Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Een initiatief van leden van Nederlanders.fr

Hoe factureer je voorgeschoten producten als auto entrepreneur?

Hallo,

Ik ben werkzaam als auto entrepreneur. Ik heb voor een klant een aantal producten gekocht, en deze uit eigen zak voorgeschoten. Nu wil ik de klant een factuur sturen maar ik vraag me af hoe ik om moet gaan met deze gekochte artikelen. Ik wil hen gewoon de kostprijs in rekening brengen, maar er later natuurlijk geen belasting en sociale premies over hoeven betalen als zijnde inkomen. Is er een bepaalde manier waarop deze artikelen op de rekening gezet kunnen worden?

Alvast bedankt voor de reactie.

Weergaven: 828

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20110725, Geldzaken, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van Pieter op 26 Juli 2011 op 1.19

Hoi Irene,

 

Belasting wordt betaald over winst. Winst is opbrengst min kosten. Je inkoop wordt geboekt als kosten (charges), je gefactureerde bedrag als opbrengst (produits), dus het netto resultaat van het aan de klant doorberekenen (via factuur) van gemaakte kosten is nul (je zou het doorfactureren van kosten ook als negatieve kosten i.p.v. "opbrengst" kunnen beschouwen, in beide gevallen is het netto resultaat nul). Wel de gemaakte kosten inclusief BTW doorberekenen, want een auto-entrepreneur is "en franchise de TVA" en kan BTW niet terugvorderen. Op je eigen produkten/diensten mag je weer geen BTW doorberekenen. De doorberekende kosten kunnen op een aparte regel op de factuur vermeld worden.

 

Succes en met vriendelijke groet,

Pieter

 

 

 

 

 

Reactie van Sandra Anema op 26 Juli 2011 op 8.11
De sociale lasten (rsi) wordt niet berekend over de winst bij auto-entrepeneurs, maar over de omzet en dus
moet je eigenlijk die 15 % die jij moet betalen er bovenop rekenen. Ook mag/kan je als micro-bic of als auto-entrepeneur helemaal geen charges / kosten opvoeren. Ik moet aan mijn boekhouder alleen maar omzetcijfers
doorgeven en niks over winst en kosten. Het beste is de klant zelf de materialen te laten kopen, of voor jou een getekende cheque achter te laten.
Reactie van edith janzen op 26 Juli 2011 op 9.19
Bekend euvel, ik probeer zo veel mogelijk de klant de externe kosten zelf te laten betalen. De factuur zet ik dan op naam van de klant.  Alleen de leverancier of dienstverlener moet dit vertrouwen dan ook hebben. Lukt het niet, dan probeer ik zo mogelijk de kosten te verhogen met mijn cotisations deel.
Reactie van Irene H op 26 Juli 2011 op 9.46

Beste allemaal,

Bedankt voor jullie reacties! Ik begrijp dat ik het in de toekomst beter anders kan doen. Helaas was het in deze situatie niet mogelijk de klant direct te laten betalen. Gelukkig gaat het niet om een enorm bedrag dus inderdaad zal ik het dan verrekenen met de arbeid. Maar wel goed om te weten voor een volgende keer, dan kan ik het van te voren aangeven. Voor dit jaar is het nog niet zo erg dat het me sneller aan mijn plafond brengt, want ik heb er een parttime baan naast dus zal dat max waarschijnlijk niet halen, maar voor de toekomst is ook dat goed om bij stil te staan. 

 

Bedankt!

Reactie van Marga op 26 Juli 2011 op 11.51

Een boekhoudster vertelde mij dat je de kosten op de klant kunt verhalen via een 'note de frais'. Dus je hoeft geen factuur te maken, geen premies te betalen, maar je krijgt toch het voorgeschoten bedrag terug.

 

Reactie van Irene H op 26 Juli 2011 op 11.55

Beste Marga,

 

Maar wat houdt dat in dan? Dat ik ze gewoon het bedrag laat weten en mijn rekeningnummer? Niets op papier verder?

 

Grt. irene

Reactie van Marga op 26 Juli 2011 op 12.05

Ik gebruik een document dat dezelfde layout heeft als mijn factuur, alleen staat er "Note de Frais' met een apart volgnummer op (er is dus een reeks factuurnummers en een reeks note de frais nummers). Qua betaling werkt het hetzelfde als een factuur.

 

Marga

Reactie van Pieter op 26 Juli 2011 op 12.27
Sorry, mijn eerste antwoord was dus niet helemaal correct voor een auto-entrepreneur, maar is meer relevant voor bedrijfsvormen die onder een "régime réel" vallen.  Ik sluit me aan bij de andere reacties.
Reactie van Marga op 26 Juli 2011 op 13.57

Hallo Michel,

Geen idee of er een plafond aan zit. Misschien dat je het antwoord op die vraag op een van de vele websites voor auto-entrepreneurs kunt vinden.
De bedragen van de notes de frais zijn geen omzet, dus die geef je niet op bij de RSI etc.

Marga

Reactie van Marga op 26 Juli 2011 op 16.54

Hoi Michel,

Maar het is toch geen omzet als ik iets aanschaf voor een klant omdat het makkelijker is dat ik het doe en ik hem het exacte bedrag weer laat terugbetalen?

Ik vond de volgende link http://www.compta-online.com/auto-entrepreneur-facturation-des-frai... met een discussie tussen boekhouders. Zij verwijzen hierbij naar het volgende artikel: http://questions.assemblee-nationale.fr/q13/13-93336QE.htm

Als ik het goed begrijp, worden bepaalde kosten als voorschot gezien.Maar als iemand hier definitief uitsluitsel over kan geven, graag.

Marga

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden