Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

     

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   ||  LIFTCENTRALE ||

Huis kopen, verbouwen en verhuizen door een alleenstaande dame op leeftijd - une petite histoire

Ik heb al een paar keer de hulp ingeroepen van dit forum. Lijkt me nu leuk om mijn ervaringen te delen.

Op 15 dec. 2020 kreeg ik - na 2 jaar zoeken (één jaar later dan geplanned) de sleutels van mijn huis in Les Claps (34). Ik wist, dat in het huis enige updates nodig zouden zijn, maar niets structureels (voor zover ik zien kon). Ik had 'enige' aankoop- en verbouwervaringen in Nederland, oa. een grachtenhuis uit 1660, een boerderij van rond 1900 en een grote woonark in Friesland. Veel dingen eigenhandig gedaan, maar met echtgenoot en voor 2000. Daarna alleen in nieuwbouw gewoond, geïsoleerd en 'ontzorgd'. Het avontuur kon dus beginnen. Ik ben een 'dame op leeftijd', beetje mensenschuw en niet gauw geneigd hulp te vragen. Had me dus voorgenomen niet direct veel contact te zoeken met 'het dorp', bovendien was er Covid. Ik had dus een goed excuus. Hoe anders kan het lopen...

Mijn overbuurvrouw is Nederlandse en woont al 35 jaar met haar franse echtgenoot en gezin tegenover "mijn" huis. We hadden elkaar begroet op passende afstand. Ik kwam met een min. aan meubels (vnl kampeermeubels), wat dierbare spullen en stapels boeken. Het was een extreem koude winter (zei men), het huis was al een half jaar onbewoond en het geleverde hout was drijfnat van de regen. De oude elektrische kachels begaven het na een paar dagen. In de extreem bouwvallige keuken bleek in de stokoude gaziere (te vies en vet om aan te raken) de gastank leeg te zijn. Mijn zeer leesvaardige Frans was in de praktijk toch extreem roestig. Mijn "dat doe ik wel even' - vertrouwen kreeg een stevige deuk. Pogingen zelf iets te doe-het-zelven faalden meteen door gebrek aan lichaamskracht en dikke stenen muren. Mijn mogelijkheden dus beperkt tot het maken van plannen. Uitvoeren moet ik aan anderen overlaten. Dus nu toch maar op naar de buuv'. Wist zij een aannemer, die mij met spoed kon helpen aan een bruikbare meterkast, nieuwe kachels en een nieuwe keuken. Ik kon koken op een meegebracht IKEA kookplaatje. Voor mij voldoende. Buuv' kwam direct aan met een oliegevulde electrische radiator, die ik overal naast me kon zetten en met enige schroom vertelde ze, dat haar zoon aannemer was, dus - als ik dat wilde - zij hem zou bellen. En zo geschiedde......

Ruben heeft een klein bedrijf met een paar fantastische jongens. Spreekt vloeiende engels, heeft met zijn ouders op veel plekken in de wereld gewoond en weet hoe om te gaan met een koppige oudere Nederlandse dame. Hij kent het huis op zijn duimpje. Kent de oorspronkelijke eigenaren en alle tussenliggende bewoners en hun verbouwingen. Ondertussen hebben we samen in snelkooktijd een plan gemaakt en uitgevoerd voor een nieuwe keuken - direct opgehaald bij de Bricot. Apparatuur van de lokale elektricien en wat van Ikea. Koudste buitenmuur geïsoleerd. Meterkast vernieuwd. De keuken is nu vlg hoofdverblijf, want eenvoudig te verwarmen met de radiator van buuv'. Het hout is wat gedroogd en het weer werd jan-febr. wat beter. In maart moest ik naar NL voor enige medische zaken en vaccinatie. Ondertussen in Les Claps alle ramen en kozijnen vernieuwd door een onderaannemer van Ruben. Buuv' heeft sleutels en stuurt met regelmaat fotoreportage. Ruben heeft voor afwerking gezorgd. Nu duidelijk is dat de vorige eigenaar haar verplichtingen niet wenst na te komen, neem ik mijn verlies en wordt de sceptic tank verwijderd. Ook de 2de wc nu  aangesloten op de locale riolering En een nieuwe - wat kleinere - 'ballon' geplaatst. Ondertussen in Nl voorbereidingen aan het treffen voor verkoop van mijn huis en verhuizing naar Fr. Nog een kleine medische ingreep later dit jaar wil ik liever hier laten doen, dus def. verhuizing moet nog iets wachten ivm met verzekering. Daarnaast en vooral ben ik nu hier mijn uiterste best aan het doen mijn praktische frans te ontroesten. met behulp van www.francaisauthentiques. Een programma voor mensen met een goede passieve kennis van het frans, maar gebrekkige actieve ervaring. Een mooi programma, maar zeer tijdrovend. Vraagt om veel discipline.

De moraal van het verhaal: Ook op hogere leeftijd is het mogelijk te verkassen, maar ken je grenzen. Schroom niet om hulp te vragen. Je kunt niet zonder. En (moeilijk voor mij) leer op mensen te vertrouwen. Ik heb geen tweede aannemer gevraagd. Ik heb geen offertes vergeleken. Wel nagezocht en nagevraagd of het gebodene voor mij geschikt is. Ruben wilde warmtepomp lucht/lucht voor me aanleggen. Na de werking bij zijn ouders ervaren te hebben is dat plan meteen ten grave gedragen. Goede houtkachel in NL besteld. In mei/juni - als ik terug ben - komt er een nieuwe veilige schoorsteen. De groepenkast heeft al een apart circuit voor iedere elektrische kachel. Wordt dus mijn hoofd/bijverwarming afhankelijk van mijn gezondheid. Binnenschilderwerk kan nog even wachten. Met vrienden/bekenden of hulp vanuit het dorp. De slechte ervaring met de verkoper heeft in het dorp -inclusief de burgemeester - veel stof doen opwaaien. Men is blij dat die dame is vertrokken en ik ben welkom, ondanks dat we elkaar alleen al wandelend hebben getroffen. Dus het leren van het locale dialect van les Claps komt straks vanzelf. Had ik door te onderhandelen met meerdere aannemers geld kunnen sparen - ik wil het niet eens weten. Ik krijg iedere nota keurig gespecificeerd en beslis dan of ik het bedrag redelijk vind. Ik kan in het engels goed overleggen en er is begrip voor mijn mogelijk (zeker) afwijkende wensen. Niet "zo doen we dat nu eenmaal in Frankrijk". Lijkt me de franse methode beter, dan doen we dat. Ben ik koppig en wil ik 'a la hollandaise' - mijn wil geschiede, ook in mijn afwezigheid. Ik had het niet beter kunne treffen.

Weergaven: 2109

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210414, Bouw, Korte Verhalen

Reactie van Marianne Erkelens op 15 April 2021 op 10.24
Dapper gedaan!! Het was inderdaad een koude, voor ons ook eerste Franse, winter. Ik wens u een fijne toekomst in dit mooie land!
Reactie van marielle op 15 April 2021 op 10.26

Wat een goede zet, Map.En zo zie je maar weer....gewoon vooruit gaan en door die energie komt er vanzelf dat wat je nodig hebt. Bravo!

Reactie van Marjon op 15 April 2021 op 10.32

Hallo Map, wat leuk en dapper! Ik heb vorig jaar in Dijon ook veel geluk gehad met verkoop - aankoop + alles vernieuwen van de flat waar ik nu woon en heel blij over ben. En je woont in een prachtige streek, ik kom wel eens in Dieulefit, niet zo heel ver. Een hele fijne lente gewenst!  Groeten van Marjon

Reactie van Astrid Mellema op 15 April 2021 op 10.48

Alsof het zo moet zijn...ik krijg net antwoord van de makelaar dat het huisje wat me interesseert wel veel 'travaux a prévoir' heeft. Maar het lijkt dé perfecte plek te zijn. Maar ja, ik ben alleenstaand en ook niet direct de jongste meer. En dan lees ik jouw verhaal! Zal ik dan toch maar....:-)  Dankjewel voor het delen van je ervaringen en veel geluk gewenst op je nieuwe stek.


Overleden
Reactie van Susan op 15 April 2021 op 11.00

Map je bent  een vrouw naar mijn hart Chapeau ,je eigen koers volgen is ook mijn motto! Heel veel woongenot.

Reactie van map de maar op 15 April 2021 op 11.20

Astrid Mellema, ik wil je enthousiasme niet stoppen, maar als de makelaar al zegt dat er veel werk noodzakelijk is...Ben je in staat te gaan kijken? Mijn huis was/is in goede staat. Het meest problematische was dat het midwinter was. De kou - hoewel ik me erop had voorbereid met veel warme kleding, dekentjes en een el. deken - was in eerste instantie het grootste probleem. Dat de keuken uit elkaar viel, wist ik. Daarom koffiemachine, waterkoker, broodrooster en el. kookplaat meegebracht. Het taalprobleem, de onverwacht ernstige kou en Covid maakten samen dat ik opeens een beetje paniek kreeg. Hoe het allemaal was gelopen zonder deze buuv'? Ik voel me echt een geluksvogel. Was het anders ook gelukt? Waarschijnlijk wel, maar niet zo pijnloos als nu. Buuv' en zoon hebben me echt ontzorgd. Nog een belangrijk punt - ik heb veel verbouwervaringen, zij het misschien van iets oudere datum, maar een aannemer kan me niet gauw iets aanpraten. En ik heb voldoende financiële middelen. Ook op dat punt had ik voorzien, dat het niet allemaal glad zou verlopen. Dus bezint voor ge begint. Probeer voor aankoop overzicht te krijgen van wat direct gedaan moet worden, wat evt. eerst kan wachten, maak een begroting, tel daar 50% bij op. Tel dan nog 3x je knopen en neem dan je besluit. Veel succes.

Reactie van Theodora Besse op 15 April 2021 op 11.34


Wat een leuk en positief verhaal!

Reactie van Theodora Besse op 15 April 2021 op 11.39


Helaas werkt je link naar FrançaisAuthentiques niet. Graag alsnog de goede link.

Reactie van map de maar op 15 April 2021 op 11.47

Theodora Besse - de website is www.francaisauthentique.com


Overleden
Reactie van Susan op 15 April 2021 op 11.50

Theodora dat staat ook als je op map,s  profiel klikt!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden