Nedergids! De dienstverlener die je zoekt zul je daar vinden!

Ben je dienstverlener in Frankrijk? Meld je dan aan!

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Ik was bezig een kijkdoos in elkaar te knutselen voor de klas van mijn dochtertje, maar het viel me op dat er op Franse sites nergens een afbeelding van te vinden is. En een 'boîte à images' lijkt toch vooral een zelfgeknutseld fototoestelletje te zijn, of een fotowinkel natuurlijk ;-).

Dus vroeg ik me af, gewoon uit nieuwsgierigheid: worden er in Frankrijk wel 'echte' kijkdozen gemaakt (dus een doos met lichtdoorlatende bovenkant en vanbinnen een tafereeltje met figuurtjes en/of landschapjes)? Waar en hoe? En: hoe worden die dan genoemd?

Weergaven: 2452

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20150223, Vertaling

Reactie van Ada op 23 Februari 2015 op 10.04

ik ben eens wezen snuffelen en ik kwam hier: wiki  en om ideetjes op te doen: foto's ideetjes

warme groet Ada

Reactie van Ada op 23 Februari 2015 op 10.50

Dat is de vraag ook niet, er is natuurlijk geen verschil, Piet.

Reactie van Dierenthuis Bourgogne op 23 Februari 2015 op 10.57

Ja mijn franse buurvrouw maakt die ;-)

Ik geef je haar link: http://atelierdenelly.site.voila.fr/

groetjes,

Ingrid

Reactie van Leuntje op 23 Februari 2015 op 11.17

Leuk @Ingrid, die 'vitrines' die je buurvrouw maakt. Dank voor de link, inspirerend... maar het zijn kijkdozen zonder kijkgaten, da's toch weer anders.

Dank ook @Ada, voor link, maar ook daar zie ik geen 'klassieke' kijkdoos-met-kijkgat. 

Dus @Piet, misschien is het verschil dat een Franse kijkdoos helemaal niet bestaat? Of nou ja, nu wel dus, want ik heb de mijne vanmorgen op de school van mijn dochter achtergelaten ;-).

Reactie van Ada op 23 Februari 2015 op 12.11

Ik denk Piet, dat Leuntje de Franse vertaling heeft bedoeld. Ik denk dat er hier in Frankrijk iets anders mee bedoeld wordt. Het zijn meer open kijkdozen, het principe blijft ongeveer gelijk, denk ik.  Het zijn natuurlijk schoenendozen van huis uit met een klein verschil in uitvoeringen en misschien kun je er zelf een leuk wordt voor verzinnen!

Reactie van Leuntje op 23 Februari 2015 op 13.57

Klopt @Theodora, maar die 'kijkdoos' uit Ada's eerste link wordt gebruikt om het principe van de fotografie te demonstreren (straaltje licht en dan krijg je een omgekeerde afbeelding van de 'buitenwereld' op het achterwandje - een soort dia dus). Er zitten geen zelfgecreëerde landschapjes of figuurtjes in een 'boîte à images'.

Wel in de 'vitrines' van Ingrids buurvrouw, maar dat zijn dan weer meer 3D-schilderijtjes met een ruitje ervoor, zonder het spannende gevoel dat je krijgt als je door zo'n kijkgaatje een onbekende, halfduistere wereld te zien krijgt. Vond ik geweldig als kind.

Grappig hè? Ik krijg zin om ze in serie te gaan maken voor als mijn Franse vrienden en kennissen - het is kennelijk een origineel cadeau! Maar hoe zal ik ze dan noemen? Zelf een woord verzinnen kan natuurlijk, en misschien hou ik het wel bij 'boîte à images'. Ik vond ook nog 'boîte magique', maar da's dan weer meer een toverlantaarn. Zou bijvoorbeeld een 'boîte à épier' (gluurdoos) een ongewenste ondertoon hebben? Zo ver reikt mijn Frans dan weer niet...

Reactie van Ada op 23 Februari 2015 op 14.17

Ik denk dat je een variatie op het "kijk" moet vinden, boite weten we al!

Kijkje= coup d'oeil, = boite  à l'oeil? of iets met cou cou?

Peep-show is een beetje, nou ja je weet wel hè!

Warme groet Ada

Reactie van Ada op 23 Februari 2015 op 16.01

We vinden het wel hoor Leuntje! @ Gerard, maare dat is toch een heul andere "kijkdoos"!

Reactie van Leuntje op 23 Februari 2015 op 16.30

Ja @Theodora, boîte de merveilles vind ik ook mooi! Dankjewel! 

Qua peepshow... dat is het strikt genomen natuurlijk wel @Jurgen... maar of dat de juiste doelgroep aanspreekt ;-)?

Reactie van Leuntje op 23 Februari 2015 op 16.31

Kijkgat = judas, trouwens...

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden