Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Franse bankrekening voor bezitters résidence secondaire? (vervolg)

Begin augustus heb ik deze vraag gesteld omdat ik van bank in Frankrijk wilde veranderen en bij de Banc Postale werd geweigerd omdat ik mijn vaste inkomsten niet via deze bank wilde laten lopen (mijn domicilie is Amsterdam). Daarop kreeg ik een 20-tal nuttige reacties. Eind augustus kwam Anita B met haar terechte klacht 'reageren op reacties'. Ik voelde me aangesproken, want tot 3 x toe had ik een uitvoerige reactie opgesteld aan iedereen die had gereageerd, maar door technische problemen verdween de lange tekst iedere keer. Ook Anton Noë had geen oplossing. Een vierde keer dezelfde tekst weer opstellen werd me wat teveel.

De belangrijkste hint die ik kreeg van enkele mensen was: waarom wil je eigenlijk een Franse bankrekening, alles kan je toch regelen met je Nl rekening in Frankrijk? Die suggestie sprak me aan en dus ben ik begonnen om de vaste betalingen (EDF, Trésorerie voor de taxes foncière en habitation, Nordnet enz.) te laten lopen via mijn Nl rekening bij ING. 'Modifier les coordonnées bancaires', sommige bedrijven hebben daarvoor een eenvoudig formulier, zo gepiept. Om daarna dit najaar mijn Franse rekening bij CA - een bank die mij niet bevalt - op te zeggen. Die paar cheques die ik nog uitschrijf vervang ik wel door contante betalingen.

Zo gedaan. Nordnet en EDF waren geen probleem. De beambte van de Trésorerie in Corbigny raadde mij aan een brief te sturen naar het Centre de prélèvement des finances publiques in Sraatsburg, dan zou alles worden gewijzigd. Antwoord per brief van deze dienst dd. 27 september: "A l'heure actuelle, les prélèvements automatiques peuvent uniquement être présentés sur des comtes bancaires ouverts en France. Je regrette donc de ne pouvoir donner une suite favorable à votre demande." Een uiterst beleefd antwoord, maar een weigering dus. SEPA is een Europese regeling van het internationaal betalingsverkeer waar 34 landen aan meedoen, ook Frankrijk, maar kennelijk denkt de Belastingdienst in Frankrijk daar anders over?

Dat verbaast mij, voorzichtig gezegd. Natuurlijk zal ik om nadere toelichting vragen (waar staat dit, is er een wet of regeling waar dit standpunt te vinden is?), maar ik hoor graag op dit forum de mening van mensen in dezelfde situatie of met soortgelijke ervaring. En van de deskundigen onder ons natuurlijk.

Bij voorbaat dank en ik zal zeker reageren.

vriendelijke groet,

Anton

Weergaven: 1953

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20171003, Geldzaken

Reactie van john C. op 4 Oktober 2017 op 6.50

Voor de belastingsdienst is het veel makkelijker om een Franse rekening te blokkeren bij niet of achterstallige betaling, volgens mij ligt daar de reden van weigering.

Reactie van Anton Wesselingh op 4 Oktober 2017 op 8.16

Zeker, John, zoiets denk ik ook. Maar kan de Belasting zo te werk gaan door in feite een EU maatregel te omzeilen?

Reactie van Ineke Stofmeel op 4 Oktober 2017 op 8.57

goede morgen

Ik heb ook een tweede huis in FR en om rekeningen zoals EDF,  Trésorerie voor de taxes foncière en habitationen e.d. te betalen heb ik al jaren een bankrekening bij LCL. Ik heb GEEN inkomsten in FR, want ik woon en werk in NL. Het openen van deze rekening ging heel snel en simpel en ik zorg gewoon dat er voldoende geld op staat. Vooral belastingen betalen in FR moet via een Franse bankrekening. Ik snap dat dit misschien volgens de Europese wetgeving ook via een Nederlandse bank zou moeten kunnen, maar Frankrijk is Frankrijk en ze doen toch gewoon wat ze willen. Wellicht om de reden zoals John al aangeeft. We kunnen ons daar heel druk om maken, maar dat helpt helaas niet. Dus ik betaal mijn taxes e.d. gewoon via die Franse rekening en dat gaat uitstekend en ik heb geen ergernis..

Overigens kun je die taxes foncière en habitationen e.d nu ook online betalen, dus vanuit je luie stoel in Nederland. Op het formulier staat precies hoe dat moet. Je geeft hen dan in feite toestemming om het verschuldigde bedrag op de vervaldatum af te schrijven van de (Franse!) bankrekening en je hoeft dan ook niet meer dat RIB-formuliertje per post op te sturen en/of een bankoverschrijving te doen. Werkt echt heel handig!

Succes en ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Reactie van Bertels op 4 Oktober 2017 op 9.10

Off topic maar vergelijkbaar reageerde bij mij de Secu : bril gekocht in nederland  ( recept franse oogarts) werd niets vergoed met als argument dat ze alleen brillen gekocht bij  franse opticiens vergoeden .

Desondanks zijn brillen in nederland goedkoper in vergelijk met frankrijk, zelfs met eventuele vergoeding van Secu .

Reactie van S. Lysen op 4 Oktober 2017 op 9.40

Ik heb wel een Franse bankrekening maar maak de belasting al een aantal jaar over vanaf een Nederlandse rekening. 

Het enige moeilijke is dat er geen IBAN code op de facturen staan dus dat is even zoeken... Het bedrag wordt afgeschreven en ik heb al die jaren geen aanmaningen vanuit Frankrijk gekregen dus neem aan dat het goed gaat :-)

Reactie van Wim van Teeffelen op 4 Oktober 2017 op 9.45
@Anton: ik vrees dat het een misverstand is dat de SEPA-regeling er ontvangers van gelden toe dwingt om betalingen te ontvangen van alle IBAN-rekeningen. Zo is het niet geregeld in Europa. SEPA zorgt ervoor dat betalingen die vanuit een ander land worden gedaan op rekening van de ontvanger gemakkelijker en sneller kunnen worden afgewikkeld. Niets in de regels dwingt een ontvanger om dergelijke betalingen te accepteren. Iedereen die geld tegoed heeft kan zelf aangeven hoe hij betaald wenst te worden, tenzij de overheid daar specifieke maatregelen tegen heeft genomen. Zoals bijvoorbeeld bij betalingen aan de Franse belastingdienst, dat is niet toegestaan in cash voor bedragen van meer dan (ik meen, ik weet het bedrag niet zeker) €1000. Buiten deze wettelijke regelingen om mag de belastingdienst zelf uitmaken hoe zij betaald wensen te worden.

En natuurlijk is het zwaar irritant dat niemand bij de belastingdienst er tot nu toe aan heeft gedacht om betalingen van alle IBAN-rekeningen te accepteren (of wel gedacht, maar het niet heeft kunnen realiseren door de stroperige bureaucratie of de veel te ingewikkelde IT-systemen).

Dus toch maar een Franse bankrekening? Ik denk namelijk niet dat je dit op korte termijn kunt winnen, al zal dit best wel worden aangepast in de (verre) toekomst.

Wim
Reactie van Matty Willigenburg op 4 Oktober 2017 op 9.58
Je kunt de belastingdienst betalen met een virement international, dus gewoon van de NL rekening. Moet je even een RIB gaan vragen. Dat kost wat moeite om die te krijgen, maar het lukt wel. Ik betaal al mijn belastingen in Frankrijk direct van mijn Nederlandse rekening, waarop het merendeel van mijn inkomen binnen komt. En zo staat er nooit veel geld op mijn Franse rekening, waar de belasting inderdaad rechtstreeks toegang toe heeft.....
Reactie van BassieB op 4 Oktober 2017 op 9.58

Zoals Ineke al schrijft, je kan een hoop energie gaan stoppen in het schrijven van brieven, uitspreken van verontwaardiging e.d. maar de dingen lopen nu eenmaal zoals ze gaan hier in Frankrijk en een handjevol NL-ers die dat lastig vinden gaan dit niet veranderen.

Er zijn voldoende moderne banken in Frankrijk waar alles ongeveer werkt zoals je gewend bent in NL. Dit zijn meest on-line banken zonder kantoren. Sommige zijn gratis en vragen frequent gebruik van de rekening en andere vragen een minimaal bedrag per maand aan kosten. Zelfs een heel grote supermaktketen heeft een eigen bank voor 12,- p/j dacht ik en je kan al je Franse zaken waar dan ook in de wereld regelen. 

Reactie van Jako op 4 Oktober 2017 op 10.08

@Wim van Teefelen: Ik denk dat je je vergist. Het accepteren van een buitenlandse IBAN is wel degelijk verplicht. Zie iban discriminatie

"Omdat IBAN-discriminatie wettelijk niet is toegestaan en er mogelijk opgetreden zal worden tegen lidstaten en bedrijven waar veel klachten over zijn"

art 63 in het Frans:

Article 63

(ex-article 56 TCE)

1. Dans le cadre des dispositions du présent chapitre, toutes les restrictions aux mouvements de capitaux entre les États membres et entre les États membres et les pays tiers sont interdites.

2. Dans le cadre des dispositions du présent chapitre, toutes les restrictions aux paiements entre les États membres et entre les États membres et les pays tiers sont interdites.

Zeker van een overheid mag je verwachten dat die zich aan de (eigen) wet houdt. 

Reactie van Ineke Stofmeel op 4 Oktober 2017 op 10.16

Jako

Natuurlijk heb je gelijk. Maar gelijk hebben is heel wat anders dan gelijk krijgen.....

Zeker in Frankrijk.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden