WebT@lk KennisC@fé
 
AANKONDIGING

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!


Hallo, ik woon inmiddels ruim 15 jaar in Frankrijk, mijn man is Frans en we hebben samen 2 kinderen van 8 en 13 jaar. Thuis wordt eigenlijk alleen maar Frans gesproken, ik heb in Frankrijk geen contact met Nederlanders helaas en mijn kinderen spreken dan ook bijna geen Nederlands (op een paar woordjes na..). Ik vind dit ontzettend jammer en heb spijt dat ik niet gelijk na hun geboorte consequent Nederlands met ze heb gesproken. Ik wil dit eigenlijk nu proberen op te pakken, maar heeft iemand hier ervaring mee ? Is het voor mijn kinderen nu nog mogelijk om Nederlands te leren als ik gewoon voortdurend Nederlands met ze praat ? Ze willen het zelf ook graag (en mijn familie ook natuurlijk !), al vinden ze het wel erg moeilijk. Hoe zou ik dit het beste aan kunnen pakken ?

Weergaven: 765

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20110822, Kinderen

Reactie van Francesca Houttuin-Jacqueson op 23 Augustus 2011 op 17.13

Hallo Irma, Mij inziens zou dat prima kunnen omdat de kinderen zelf ook graag willen en dus gemotiveert zijn en er hun best voor gaan doen.

Wat ik het moeilijkst vond is niet zozeer het praten tegen de kinderen in het nederlands maar het feit dat mijn man er niets van revstond en het dus twee keer moest uitleggen, één keer in het nederlands en één keer in het frans. De kinderen (toen ze klein waren) deden toen ook hun best niet want het was makkelijker in het frans.  Ik heb wel doorgezet en ze spreken nu nederlands (16 en 19 jaar oud) maar geven me antwoord in het frans, terwijl ze het wel spreken. Mijn oudste zoon heeft zelf vorig jaar examen afgelegd in het nederlands en dus een aantal extra punten kunnen behalen voor zijn bac. Ik denk dat de motivatie van de kinderen het belangrijkst is en ben het met je eens, het zou jammer zijn als ze de kans niet kregen om tweetalig te worden. Ook al zullen ze de taal waarschijnlijk niet gebruiken later, het helpt voor andere talen.

Sterkte ermee,

Francesca

Reactie van Jannette Burchartz op 23 Augustus 2011 op 17.37

Hallo Irma, Mijn zoon was 13 jaar toen hij Nederlands leerde.  Je kan het proberen met stripboeken. Mijn zoon heeft zo en natuurlijk ook lessen gevolgd goed Nederlands geleerd. Hij woont nu (27 jaar) in Utrecht en heeft een goede baan. Hij geeft deze tip ook zelf door, omdat hij dit een leuke les vond en hij er veel aan had.

Ik zou zeggen gewoon Nederlands met ze blijven praten, mijn partner is ook Frans, maar hij is wel erg leerzaam en heeft een lespakket gekocht en af en toe leren we samen.  In het begin heb ik mijn huis vol geplakt met blaadjes op de deur, stoel, tafel enz.

zodat hij in het Nederlands wist. Nu is het gelukkig niet meer nodig.

 

Gewoon doen en groetjes

Jannette

 

 

Reactie van Di Monica op 23 Augustus 2011 op 19.03
Hoi Irma, heb je een schotel om nederlandse televisie te kunnen ontvangen? Er zijn nl. genoeg spelletjes e.d. om de woordenschat te vergroten. Dan horen ze Nederlands praten, ook bijv. bij het volgen van series of nederlands amusement. Hoewel het tempo van spreken erg snel is. Je kunt ook kijken naar Sesamstraat of andere kleuter/kinderprogramma's, als zal dat iemand van 13 misschien niet meer aanspreken. Ik praat consequent Nederlands tegen mijn pubers (16 en 15), ze geven mij antwoord in het Nederlands maar praten onderling het liefste Frans.
Reactie van frank distelbrink op 24 Augustus 2011 op 9.21

Ha die irma,

Ik woon nu al weer zo'n 20 jaar in Frankrijk en heb een franse partner. Toen mijn zoon geboren werd (hij is nu 16) heb ik 5 jaar lang nederlands tegen hem gesproken. Hij antwoorde in het frans. Dat vond ik wel jammer maar ook logisch. Toen het teveel werd voor mijn partner (die natuurlijk niks begreep wat ik tegen hem zei, ben ik overgegaan op het frans. Hij begreep alles maar sprak eigenlijk geen nederlands. Waar hij het meeste aan gehad heeft was een jaarlijks bezoek aan Nederland waar ik hem bewust steeds een weekje bij een neefje van zijn leefdtijd liet logeren. Dat raad ik je ook aan. Een taal leren gaat het snelst in het land waar ze die taal spreken. Nu spreekt hij een aardig woordje nederlands.

succes

Frank

Reactie van Ragnhild PIETERSMA op 24 Augustus 2011 op 10.39
Heel veel suces hiermee en ik weet zeker dat het zal lukken. Tenslotte hebben we zelf ook op latere leeftijd andere talen leren spreken (Frans, Engels, ....). In mijn tijd begonnen we pas op de middelbare school met vreemde talen en ik durf te zeggen dat ik me erg goed red in zowel het Frans als het Engels en dat terwijl wij thuis (in Frankrijk dus) uitsluitend Nederlands spreken (mijn man is ook Nederlander). Indien uw kinderen ook willen lezen en schrijven in het Nederlands is extra ondersteuning in de vorm van onderwijs of speciale lesmaterialen denk ik wel aan te raden. Leuk dat ze zo gemotiveerd zijn! Succes!
Reactie van Bart Weijland op 29 Augustus 2011 op 20.19
zal zwaar zijn, maar toch DOEN
Reactie van Petra W. op 20 Februari 2012 op 23.14

Hallo ik heb even de réacties gelezen want wij bevinden ons in de situatie die ik hier lees.

Mijn kinderen hebben tot hun 3e en 5e levenjaar Nederlands/Duits en Frans gesproken (ik Nederlands met ze, mijn man in het Frans, s'avond als mijn man er was allemaal in het Frans en in hun 'kindergarten' creche en opvang ging het in het Duits/bayerisch) dit werd 'mij' veel te veel en toen we hoorde dat er een baan in England aangeboden werd was het echt te veel. uiteindelijk zijn we niet naar England gegaan maar naar LYON Nu wil vooral mijn dochter van 15 Nederlands leren praten. Ik ben dus bezig zoveel als mogelijk met haar te praten maar twee van de 4 kinderen hier (2pleegkinderen) begrijpen er echt niks van en dat brengt weer onénigheden. Ze mag in de zomer een tijdje meelopen in een kinderdagverblijf in Nederland ik denk dat ze het op dit manier het beste kan leren maar ze zou het ook heel leuk vinden het onder leeftijd genoten te leren.

kent iemand een vakantie kamp of een wissel familie(echange) of iets dergelijks maar wel sérieus ??

tot dan, Petra

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

✔️ PLAATS BERICHT

✔️ PLAATS ADVERTENTIE

✔️ BEKOSTIGING

✔️ DONEER

GESELECTEERD

Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ...