NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Goedemiddag,
Mijn man en ik hebben ons huis te koop staan en zodra dit verkocht is willen we waarschijnlijk in Bourgogne gaan wonen. Deze kerst gaan we 3 huizen bezoeken en omgeving verkennen. Limousin vonden wij ook mooi maar Bourgogne is fijner tov Nederland. Willen niet zo graag via Parijs rijden. Enfin onze dochter van 14 spreekt nog geen Frans en zal nog naar school moeten. Zij zit in de tweede klas VMBO basis. Zijn er mensen met zo n vergelijkbare situatie en ervaring? Is Thuisonderwijs in dit geval beter geschikt? En zo ja iemand daar ervaring mee? Graag jullie reacties met waar we rekening mee dienen te houden. Groetjes Débora

Weergaven: 1931

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20161102, Kinderen, Onderwijs

Reactie van evelien hiltermann op 2 November 2016 op 22.17

Ik was 16 toen ik naar Frankrijk verhuisde met mijn ouders, maar dat was in 1977 ! Heb vlak daarvoor 2 weken een cursus gevolgd in Spa (Château de Ceyran, of zoiets) om mijn schoolfrans wat bij te spijkeren, maar of ik daar nou echt iets aan gehad heb.... Het snelste en het beste (lokaal frans) leer je hier ter plekke, op die leeftijd gaat dat redelijk snel, maar het is een hele overgang ! Totaal ander systeem, de franse college/lycées lijken op gevangenissen en dat zijn ze ergens ook; we begonnen om 8.00 , eind van de dag om 17.00 , ook zaterdag morgen  (maar gelukkig bestaat dat nu niet meer), je mag niet van het terrein af zonder schriftelijke toestemming van de ouders bijv. Verder bij wiskunde werd (en wordt nog steeds ?) het accent gelegd op géometrie, terwijl ik in Nederland voornamelijk algebra op het programma had, was even totaal de klus kwijt. Latijn en grieks kun je beter meteen laten vallen, ze vertalen hier ook van het frans naar de dode taal.... In engels en duits kun het best meteen eindexamen doen i.p.v. te wachten tot de terminale, anders daalt je niveau serieus. En nu we het er over hebben : je moet weten dat de franse kinderen beginnen in de 6de en eindigen, niet in de 1ste, maar een jaar later in de terminale, ik ben op die manier een jaar langer bezig geweest, want ben niet in de goeie klas gezet; dus 7 jaar middelbare school, van je 11de tot je 18de. Zo kan ik nog wel even door breien, klinkt heel negatief, het is ook beslist niet makkelijk voor een kind op die leeftijd, maar het is wèl een hele ervaring, die heel positief kan uitwerken als een kind het aankan, gemotiveerd is (en dat was ik, ondanks het feit dat ik in eerste instantie niet met mijn ouders naar Frankrijk wilde verhuizen) en je hebt het voordeel daarna 2-talig te zijn.

Thuisonderwijs zou ik niet aanraden; een sociaal contact met andere kinderen is de beste manier om de taal te leren (en veel lezen !), vooral een hobby buiten school kan wonderen doen( voor mij was dat paardrijden) en bij aankomst op de nieuwe school zijn er altijd wel 1 of 2 leerlingen die zich over je willen ontfermen.

Terug gaan na het eindexamen naar Nederland om te studeren was voor mij geen goeie optie : biologie studie, was ver achter met wiskunde en scheikunde, biologie zelf was wel ok, maar ik zou het 1ste jaar over hebben moeten doen met bijlessen. Ben ermee gestopt.... Al met al ben ik teruggegaan naar Frankrijk en woon er nu nog.....

Reactie van Débora Dubois op 3 November 2016 op 7.20
Dank je wel voor het uitgebreide verhaal. Nu moet zij dus vooral frans gaan leren. Dit is voor haar lastig omdat zij al flink werk heeft aan haar huidige school maar ik heb onlangs een boekje gekocht voor basis frans redelijk jeugdig niveau wellicht stimuleert haar dit. Zonder frans op franse school beginnen, lijkt mij onmogelijk. En dan nog is het belangrijk in welke plaats een middelbare school is. Daarom zijn wij nu steeds ons aan het orienteren op de omgeving. Met kerst ruchting Autun Meer tips erg welkom Gr Débora
Reactie van Kim op 3 November 2016 op 8.20

Ik stuur even een privé bericht! ben in autun naar de middelbare school geweest. allicht hebt u wat aan mijn verhaal. 

Reactie van Max Boret op 3 November 2016 op 9.00
Het ligt er natuurlijk aan wat jullie, en de dochter, later willen.
Wil zijn Frankrijk blijven, of later toch terug naar Nederland.
Ik snap dat het moeilijk vooruit kijken is, maar in ons geval wilde mijn zoon hoe dan ook verder studeren in Nederland. Daarom hebben wij gekozen voor thuisonederwijs, via de Wereldschool, Lelystad. Sociale contacten gaan toch wel via clubjes en sport!
Reactie van Amber op 3 November 2016 op 9.07
Ik ben zelf op het lycee begonnen in 2009. Mijn broers en zussen op het basis onderwijs. Ik vind het persoonlijk erg goed geregeld. Een hoop scholen kunnen voor buitenlandse kinderen extra les regelen. Mijn broer en zussen kregen iedere dag Frans les, en zelf deed mijn lerares Frans veel voor mij. Ik kan jullie aanraden om de beginselen misschien door de nemen. Ik deed in Nederland havo maar ik was zo dom om mijn Frans te laten vallen. Een Franse vriendin van mijn moeder heeft mij in de zomer vakantie veel basisprincipes geleerd (zoals werkwoorden vervoegen in de tegenwoordige tijd). Daarnaast raad ik thuis scholing af. om het leven in Frankrijk succesvol te maken heb je een sociaal leven nodig. Zeker voor jongeren. Integreren op school is de makkelijkste manier om vrienden te maken. Ik had zelf al heel gauw vrienden gemaakt omdat iedereen het erg interessant en dapper vond dat ik buitenlands was. Ik ben 2 jaar later met hulp van leraren en vrienden geslaagd voor mijn Bac S, zonder Franse voor kennis. Het is dus mogelijk. Maar ik raad het dus vooral aan op sociaal gebied, want anders is er erg grote kans op heimwee etc. Dit is mijn ervaring in een notendop. Mocht je meer willen weten, aarzel niet om mij te contacteren.
Reactie van jeanine hamers-theeuwes op 3 November 2016 op 13.38
Mijn kinderen hebben hier tot hun bac op de privéschool doorgebracht. Eerst begonnen op openbaar, maar daar werden ze aan hun lot overgelaten. Het kost wel wat , de privéschool, maar ze nemen dan wel extra tijd en moeite om het voor het kind zo goed mogelijk te laten verlopen. Ze studeren nu alle 3, waarvan 1 in Leuven. Zijn volledig 3-talig, maar idd het Engelse niveau ligt hier erg laag. Maar met de Engelse film ondertiteld Engels, zijn ze erg ver gekomen. Mijn dochter doet haar studie in La Rochelle in het Engels. U kunt me altijd contacteren voor meer vragen
Reactie van leroux op 3 November 2016 op 17.38

de middelbare school bestaat uit college (4 jaar) en daarna lycee (3 jaar) - voor welke school kiezen ligt helemaal van jullie af - college zijn er nog in de kleinere plaatsen maar daarna voor het lycee kan je beter niet op het platteland wonen

Reactie van Débora Dubois op 3 November 2016 op 18.44
Ik ben erg blij met alle adviezen. Nu kunnen we nog met veel zaken rekening houden. Jeanine, wat zijn ongeveer de kosten voor een privéschool en zijn daar ook andere kinderen of is het echt een op een Kan jij daar iets meer over vertellen? Ook kijk ik uit naar jouw reactie Kim Dank en gr Débora
Reactie van Débora Dubois op 3 November 2016 op 19.14
Ps Max, Kiki haar vader woont sinds dit jaar ook in Frankrijk. Het lijkt mij dat haar toekomst ook meer in Frankrijk zal zijn. Mijn man en ik willen in ieder geval in Frankrijk definitief wonen. Daarom zijn wij nu serieus naar de juiste plek voor ons allen aan het zoeken. Hoe beethebt VMBO niveau in Frankrijk iemand daarvan een idee? En Amber, hoe ging jij naar school?
Reactie van Amber op 3 November 2016 op 20.37
Frans onderwijs is heel anders als het Nederlandse systeem. Er zijn geen niveau's zoals in Nederland. Iedereen gaat naar het zelfde niveau. Aan het einde van je college Word bepaald aan de hand van je cijfers inzet en ambities of je naar het lycee general mag of kan (wat dus toegang geeft aan de universiteit) of naar een lycee professioneel, waar je meer beroeps gericht meer. Met 14 jaar zal uw dochter waarschijnlijk maar het college gaan in de 4e klas (quatrième). Dat is het een na laatste jaar van het college. In troisieme 3e zal de opgaan voor het brevet. Maak je geen zorgen. Het Brevet is een formaliteit en heeft helemaal geen waarde. Of je slaag of niet, je mag evengoed door gaan naar het lycee als dat je keus is.
Ik ging iedere dag op en neer met de bus. Het was best ver omdat ik op het platteland woonde en had iedere dag zo'n 50min bus rit heen en 50min terug. Ik koos om het zo te doen omdat ik het te eng vond om intern te gaan. De tijd in de bus benutte ik om samen met een klas genootje te leren, kletsen of gewoon een boekje te lezen. Een heleboel Franse kinderen gingen ook gewoon op en neer dus dat was helemaal niet raar. Dus voilà.

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

--

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0