Nedergids! De dienstverlener die je zoekt zul je daar vinden!

Ben je dienstverlener in Frankrijk? Meld je dan aan!

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Hallo,

Ik hoorde, dat het mogelijk is gratis verzekerd te zijn tegen ziektekosten als je 65+ bent.

Mijn situatie:

- ik ben 67 en ontvang AOW en diverse pensioenen uit Nederland

- ik was een Franse micro-entreprise van 2007 tot 2011 en betaalde toen premie voor van alles en nog wat, inclusief ziektekosten, aan de RSI. De verhuur van mijn Chambres d'hôtes en gîtes heb ik na 2011 voortgezet als particulier

- voor het inkomen uit Nederland heb ik loonheffingskorting; ik betaal in Frankrijk belasting over mijn gehele inkomen

- in 2011 kreeg ik te horen, dat ik eerst in Nederland moest vragen of ik daar een ziektekostenverzekering kon afsluiten. Zo ja, dan ging dat voor (na een jaar gratis in Frankrijk verzekerd te zijn). Zo nee, dan kon ik in Frankrijk terecht bij de Caisse Maladie. Het kon in Nederland, dus sinds die tijd wordt er een aantal honderden euro's ingehouden.

Nu hoorde ik kort geleden, van Nederlanders bij mij uit de buurt, die nu met pensioen gaan, dat zij voor altijd gratis verzekerd blijven voor ziektekosten. Hoe kan dat? En kan dat voor mij ook gelden? Bij wie moet ik zijn om dat te regelen?

Ik ben erg benieuwd of er meer mensen in dat comfortabele schuitje zitten!

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Weergaven: 2270

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20180122, Geldzaken, Overheid

Reactie van Harrien op 22 Januari 2018 op 17.22
Hallo Livia,

Ik weet er eerlijk gezegd het fijne niet van. Ik kan je alleen vertellen hoe het bij mij is gegaan. Ik heb net als jij in Nederland en in Frankrijk gewerkt (als leraar en vertaler). Maar toen ik hier ging wonen, en hier een professsion libérale uitoefende, werd ik automatisch hier verzekerd voor ziektekosten (bij de RAM). Ik betaalde dus niets in Nederland, alles rechtstreeks hier. Ik ben nu ruim 2,5 jaar met pensioen en betaal inderdaad niets meer aan de RAM en ze betalen toch keurig mijn ziektekosten. Ik weet niet of de hoogte van het pensioen daar ook iets mee van doen heeft. Het bedrag is bij mij voldoende maar niet erg hoog. Niemand heeft me gevraagd of ik in Nederland een ziektekostenverzekering kon afsluiten. De RAM stopte gewoon met afschrijven. Ik meende eerst nog dat ze de nieuwe premie moesten berekenen en dat ik na maanden wel een afrekening zou krijgen. Na 6 maanden gebeld en kreeg als verbaasde tegenvraag: U bent toch met pensioen? Tja, ik vind het wel prima zo. Mijn Nederlands pensioen en de AOW krijg ik bruto uitbetaald. Belasting en lasten erover betaal ik hier in Frankrijk. Een redelijk comfortabel schuitje dus, maar mede dankzij dit soort dingen kunnen we toch lekker leven, anders was dat wel anders geweest.
Ben benieuwd of je dat allemaal nog anders geregeld krijgt.
Reactie van Theodora Besse op 22 Januari 2018 op 18.42

Het is heel eenvoudig. Wanneer je in Frankrijk werkt (als ondernemer of als werknemer) dan ben je in Frankrijk basisverzekerd. Dat geldt ook wanneer je AOW/pensioen uit Nederland geniet. Je ontvangt dan inderdaad je AOW/pensioen uit Nederland bruto, zonder inhoudingen.

Wanneer je vanwege de bereikte pensioenleeftijd in Frankrijk stopt met werken en je hebt er tijdens je werkende leven een frans pensioen(tje) opgebouwd (hoe klein ook), dan blijf je basisverzekerd in Frankrijk. Je wordt niet "verdragsgerechtigd" en je blijft je AOW/pensioen uit Nederland bruto ontvangen. Het voordeel daarvan is dat gepensioneerden in Frankrijk geen ziektekostenpremie betalen. Nadeel: je betaalt CSG/CRDS en andere sociale lasten in Frankrijk.

Maar wanneer je tijdens je werkende leven in Frankrijk geen pensioen hebt opgebouwd (omdat bijvoorbeeld als ondernemer je omzet te laag was), dan ontvang je wanneer je stopt met werken dus alléén AOW/pensioen uit Nederland. In dat geval word je verdragsgerechtigd. Je valt dan onder de EU-verordening en daarmee onder het NL CAK. Nederland houdt dan bijdragen ZVW en bijdragen WLZ (voorheen AWBZ) in op je AOW/pensioen.

Daar staat tegenover dat je dan in Frankrijk geen CSG/CRDS en andere sociale lasten meer betaalt en dat je behalve in Frankrijk ook in Nederland gratis basiszorg kunt halen (in Nederland zonder eigen risico).

Kennelijk heeft Harrie tijdens zijn werkende leven in Frankrijk een frans pensioen opgebouwd. Of jij Livia, ook in Frankrijk een pensioen(tje) geniet schrijf je niet. Je schrijft alleen dat je AOW en diverse pensioenen uit Nederland ontvangt. Wanneer je niet daarnaast ook een frans inkomen hebt (als werknemer of als ondernemer (micro-entrepreneur) of een klein pensioentje) dan ben je dus verplicht verdragsgerechtigd en kom je niet in aanmerking voor een gratis basisverzekering in Frankrijk. Om onder de NL lange arm uit te komen kun je alsnog een micro-entreprise te beginnen, zoals ik en veel anderen hebben gedaan.

Hopelijk is deze uitleg duidelijk genoeg.

Reactie van En Laurenc op 22 Januari 2018 op 18.51

Beste Livia en anderen van lezers van deze site; realiseer je wel dat als het voor jou gratis is, dat dan ANDEREN ervoor moeten betalen! Het moet toch uit de lengte óf de breedte komen en alle verhalen hier om maar zo weinig mogelijk of geen premies, belasting e.d. te betalen komen mij zo langzamerhand de keel uit!


Overleden
Reactie van Susan op 22 Januari 2018 op 19.04

waarom Livia heb je die micro -entreprise opgezegd ??

Reactie van Theodora Besse op 22 Januari 2018 op 19.38

Anna, de vraag van Livia gaat over sociale verzekering. Belasting is zoals je weet een ander onderwerp. Belasting is geregeld in bilaterale verdragen tussen twee landen. Sociale verzekering is geregeld via de EU.

Met een ABP-pensioen ben je ingevolge het belastingverdrag NL-FR belastingplichtig in Nederland. Er wordt dus over je ABP-pensioen in Nederland belasting ingehouden. Maar als je basisverzekerd bent in Frankrijk (als werknemer of ondernemer of op basis van een frans pensioen), dan ben je volgens EU-recht niet verdragsgerechtigd. Dan worden op je ABP-pensioen dus geen bijdragen ZVW en WLZ ingehouden. Ben je echter niet in Frankrijk basisverzekerd dan worden op het ABP-pensioen in Nederland zowel belasting als bijdragen ZVW en WLZ ingehouden.

Livia schrijft dat ze belastingplichtig is in Frankrijk. Ze heeft dus geen ABP-pensioen.


Overleden
Reactie van Susan op 22 Januari 2018 op 20.18

heeft Livia het over een ABP pensioen? Ik hoop dat ze hier wel het één en ander uit de doeken wil doen. leuk uit d doeken doen .

Reactie van Theodora Besse op 22 Januari 2018 op 20.22

Anna, inderdaad is een combinatie mogelijk, maar daar schrijft Livia niets over en het blijkt ook nergens uit.

Bovendien gaat haar vraag alleen over "gratis verzekerd zijn tegen ziektekosten". Jij bent degene die verwarring sticht door over een ABP-pensioen te beginnen. Mijn antwoord aan Livia over ziektekostenverzekering geldt zowel voor bedrijfspensioenen als ABP-pensioenen uit Nederland. 

Ik heb hiermee alles gezegd wat ik te zeggen heb over dit onderwerp.

Reactie van Livia van Eijle op 22 Januari 2018 op 20.31

Beste mensen,

Ik heb wel een ABP-pensioen, onder andere, maar heb voor alle pensioenen aan de Nederlandse Belastingdienst vrijstelling inhouding loonheffing gevraagd en gekregen. In mijn micro-entreprise-tijd heb ik ook in Frankrijk pensioen opgebouwd. Ik ben daar met mijn 60e met pensioen gegaan; dat scheelde ca. € 4000,- premie betalen per jaar. Sinds anderhalf jaar betaalt de RSI mij een pensioen van € 70,- per maand uit.

Het lijkt er dus op, dat ik geen ziektekostenpremie zou hoeven te betalen (sorry En Laurenc, ik ben voor sterkste schouders zwaarste lasten, maar hoef toch geen dief van mijn eigen portemonnee te zijn, zeker gezien de meer dan € 100,- AWBZ-bijdrage per maand, waar ik niets voor terug krijg?). Blijft alleen de vraag over waar ik dat moet gaan regelen. Opzeggen bij CVZ? Langs bij de Caisse Maladie om het bevestigd te krijgen? Heb ik geen rechten verspeeld, omdat er een paar jaar zit tussen mijn pensioenleeftijd voor de RSI en heden?

Reactie van Harrien op 22 Januari 2018 op 20.56

Ik zie dat de discussie/voorlichting al een eind gevorderd is... Even een korte aanvulling op het ABP-pensioen. Daarover moet je inderdaad in Nederland belasting betalen vanwege het verdrag, behalve als je in het euh hoe heet dat, niet-openbaar onderwijs werkte? Dat was bij mij het geval, het bleek katholiek onderwijs te zijn, waar je in die tijd (gelukkig) niets van merkte, maar dit terzijde. Ik krijg dus ook mijn ABP-pensioen bruto uitbetaald.

Livia ik moest dat alles regelen via de belastingdienst buitenland (in Heerlen, waar ze mij als Limburger goed verstonden, dat scheelt natuurlijk -;)). Succes, probeer het alsnog ,zou ik zeggen.

Verder, de opmerking van Laurenc geldt een totaal andere discussie die je onmogelijk met zo'n opmerking kunt afdoen zonder populistische schijn te wekken, laten we het zuiver houden. Het gaat hier puur om regelingen en hoe deze in te vullen in je eigen situatie. Profiteren, waar Laurenc op doelt, is totaal iets anders en moge het duidelijk zijn, daar heb ik eveneens eens enorme hekel aan... de grootste profiteurs zijn niet de mensen met het minste vermogen, integendeel ... (oei, wat beweer ik nu weer???)

Reactie van Harrien op 22 Januari 2018 op 21.09

Even een aanvulling - als je oud wordt, denk je trager -. Ik bedenk Livia, dat indien je een overheidspensioen hebt bij het ABP dat je dan inderdaad in Nederland daarover belasting moet betalen en dus eveneens in Nederland de ziektekostenverzekering dient te betalen. Als ik me niet vergis... Zo nu ga ik de avondstilte in.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden