WebT@lk KennisC@fé

 
AANKONDIGING

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Vanaf 6 uur (18:00) WebT@lk-C@fé.

Bijpraten over van alles en nog wat en verder; de voorbereidingen van een Quizzzzz over Frankrijk.

Deze Quiz zal dit voorjaar worden georganiseerd. 

Om direct toegang te krijgen tot het C@fé klik

HIER 

PS: het café is open, de deur is niet op slot.

De gastheer is misschien iets verlaat ivm de verjaardag van de buurvrouw hier in het dorp

Beste lezers,

Ik wil entrepreneur worden. Ik weet er al iets van zoals de inkomensgrens van € 35.000 per jaar.

Ik heb ook vernomen dat er een regeling is dat je de eerste 3 jaar maar 6% sociale belasing hoeft te betalen i.p.v. 23%. Is dat zo?

En is het mogelijk dat zowel mijn man als ik auto entrepreneur zijn? Mogen we dan beide max. € 35.000 per jaar verdienen dus max. € 70.000 per jaar?

En hoe vraag ik het aan?

Ik hoop dat iemand mijn vragen kan beantwoorden.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Lonneke

Weergaven: 1870

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20120128, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van Johanna op 29 Januari 2012 op 8.52

Hallo Lonneke,

Het is niet correct wat jij schrijft over de 6% belasting, op de volgende link vind je alle informatie over het statut van utoentrepreneur; http://www.lautoentrepreneur.fr/

Dit is ook het adres waar je de aanvraag doet.

Veel succes, je kunt contact met me opnemen als je nog vragen hebt (jejoch(apestaartje)yahoo.com

Johanna

Reactie van Claudine op 29 Januari 2012 op 9.25

Ik ben absoluut een nul wat betreft administratieve dingen ( dus daarom doet mijn vriend die frans is dat :-) ) maar ik als fotografe heb ook de status auto-entrepreneur en ik kan niet zeggen dat het ideaal is. Verre van. Ik heb ontzettend veel investeringen die ik allemaal niet kan aftrekken. Heel groot nadeel!

Daarbij betaal ik tussen de 20 en 23% TVA. Ik heb ooit iets gehoord dat als je goederen verkoopt dat daarover 6% wordt geheven maar dat hebben wij bij de laatste betaling niet echt begrepen omdat hij toen 19% aangaf ( je  vult het online in en ziet gelijk hoeveel belasting je betaald)

Misschien zijn hier wel mensen die dat weten maar die 6% zou toch hiervoor moeten zijn: Ik als fotograaf heb als optie dat ik een fotoboek maak voor mijn klanten. Zo'n boek kost mij bv 200€ ( die dus niet aftrekbaar is!) Als ik er 3 dagen op gewerkt heb verkoop ik het boek voor 400€. De klant betaald mij 400€ per cheque en ik moet dus zeg 20% belasting betalen over mijn inkomen. Dus in dit geval 80€. Omdat mijn winst maar 200€ was-80€ belasting hou ik  120€ over en verdient mijn schoonmaakster nog meer :-(

Maar die 6% kon ik (wij) niet vinden helaas.

Auto-entrepreneur status is prima voor mensen die niet veel hoeven te investeren.

Daarnaast heb ik ook gehoord dat je de status na 3 jaar verliest. ( je ziet ik weet er ook heul veul van... not! :-) )

maar hoop dat hier iemand mij kan uitleggen of ik het verkeerd zie/doe.

Reactie van joke vloemans op 29 Januari 2012 op 10.05

hallo, ik ben sinds  febr. autoentrepreneur, ik heb me ingeschreven bij de chambre de metiers in st. gaudens.

dat was erg eenvoudig. Na 3 maanden krijg je je eerste formulier om in te vullen, daarvan betaal ik, als artisan 13%. je bent vanaf de dag van inschrijving verzekerd voor de ziektekosten via de rsi.

je kunt je ook in laten schrijven bij de chambre de commerce, dat hangt af van wat je doet of dat je wederverkoper bent. Ik heb gekozen voor niet btwplichtig te zijn.

ik denk dat iedereen zich kan laten inschrijven. Ik geloof dat de limiet zo'n € 80.000,-- is.

joke vloemans

 

Reactie van Alexandra van Schelle op 29 Januari 2012 op 10.08

Hi, ik ben bijna 2 jaar autoentrepeneur geweest en het brengt bergen papier met zich mee.

Ik heb in die 2 jaar mijn carte vital nooit ontvangen (en dat schijnt meer dan normaal te zijn), maar ik heb wel doktor's bezoekjes etc kunnen (gedeeltelijk) terug claimen.

Ik ben naar de URSAF gegaan om mij in te schrijven en zelf zijn ze daar blij mee omdat daarmee geen fouten gemaakt worden.

Wees op je hoeden voor alle rotzooi die je in de brievenbus ontvangt, waar veel 'foute' facturen bijzitten en ook de belastingdienst heeft mij meerdere belastingen in de maag willen splitsen die (na een bezoek) niet voor mijn van toepassing waren.

Veel plezier!

Alexandra

Reactie van Leo van Vliet op 29 Januari 2012 op 10.19

Hallo Lonneke,

Hele goede site voor Hollanders die in Frankrijk (gaan) leven en/of werken is wonen en leven in Frankrijk.

www.infofrankrijk.com

Reactie van Catharina Jumelet op 29 Januari 2012 op 10.19

Beste allemaal,

Ook ik ben auto-entrepreneur en ik kan jullie alleen maar vertellen wat ik ervan weet. Het auto-entrepreneurschap is ideaal voor mensen die weinig investeringskosten hebben, want je kunt niets aftrekken. Je hoeft geen TVA = BTW af te dragen. Ook pretttig is dat je geen boekhouder nodig hebt, je moet enkel je facturen goed bewaren. Over je inkomsten betaal je sociale premies, dat varieert van 18,5 tot 23 %, afhankelijk van welk beroep je uitoefent. Hiermee ben je basis ziektenkosten verzekerd. Het maakt niet uit hoeveel je verdient, je betaalt altijd alleen maar dat percentage. Als je een keer een trimester niets verdient, betaal je ook niets, maar je blijft wel verzekerd. Dit kan niet blijven duren, als je geen inkomsten hebt wordt je na een bepaalde tijd (hoe lang dat is weet ik niet) uit je auto-entrepreneursschap gezet. De inkomenslimiet ligt inderdaad op 32.000 per jaar. Kom je daarboven, dan moet je een andere vorm kiezen. Het aanmelden is vrij simpel, dit kan online, zorg wel dat je het meteen goed invult, want het is lastig om dingen te wijzigen/terug te draaien.

Wat betreft het kiezen van het goede regime, wij zijn enorm geholpen door Rob van Schijndel. Hij kan precies je situatie bekijken en uitleggen wat het best bij je past en hoe het werkt. Dat scheelt een heleboel gepuzzel.

Reactie van E.J.Malestein op 29 Januari 2012 op 11.09

bonjour, altijd respect en bewondering voor iedereen die in Frankrijk gaat ondernemen, maar ondanks alle goedbedoelde, soms tegengestelde adviezen en ervaringen( deze vooral ook lezen, maar niet blindelings volgen) van heb ik maar één goede tip. Wend je tot een expert/adviseur. Het is de investering waard om te voorkomen dat je achteraf verkeerde stappen en beslissingen neemt met alle financiele nadelen en ergenissen tot gevolg. Alleen hij/zij kent de hele case/businessplan (1-2 a4tjes is genoeg!). Succes ermee, het gaat je lukken!

 

Reactie van edith janzen op 29 Januari 2012 op 11.28

Ook mij werd door de Impots verteld dat het autoentrepreneurschap na 3 jaar ophoudt. Volkomen onzin, dat is alleen het geval als je 3 (of 2 ?) achtereenvolgende jaren 0 omzet hebt aangegeven.  Je kunt gewoon verder als je op het eind van die periode alsnog een bedragje omzet aangeeft. En het klopt dat je niets mag aftrekken, dus ook je betaalde TVA niet. Heb je weinig onkosten, dan is een EA wel handig, te meer daar je niet aan een minimum afdracht zit, verdien je weinig, dan betaal je ook weinig. Bij veel andere bedrijfsvormen wordt een minimum omzet gehanteerd,  waarover dan de afdracht berekend wordt,  ook al is je omzet veel lager.  Op de eerder genoemde site lautoentrepreneur.fr staat inderdaad alles zeer gedetailleerd.  Ook wij moesten 3 jaar op de carte vitale wachten, via de klachten procedure bij de mediateur toch gelukt.  Om de paar maanden probeer ik de kaart ergens, om te zien of hij weer ongeldig is gemaakt.  Maar dat heeft met de AE niets te maken. 

Reactie van joke vloemans op 29 Januari 2012 op 11.43

mijn carte vital, is nadat ik erover gebeld heb,  na 9 maanden gekomen, met een foto erop. Bij inschrijving kreeg ik wel de attestation gelijk, dat werkt ook goed. Het voordeel van auto-entrepreneur is, dat je, als je geen omzet hebt, ook niets hoeft te betalen. En 13% van de bruto omzet gaat ook nog wel.

Reactie van reuvers op 29 Januari 2012 op 12.03

Hallo,

M.i. geeft Catharina Jumet de goede uitleg: je factureert GEEN TVA, je betaalt hem wel als je dingen inkoopt, maar kan die niet terug vorderen. Je AE wordt opgeheven als je 2 jaar geen inkomsten opgeeft.

6% klopt NIET!

Als Claudine te weinig verdient moet ze misschien haar tarieven eens onder de loep nemen, die zijn toch vrij? Je moet je onkosten doorberekenen naar de klant met een extra percentage: het fotoboek kost jou geld en het heeft je waarschijnlijk tijd gekost om het te kopen: dat moet je natuurlijk doorberekenen! Je moet niet onder de prijs werken! Ik ken de tarieven van jouw sector niet, maar moet toch redelijk eenvoudig te vinden zijn via Internet enz.

Heb zelf een AE als nevenactiviteit, naast een baan in loondienst en bied diensten aan op commercieel vlak, tolk-en vertaalwerk, redactionele activiteiten en communicatie en heb nooit minder dan 30 euro/uur excl. BTW gefactureerd; ik hou daar ongeveer 25 euro netto van over. Je kan ook een forfait rekenen per product/dienst: bv. 500 euro voor fotoreportage, incl. boek en uren (zonder detail te geven).

De belasting is er ook al over betaald (heb voor forfait social en fiscal gekozen); je betaalt GEEN dubbele belasting dus. Voor Carte vitale enz. weet ik niet: ik heb die al via baan in loondienst. Fiscaal is het trouwens erg interessant: het tarief is lager dan de inkomstenbelasting en als evt. overuren door de nieuwe regering belast gaan worden, is het nog interessanter (voor degene die de keus hebben natuurlijk!).

Wel schijnen bepaalde premies na een paar jaar omhoog te gaan of herberekend te worden (weet het niet exact), maar dat is allemaal nog in bespreking bij de Franse regering en zal wel tot na de verkiezingen stilliggen...

Last but not least: niet alle beroepen kunnen uitgeoefend worden in AE:  er zijn beschermde beroepen, let daar goed op! Vooral loodgieters en bouwvakkers e;d. worden streng gecontroleerd, want zou oneerlijke concurrentie zijn!

Kortom: voor dienstverlenende, intellectuele beroepen is het vlgs mij ideaal. Qua administratie is het ZEER simpel (heb ooit een EURL gehad, dat was pas rompslomp!), echt een verbetering!

Tip: Mocht iemand ooit problemen hebben met URSSAF enz: probeer het altijd persoonlijk te gaan regelen, per telefoon lukt het niet en zijn de mensen niet goed opgeleid (ik krijg al MAANDEN dubbele aanslagen), ze zeggen het zelf bij de URSSAF; je hebt dan wel vaak met competente en vriendelijke mensen te maken.

Voor twee AE's op hetzelfde adres weet ik het niet: ik denk dat het kan, mijn man loopt ook met plannen rond.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben?

Anders kan je me ook altijd mailen op carine.reuvers@orange.fr

Een prettige zondag nog!

Carine Reuvers

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

✔️ PLAATS BERICHT

✔️ PLAATS ADVERTENTIE

✔️ BEKOSTIGING

✔️ DONEER

(LATEN WE SAMEN DE KOSTEN DRAGEN)

GESELECTEERD

Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ...