Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Franse bankrekening voor bezitters résidence secondaire

Sinds 1999 bewoon ik een résidence secondaire in de Bourgogne, met veel plezier. Direct na aankoop ook een bankrekening geopend bij Crédit Agricole. De laatste tijd met iets minder plezier: de bank maakt slordige fouten en biedt weinig service voor veel geld vind ik. Dus op zoek naar een andere bank in Frankrijk. Mijn keuze viel op de Banque Postale. Met alle vereiste documenten (justicatifs, rekeningen, belasting enz.) naar een afspraak, ongeveer een week geleden. De adviseur die ik sprak maakte het kort: ik kon alleen een rekening openen als ik mijn vaste inkomsten (in mijn geval pensioen en AOW) via die rekening liet lopen. Daar begin ik niet aan, ik woon de helft van het jaar hier en de andere helft in Amsterdam, mijn hoofdadres. Bovendien: waarom was dat destijds bij de bank CA geen probleem? Zegsman: maar dat is nu bijna 20 jaar geleden, dat doen we nu anders. Hij kon mij dus geen bankrekening aanbieden. Désolé. Verbluft verliet ik het pand. BP is toch een bank voor alle mensen? Ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen dat een grote groep Nederlanders op die manier langs de zijlijn komt te staan.

Vragen die rijzen: is dit inderdaad een beleidslijn van alle Franse banken en sinds wanneer dan wel? Zijn er onder Nederlanders in Frankrijk ervaringen te melden van mensen die in dezelfde situatie verkeren als ik, dus een tweede of vakantiehuis bewonen? Bestaan er banken die er geen probleem van maken als deze categorie mensen zich meldt? Welke zijn dat dan? Bij mij in de buurt zitten Société Génerale, Banque Populaire Bourgogne, BNP Parisbas, Caisse d' Épargne de Bourgogne, LCL en misschien nog andere. Ik wil ze best allemaal bezoeken maar hoor graag eerst over de ervaringen van anderen. Bij voorbaat dank en excuus als dit al eerder aan de orde is geweest. Dan graag een verwijzing.

Weergaven: 3753

_____________________________

☑️ Beste plaatser van dit bericht,

fijn dat je gebruik maakt van dit forum. Doe alsjeblieft mee met de discussie die volgt op je bericht! Reageer zelf op de reacties die anderen geven. Dat mag ook best een bedankje zijn. 

_____________________________

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20170801, Geldzaken

Reactie van Marrit op 1 Augustus 2017 op 18.13
Wij hebben ook een tweede huis in LDF, en een bankrekening bij Banque Populaire. Er is wel aan verbonden dat je dat je een tig aantal keer je rekening gebruikt. Voor vaste lasten, maar als wij in Fr zijn, gebruik ik hem ook bij boodschappen en zo. Gaat prima!
Reactie van Pieter Veenendaal op 1 Augustus 2017 op 19.46
Wij waren klant bij de Crédit Agricole, maar die wilde ons alleen als klant houden als we ook onze Franse verzekeringen bij hen afsloten. Ook angst voor saldotekorten ( wat we nooit hadden)
Nu zijn we klant bij de Crédit Mutuel die wel als voorwaarde stelt dat je € 3000 op een spaarrekening moet hebben staan. Loopt verder goed.
Reactie van Martin 71 op 1 Augustus 2017 op 21.31

Al 9 jaar een klant bij CA met een résidence secondaire nooit geen trammelant hoefde daar ook geen verzekeringen af te sluiten gewoon bij de GAN gedaan ik snap niet dat er bij andere dat wel is waar ligt dat aan 

Reactie van Lucie Schagen op 1 Augustus 2017 op 21.49

Al 21 jaar klant bij Credit Agricole, terwijl ik net als Anton voor de helft in Nederland woon. Ik betaal via hen de maandelijkse lasten van tel/internet, water, electriciteit en de taxes habitation en function. Ook betaal ik een opstal verzekering via hen, maar de verzekering is via AXA.Ik lever franse cheques bij hen in, die worden gratis op de rekening verzilverd.Ik zorg dat ik niet rood kom te staan, want dat zou bijzonder vervelend zijn in Frankrijk. Ook heb ik ooit een lening bij ze afgesloten, die heb ik netjes afbetaald, de rente was euribor, op het laatst vrijwel nul procent.

Fouten worden tot nu toe niet gemaakt en ik word ook niet gedwongen om verzekeringen bij ze af te sluiten.Of om mijn rekening een bepaald aantal keren te moeten gebruiken.

Dus tot nu toe ben ik heel tevreden.

Reactie van Dick van Goch op 1 Augustus 2017 op 21.51

CA is een coöperatieve bank (net als Rabobank in NL) en werkt per regio. Dat kan tot verschillen leiden. Ikzelf heb onlangs een rekening geopend bij CA, dat ging niet zonder slag of stoot omdat ze officieel moeten registreren dat je fiscaal in NL woont, maar dan komt je NL adres op de RIB. De beambte was echter meedenkend en heeft hierna adres gewijzigd en RIBs geprint met Franse adres. Verzekering was lastiger: de meesten wilden geen résidence secondaire verzekeren, zeker niet als je geen luiken of dubbele sloten hebt. Dat wilde de CA echter wel, dus lekker makkelijk alles bij hen.

Reactie van Matty Willigenburg op 1 Augustus 2017 op 22.14
Ik heb CA en AXA banque. De laatste is het meest klantvriendelijk en het beste qua vrijheid en internet bankieren. Ik betaal bijna alles via mijn NL rekeningen (mijn pensioen komt daarop binnen en waarom zou je kostbare overboekingen doen als er IBAN bestaat?) maar sommige dingen via de Franse. En dan bij voorkeur AXA banque.
Reactie van Wilna Maijenburg op 1 Augustus 2017 op 22.32

In principe kun je toch alle betalingen met een Nederlandse rekening voldoen? Vrienden van ons hadden hier in het dorp een vakantiehuis en hadden ook problemen met het betalen van hun rekeningen. Ik heb ze toen geholpen met het inloggen bij de instanties om de rekeningen gewoon via internet te betalen. Het enige probleem was het water, die waren een beetje tegen, maar uiteindelijk hebben ze een RIB gegeven en konden ze de rekening gewoon overmaken. Zelf hebben wij een rekening bij LBP, de enige voorwaarde die zij stelde dat er minimaal 1000 € gestort zou worden elke maand. Omdat wij hier officieel wonen was dat voor ons geen probleem, je moet toch boodschappen doen en af en toe brandstof tanken. 

Reactie van Oscar de Pater op 2 Augustus 2017 op 8.24
Ook supermarkten als Carrefour bieden bankrekeningen en leningen aan, misschien zijn zij wat minder streng?
Reactie van Jako op 2 Augustus 2017 op 10.11

Het blijft mensenwerk: het is de persoonlijke inschatting van de bankmedewerker die de beoordeling doet aan de hand van de richtlijnen van de bank. Hoe goedkoper de bank, hoe groter de kans dat die bank additionele voorwaarden stelt om te voorkomen dat de bank verlies lijdt op de klant.

Reactie van barbara kivit op 2 Augustus 2017 op 13.13

Anton, Waarom wil de BP dat je inkomen bij hun gestort wordt ? of heb je een hypotheek lopen en willen ze zeker weten dat je die kan betalen ? Of andere vaste lasten ?

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Laatste nieuws uit Frankrijk

© 2024   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden