. Ik zag en voelde in Noord China prachtige warmtemuren verwarmd door de rook van een buiten de ruimte gestookte houtkachel. Toch kennelijk nu nog niet voldoende ervaringen om dit samen met een warmtepomp toe te passen. Alternatief zou voor mij zijn elektrische panelen - goedkoper in aanschaf (goede kwaliteit is ook hier duur) en aanleg, maar duurder in gebruik. Ook niet erg goed voor ons milieu, dus niet toekomstgericht. Wel meer flexibel, daardoor  mogelijkheid op stookkosten te besparen, maar dan ook weer minder comfort. Ben gewend om met een 'traag' laagtemperatuur verwarmingssysteem te werken. In mijn dorp geen zonnepanelen en ook deze zijn niet geheel onproblematisch. Ben me bewust van de kosten, zal ik in mijn leven niet meer 'terugverdienen'. Hoogstens via de verkoopprijs van het huis. Maar dit is staren in een glazenbol zonder enige zekerheid in de toekomst.

Wie heeft ervaringen in een ong. gelijke situatie. Ik hoor ze graag.

Weergaven: 1335

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210725, Woningbeheer en Huishouding


Overleden
Reactie van Susan op 25 Juli 2021 op 18.10

Nou ik ben benieuwd van de maand hoorde ik iemand zeggen ongeveer 9000 euro voor aanleg radiatoren en warmtepomp voor mijn huis van plus minus 120 vierkante meter  gelijk vloeren.

Nu heb ik hele goede radiatoren 10 jaar geleden vernieuwd gewoon electra.

Reactie van map de maar op 25 Juli 2021 op 19.59

Susan, voor € 9000,00 zou ik meteen toehappen. Mijn huis is 2x 60m2. Voor 8 elektr. radiatoren (2x keuken, 4 x salon, 1x sl.k., 1xb.k., dus nog niet het hele huis), ben ik al €5500,00 kwijt. Daar bovenop komt dan nog de hele aanleg vanaf de meterkast. Ik vermoed dat de warmtepomp + radiatoren eerder het dubbele gaat kosten.


Overleden
Reactie van Susan op 25 Juli 2021 op 21.06

Map ik ben benieuwd naar de antwoorden van de mensen die een warmtepomp hebben en ook radiatoren door voor hebben aangeschaft en wat ze daarvoor hebben betaald recent! Dus niet in de tijd van subsidies.

Reactie van Peter Jan op 25 Juli 2021 op 22.42

In mijn vorige matig geïsoleerde huis van ca 500m2 had ik een Dimplex warmtepomp in combinatie met 38 jaga radiatoren (convectoren). Onvergelijkbaar met het huis van de vragensteller, maar toch.... De radiatoren werken al bij lage temperaturen en dat is een goede combinatie met een warmtepomp. Ik stookte dag en nacht dezelfde temperatuur en gebruikte zo de enertie van het gebouw. 

Vraag links en rechts een offerte aan en bij voorkeur bij bedrijven die regelmatig deze combinatie plaatsen. De meeste bedrijven kennen nog steeds de jaga radiatoren niet, terwijl ze voor de doehetzelver " zelfs" bij Leroy Merlin beschikbaar zijn. Zie hier https://www.leroymerlin.fr/produits/chauffage-plomberie/chauffage-g...

Ik vraag mij overigens af hoe een professional  Map een offerte van ca.  700 € per electrische radiator heeft gegeven. Volgens  mij is die offerte met een vork (taart of vis?) geschreven. Zeker als het ex aanleg electrische leidingen is.

Reactie van map de maar op 25 Juli 2021 op 23.15

Peter Jan, jouw radiatoren zijn convectoren, dus geven vnl warme lucht. Waarom dan niet meteen een warmtepomp lucht/lucht genomen? Alles wat vnl lucht verwarmd is idd beter geschikt voor een matig geïsoleerd huis. Maar ik ben nu eenmaal zeer gesteld op stralingswarmte. Convectoren voor mij dus geen optie. De prijs van de radiotoren is catalogusprijs van Thermor. Zware ijzeren vlakke plaat radiotoren. Heb nog niet met de installateur gesproken hoeveel hij mij voor die radiatoren zou rekenen (meer of minder).


Overleden
Reactie van Susan op 26 Juli 2021 op 0.12

In je bericht van maart geloofde je niet zo in een warmtepomp , nu wel? Ik vind het een aardige herrie geven zoals ik bij div. Mensen heb gemerkt.

Reactie van Peter Jan op 26 Juli 2021 op 7.20

Ik had 38 radiatoren ( 14 kamers, 7 badkamers en uiteraard veel algemene ruimtes) en dat maakt de aanleg ingewikkeld. Bovendien ontstaat er veel geluid door de ventilatoren, die lucht-lucht systemen hebben. De warmtepomp  zelf maakte nauwelijks geluid.  In bijna 20 jaar nooit een storing gehad en had een bescheiden factuur van EDF. 

Ik lees dat je van stralingswarmte houdt. Begrijp daarom niet waarom je naar ervaringen vraagt met warmtepomp en radiatoren. Hoge temperaturen zijn mogelijk met een wp, maar niet economisch. En de meest toegepaste vorm,  nl vloerverwarming komt bij je niet in aanmerking. 

Reactie van willem op 26 Juli 2021 op 7.25

Hallo Map

Wij hebben een warmtepomp van Viessmann voor warm water, 140 meter vloerverwarming, 100 meter verwarming met lage temperatuur radiatoren en een aansluiting op het zwembad. Het gaat mij te ver om het plan van Viessmann hier te publiceren maar als dit in je richting is kan ik je wel nadere informatie geven (het waarom van de keuzes, bedragen en ervaringen) en op voorhand, heel veel positief maar ook we hebben toch ook de risico's ondervonden. Mail mij dan maar op emsbroek at orange.fr.

Veel succes , William

Reactie van map de maar op 26 Juli 2021 op 11.04

Peter Jan, In de titel van mijn bericht staat al dat ik ervaringen zoek met een laagtemperatuur warmtepomp met daarbij extra grote radiatoren - ook met lage temp. natuurlijk om zo min mogelijk convectie te krijgen. Ik heb ruime ervaring met verwarming met tegelkachels - eigenlijk het zelfde principe - groot opp. met lage temp. Helaas zijn deze kachels voor mijn huis te zwaar en ook in de Herault minder toepasbaar.

Reactie van Bart Lagerweij op 26 Juli 2021 op 11.04

Hallo Willem,

Ben er ook in geïnteresseerd.

Zou je het hier willen delen ?

Met vriendelijke groet.

BL

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden