Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

     

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   ||  LIFTCENTRALE ||

La Chasse: hoe zo verantwoordelijk?

Vanochtend ging ik vroeg op pad met mijn hond. Het was nog niet zo warm, maar wel aangekondigd. Wij wonen en campagne, kleine weggetjes en paden genoeg om ongestoord te lopen en te kijken. Ik zag toen ik het terrein afliep nog een 4-tal patrijzen, die onlangs met 96 soortgenoten waren uitgezet. Ieder jaar weer, en aan het eind van het seizoen zijn er meestal 2 over die zich schuilhouden bij ons. Er werd gejaagd, dat had ik al gehoord.

Na een kwartier liep ik een heuvel over en zag op een onbenullig kruispuntje onder een boom een paar auto's, een tafel met 4 stoelen en 4 jagers, de geweren achter hun stoel. Ze zaten op hun gemak, 4 flessen rood op tafel, waarvan 2 leeg. De glazen waren gevuld. Het was 9.30 uur. Ik werd vriendelijk bonjour gewenst, en ik vervolgde enigszins ontdaan en verontwaardigd over wat ik gezien had mijn weg. 

Ik praat wel eens met een menuisier met wie ik regelmatig werk over de jacht. Hij doet dat ook, binnen een association. Hij is principieel tegenstander van het uitzetten van partijzen en fazanten. Dat zijn enorme aantallen, vele honderdduizenden patrijzen, en miljoenen  fazanten, vooral gefokt in de Vendee. Wat ik vanochtend zag zou een reden geweest zijn om deze heren uit de association te zette wegens het breken van alle regels die met verantwoord jagen te maken hebben. Althans zo zou het gegaan zijn bij de club van mijn menuisier, dat wist ik zeker. Vanmiddag blijf ik maar op eigen terrein, om te voorkomen dat ik voor een sanglier of chevreuil wordt aangezien.

 

Weergaven: 1085

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20220911, Korte Verhalen

Reactie van Machteld KROES-SCHMIDT op 12 September 2022 op 11.04

Helaas helaas, als een mens dieren uitzet voor de jacht dan moet dat mens zich eens afvragen waarom hij jaagt. Om te doden denk ik.
Jagen om de wildstand op peil te houden : misschien niet zo een slecht idee. Maar hoe kom je er bij om dieren uit te zetten om te doden. Woon tussen de wijnvelden en dan lopen fazanten of partrijzen of of of rechtdoor en die zou ik zelfs raken.
Het is een absurd gedoe dat jagen om te doden, om zichzelf te vermaken met vrienden onder het genot van ..... . En helaas werkt Macron hier volledig aan mee maar ja, jij moet jouw stemmen ergens vandaan halen.
Hier in mijn buurt mag men sinds een jaar of twee weer elke dag jagen (fijn als jij met jouw honden of kinderen - heb ik niet vandaar tweede plaats - aan het wandelen bent) en wat misschien nog erger is : de lijmstok voor vogels is nadat hij was verboden, weer goedgekeurd tijdens het regime van Macron maar die was misschien even in het buitenland om af te leiden van de problemen in het binnenland.

Jagen om de goede redenen en door mensen die goed en juist schieten, dat is OK maar de rest ...... !

Reactie van Jeannette op 13 September 2022 op 10.41

Maar kan je hiervan dan niet gewoon ergens een melding van maken?
Dit is inderdaad wel schokkend!
Stiekem een fotootje maken bijvoorbeeld?

Verder is de jacht natuurlijk sowieso onzin, de wildstand op peil houden... jaja door eerst door monocultuur en menselijk imperialisme een onbalans gecreëerd te hebben.

Misschien tijd voor het afschieten van mensen om de bevolking een beetje op peil te houden? 

Geintje natuurlijk maar het denken over de jacht is echt wel heel krom!

Reactie van eric van keulen op 13 September 2022 op 12.17

@ Jeanette, ik heb het inmiddels gemeld bij de Gendarmerie. De menuisier over wie ik schreef in mijn stukje raadde me aan het zeker te doen. Hij was zelf zeer verontwaardigd.

Reactie van Bart Huizinga op 15 September 2022 op 13.06

Ik ben zelf jager en ook tegen de jacht op (vlak voor de jacht) uitgezet wild dat daarmee geen echt bejaagbaar wild is. Dat doen sommige groepen jagers op zeker moment om bijvoorbeeld "een dagje jagen" aan te bieden aan hen van wie zij het jachtrecht huren. Wat ik uit eigen ervaring weet is dat ongeveer 50% van de uitgezette dieren (een dag van tevoren) de jachtdag niet overleeft en vervolgens enkelen weten te overleven tot het volgende broedseizoen om zich te vermenigvuldigen. De rest sneuvelt in de loop der tijd door toedoen van predatoren. Voor het uitzetten van wild is een vergunning nodig van de Prefect. Misschien hier een kans ....?

Reactie van Machteld KROES-SCHMIDT op 15 September 2022 op 14.55

Handige informatie Bart Huizinga, wist niet dat je voor het uitzetten van wild een vergunning nodig hebt. Vanmorgen weer een jonge fazant gezien die volgens mij zijn broers en zussen zocht.
Ga eens navragen bij de prefectuur.
En misschien zetten zij ook wel wild uit hier om gewoon makkelijk te kunnen raken.

Reactie van eric van keulen op 15 September 2022 op 21.55

@Bart, zeker handige informatie, was bij mij onbekend.

Blijft over mijn idee dat de grote associations zoals bij mij in de buurt, zeker zo'n vergunning hebben aangevraagd. Zoniet, als ik het ze zou vragen, of als de prefectuur me daar (negatief) over informeert,  doen ze het als nog, welke prefet zal om welke reden dat beletten?

Overigens, ik ben geen principe-tegenstander van de jacht. Ben zelf geen jager, maar wel ontleder (35 jaar) van elke wildsoort voor eigen consumptie.

Mijn issue is vooral dat er klassiek gejaagd zou moeten worden. Geen drijfjacht op ree-wild.  Niet met uitgezet en gefokt wild. En vooral verantwoord naar de medebewoners in FR. De zandkorrels vlogen mij afgelopen zondagmiddag om de oren op eigen terrein, en dat is behoorlijk groot.De patrijzen waar de jagers op uit waren bevonden zich vooral aan de rand van ons propriété. 

Reactie van Machteld KROES-SCHMIDT op 16 September 2022 op 1.17

Jagen om de juiste redenen en jagen op de juiste manier OK - de rest moet liever elders gaan om zich te vertieren.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden