Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Voor het vinden van Nederlandse dienstverleners in Frankrijk

Bent je dienstverlener in Frankrijk? Meld je dan aan!

Gevraagd: assistentie bij online archiefonderzoek ni Frankrijk 1850-1960

Ik ben op zoek naar iemand (die uiteraard goed Frans kan lezen) die mij op vrijwillige basis wil helpen met mijn speurtocht in Franse archieven, periode ± 1850-1960. Ik zal het even uitleggen.

Medio jaren-'70 begon ik aan een familiestamboom, vanwege een huwelijksjubileum van mijn ouders. Dat vorderde goed en ik houd die stamboom ook nog regelmatig bij. Toen ik naar Frankrijk verhuisde, leverde dat ook nog eens veel informatie op over een van de Franse takken van mijn familie.

Maar dat was nog niet alles. In het huis in de Haute-Marne dat wij in 1998 kochten, troffen wij een overvloed aan van documenten, foto's, attributen, memorabilia uit de oorlogsperiode 1914-1918. De vorige eigenaar (1874-1962) had in die oorlog het hele front doorlopen, van Belfort tot Le Havre en zijn kinderen (geboren in resp 1900 en 1909) hebben een grote hoeveelheid correspondentie en andere gerelateerde zaken netjes bewaard en dus voor ons nagelaten. Kijk maar op https://www.rosoy.nl/parisot/index.htm wat ik daarover heb gepubliceerd.

Nu wil het toeval dat veel van die WO-I-geschiedenis geografisch samenvalt met de Franse familietak die ik hierboven noemde, grof gezegd het gebied rond Parijs en de iets noordelijker departementen Oise en Aisne, en dat mijn familieleden daar ook vertoefden zo tussen 1850 en 1944, met inbegrip dus van WO-II.

Ik beschik intussen over zeer veel informatie uit de talrijke nationale, departementale en notariële archieven die ons in Frankrijk ten dienste staan, alsmede de archieven van ITS-Bad Arolsen, Buchenwald en Lublin/Majdanek (voor wat betreft WO-II); ik beloof dus geen happy end…

Maar ja, hoe meer je te weten komt, hoe meer er nog verder te ontdekken bijkomt, en steeds maar even op en neer rijden vanuit de Haute-Marne naar Parijs, Compiègne of Beauvais (± 400 km aller simple) voor archiefonderzoek ter plekke, lukt niet op één dag. Het zoeken in digitale archieven is een heel goed alternatief, maar ik loop aan tegen het maar steeds niet kunnen vinden van originele gedigitaliseerde testamenten, boedelscheidingen, hypothecaire akten, "fiches nominatives", Parijse Gestapo-archieven (als die er nog zijn), gerechtelijke uitspraken, gevangenisregisters, … Moet ik zo nog even doorgaan?

Wat ik nu hoop is dat er iemand is die graag online in Franse archieven duikt en mij wellicht op het spoor kan brengen van mijn zo begeerde details. Ik heb gemerkt dat het Parijse gemeentearchief doorgaans zeer welwillend is om van een niet-gedigitaliseerd document mij snel een kopie per post toe te sturen, gratis zelfs, maar bij vele andere instanties loop ik vaak aan tegen een muur van bureaucratische en ambtelijke non-informatie.

Toch sluit ik niet uit dat er geïnteresseerden zijn, zeker mensen met een specifieke expertise als archivaris, notaris, jurist, historicus/-a die mij bij deze nu al jarenlange speurtocht aan een sleutel of ingang kunnen helpen. Als gepensioneerd taalkundige ben ik nogal meertalig, en kan ik mijn eigen tijd min of meer vrijelijk indelen, maar ik snak naar een zekere voortgang bij het achterhalen van de achtergronden en motieven van door mij geconstateerde gebeurtenissen.

Als je interesse (en wat tijd) hebt, kan ik uiteraard heel specifieke nadere informatie geven van wat ik aan het zoeken ben en wat ik al heb.

Ik ben benieuwd.

Nard Loonen (hier in Frankrijk: Léonard, want ze kunnen Nard hier niet fatsoenlijk uitspreken.

 

Weergaven: 547

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20220515, Contact Gezocht

Reactie van Matanja op 15 Mei 2022 op 9.09
Beste Nard, ik kan je misschien helpen. Zou je mij een mailadres kunnen geven? Dan ben ik contact met je op. Vriendelijke groet, Matanja
Reactie van Léonard Loonen op 15 Mei 2022 op 9.47

Matanja,
Dank voor je snelle reactie. Het is inderdaad beter en correcter per e-mail in te gaan op de vele en vaak gevoelige persoonsgegevens die rond mijn verzoek aan de oppervlakte komen, liever dan via een openbaar medium. Je kunt mij bereiken op ljml@orange.fr voor verdere gegevens.

Reactie van Van Hees, marie Anne op 15 Mei 2022 op 18.19

 Ik kan je helaas niet helpen, maar wat mooi om via die link in de verzamelde gegevens te kunnen kijken. Dank je.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden