Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Gezocht mensen die vanwege vriend(in) de overstap naar Frankrijk overwegen

Beste lezers,

ik ben opzoek naar mensen die, net als ik, nog wonen in Nederland maar een vriend/vriendin hebben in Frankrijk en bezig zijn om de overstap te gaan maken. Tegen welke moeilijkheden loop je op? Heb je bruikbare tips? Vind je het leuk om eens van gedachten te wisselen over de stap die je gaat nemen?
Laat het me weten, misschien kunnen we elkaar helpen.

Groetjes,
Lizzie

Weergaven: 336

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

Contact Gezocht

Reactie van v. van zijl op 6 December 2010 op 10.53
Hallo Lizzie, Mijn tip is om zo snel mogelijk de taal te beheersen. Deelname aan gesprekken en grapjes kunnen volgen (en maken!!!) zijn heel belangrijk om je eigen identiteit en persoonlijkheid te uiten, een stukje "eigen ik" dat heel prettig is mee te nemen naar een "vreemde" omgeving "ver" van vrienden en familie. Bovendien stelt het je in de gelegenheid je eigen sociale kringetje op te bouwen en werk te vinden (wat afhankelijk van de regio waar je gaat wonen niet altijd makkelijk is). TV-programma's kijken met de Franse ondertiteling voor doven en slechthorenden is bovendien een mooie manier om het alledaagse Frans te leren. Verder zijn er op regionaal niveau scholingsprogramma's beschikbaar waarin ook taalonderwijs wordt gegeven (vaak betreft het programma's ter voorbereiding op toelatingsexamens voor studies) en waar je als werkzoekende mede-Europeaan voor in aanmerking komt. Daar leer je ook veel over de finesses van de Franse cultuur, omgangsvormen en communicatie in het algemeen. Veel plezier!!
Reactie van lizzie op 6 December 2010 op 11.46
Lizzie @ v.van zijl
Dank je voor je reactie! Ik ben aan het uitzoeken welke cursus Frans ik het beste kan volgen in Parijs. Heb je daar misschien nog een tip over?
Reactie van lizzie op 6 December 2010 op 12.05
Lizzie@Hasna
Super! Mijn vriend woont ook in Parijs! Jij moet dus ook nog de taal leren? Ik heb het eea aan thuis studies liggen maar dat is echt verschrikkelijk. Ik leer veel beter als ik direct iemand heb die dingen kan uitleggen. Denk jij erover om een cursus in Parijs te gaan volgen als je daar woont? Ik ben nu het eea aan het uitzoeken maar wil wel zeker weten of het een goede cursus is etc. Ik ben bezig om deeltijd te gaan werken in NL en mijn rooster zo in te plannen dat ik elke keer een week vrij ben na 6 dagen werk. En dan dus naar huis te gaan (Parijs)
Waar ik vooral tegenop zie is al het geregel met de belastingdienst en het verkopen van mijn huis hier in NL.
Vrienden en familie kunnen komen wanneer ze willen en ik denk dat je uiteindelijk er dus achter zal komen wie je echte vrienden zijn. Zit je nu vaak in Parijs? Ik zo'n beetje om het weekend (of mijn vriend is bij mij natuurlijk)
Qua taal leren: koop een goed zakwoordenboek, zo eentje die je overal mee naartoe kunt slepen. Zoek woorden die je tegenkomt in het dagelijks leven meteen op in het woordenboek. Zo kun je je woordenschat goed uitbreiden.
Misschien is het leuk om wat contact te houden en elkaar mogelijk hier en daar te ondersteunen en te voorzien van tips!
Reactie van lizzie op 6 December 2010 op 13.11
Of het gezeik gaat worden weet ik niet maar mijn vriend en ik zijn nog niet getrouwd, ik werk in NL, woon straks bij mijn vriend (ook ingeschreven tegen die tijd) dus ik heb geen idee waar ik straks belasting moet betalen etc. Of dat in NL is omdat ik daar deeltijd gewoon voorlopig blijf werken of dat dit in Frankrijk is omdat ik daar straks ingeschreven sta? Heb al wel wat tips van mensen hierover maar ik zie door de bomen het bos niet meer, hahaha. Ok qua verkopen van mijn huis of is het beter om het te gaan verhuren? Dat soort dingen allemaal. Ben nu met zoveel dingen bezig en heb het idee dat ik geen stap verder kom. Spannend hoor, het trouwen!! Leuk vooruitzicht!!
Reactie van boskabouter op 6 December 2010 op 18.06
Beste Lizzy, Overstappen naar Frankrijk is voor ieder individu een unieke beleving en is afhankelijk van je karakter en een stuk minder van gewoonten en gebruiken. Als je een flexibel aanpassingsvermogen hebt kom je er altijd; ik heb op die manier in zo'n 20 verschillende culturen kunnen vertoeven. Belangrijk daarbij is dat je je "innerlijke vrijheid" behoud en het maken van concessies -die zullen er ongetwijfeld komen- eerst goed bij jezelf doorneemt. Frankrijk heeft een andere cultuur dan Nederland en niemand zal kunnen ontkennen daar wel eens tegen aan te lopen. Daarnaast heb je natuurlijk een hele reeks administratieve akties die je zult moeten ondernemen. Een site die je daarover eventueel kan informeren is b.v. http://www.hetroerom.com/ Zij geven 1 of 2 keer per jaar een informatiedag waarbij je gedegen geïnformeerd wordt. Heb ik ook gedaan en was zeer waardevol. Op de site kun je ook nog een oproep plaatsen zodat je van meerdere mensen te weten komt hoe je deze stap het beste kunt voorbereiden. In ieder geval veel geluk en...succes
Reactie van lizzie op 7 December 2010 op 8.21
Lizzie @ Frank
Frank, ik krijg een mailtje van Nederlanders.fr dat je mij twee berichtjes hebt verzonden maar ik kan ze nergens vinden....
Reactie van Renske op 7 December 2010 op 13.18
Hoi Lizzie,

Ik ben zelf anderhalf geleden voor de liefde :-) naar Parijs verhuisd. Ik wil je best wat tips geven en ervaring met je delen. Je mag me altijd mailen op renskewester@hotmail.com.
Groet, Renske
Reactie van lizzie op 7 December 2010 op 15.34
Lizzie@ Renske

Hai Renske, ik heb je een mail verzonden. Misschien dat hij in je spambox aankomt?! Alvast bedankt in ieder geval!
Reactie van lizzie op 7 December 2010 op 15.36
Lizzie@Leonardus
Dank U!!! Staan goede tips op die site!
Reactie van fb op 8 December 2010 op 15.09
Hoi Lizzy, ik ben een paar maandjes terug naar Parijs verhuisd voor inderdaad een liefde.......

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden