Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Nederlands rijbewijs omwisselen voor Frans rijbewijs na aanhouding?

Vanmiddag ben ik aangehouden door de Gendarme omdat ik, heel dom, mijn gordel niet om had.
Daar krijg ik, logisch, een boete voor. Zij vroegen om mijn rijbewijs, en toen zij zagen dat ik nog een NL rijbewijs heb moest ik mij melden bij het Bureau de Gendarmerie. Volgens hen(een Nederlands sprekende agente) had ik mijn NL rijbewijs moeten omwisselen voor een Frans, binnen 6 maanden nadat ik me definitief in Frankrijk had gevestigd. Ik woon hier al sinds 2011, dus volgens hen krijg ik ook hiervoor een boete thuisgestuurd.
Echter op www.rijksoverheid.nl las ik onderstaande tekst:

Definitief verblijf in het buitenland

Vertrekt u voor langere tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld om daar te wonen? Binnen de EU kunt u uw Nederlandse rijbewijs blijven gebruiken zolang dit geldig is. Neem buiten de EU contact op met de instantie die in uw nieuwe woonland de rijbewijszaken regelt.

Wie heeft er nu gelijk? Wij wonen in de Haute-Pyrenees. Heeft iemand wellicht hier ervaring
mee?

Weergaven: 3751

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20160315, Overheid, Vervoer

Reactie van Jako op 15 Maart 2016 op 13.33

Beide, althans hij mag nu omruil eisen, de 6 maanden is onzin.

Je mag met je geldige NL rijbewijs blijven rijden, maar als je een overtreding begaat mag de gendarmerie omruil voor een Frans exemplaar eisen zodat hij punten kan registreren op je Franse rijbewijs. Dat kan hij niet op een NL rijbewijs.


Overleden
Reactie van Boudewijn Bolderheij op 15 Maart 2016 op 13.37
Dag Victor,

Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn in Frankrijk verschillende werelden.
Mijn Nederlandse rijbewijs is van 2007, sindsdien woon ik in Frankrijk.

Ik ben, in Frankrijk, één keer aangehouden, geen enkel probleem.
Laatst heeft mijn dochter in mijn auto een snelheidsbekeuring gekregen.
Ik heb gewoon een brief gekregen dat ik een punt kwijt was ( en € 45,- ).
Niets over Nederlands rijbewijs.

(( Mijn dochter, leeft ook in Frankrijk, heeft haar puntjes harder nodig dan ik. ))


Boudewijn
Reactie van victor riemers op 15 Maart 2016 op 13.56

Mijn vrouw heeft ook al 2 bekeuringen gekregen voor te hard rijden. Die kregen we gewoon per post, geen probleem. Zij heeft ook gewoon een NL rijbewijs.

Maar ik ben gewoon aangehouden en toen vroegen ze om mijn rijbewijs.

Het kan toch niet zo zijn dat ze met terugwerkende kracht straks punten van mijn "nieuwe" Franse rijbewijs afhalen?


Overleden
Reactie van Boudewijn Bolderheij op 15 Maart 2016 op 14.26
@ Jako,
Die ene punt van mij is dus wel geregistreerd en ik rij met een Nederlands rijbewijs.
De agent heeft ongelijk !


Boudewijn
Reactie van Tessa48 op 15 Maart 2016 op 14.35

Het Nederlands rijbewijs is een Europees rijbewijs , derhalve eveneens geldig in Frankrijk, zoalg de geldigheid is verzekerd. Echter, bij een sanctie, waarbij volgens Franse wetgeving punten worden verminderd kan de Franse overheid eisen, dat het Nederlands rijbewijs wordt ingewisseld voor het Franse. Overigens geldt dit voor Frans ingezetenen, primaire domicilie in Frankrijk.

Reactie van Bram van Zanten op 15 Maart 2016 op 16.28

Ik rijd al jaren rond met mijn Belgische ( levenslang geldende) rijbewijs, ook gedurende mijn Franse jaren. Omdat ik incidenteel werd geconfronteerd met onwetende Franse gendarmes had ik een printje van de voorgaande tekst F 1758 in mijn handschoenenkastje liggen. Probleem opgelost voordat het een probleem werd.

Reactie van victor riemers op 15 Maart 2016 op 17.25

@Bram, wat bedoel je met F 1758?

Reactie van victor riemers op 15 Maart 2016 op 17.51

Maar volgens mij mag de Gendarme toch geen bekeuring geven voor het hebben van een geldig NL rijbewijs? Het is geldig tot 2-1-2018, dus helemaal niets aan de hand dacht ik, of heb ik het toch niet begrepen?

Reactie van Jako op 15 Maart 2016 op 17.51

@Boudewijn: ja, het komt voor dat de punten op een 'vreemd' rijbewijs worden geregistreerd en na omruil alsnog op het Franse worden gezet. Maar het NL rijbewijs is geen puntenrijbewijs, dus de gendarmerie kan dat alleen in een 'eigen' Franse database bijhouden.

De verplichting om het rijbewijs om te ruilen naar een Frans rijbewijs mag de gendarme na een overtreding opleggen. Mag, niet moet.

@Tessa48: primair domicilie in Frankrijk=auto op eigen naam met Frans kenteken.

Reactie van willem op 15 Maart 2016 op 18.34
Tessa is degene die juist heeft...

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

WORD OOK SPONSOR!

_______________

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden