Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Zaal open 14h15, start programma 14h30 / afsluiting 15h30

Vandaag met onze maandelijkse gast en meester-entertainer Sylvain Lelarge

Een andere vraag over ziektekostenverzekering

Nee, niet weer een vraag over ziektekostenverzekering....! Ja, maar wel een andere...

Bonjour allen!

Ik hoop dat iemand mij kan vertellen of, en zo ja hoe, het volgende mogelijk is.

Ik heb een B.V. in Nederland (verhuur o.g.) waar ik beperkte uren voor werk. Dit werk wil ik vanuit Frankrijk gaan doen na onze officiele emigratie, gepland op 31 dec as. Het idee is als volgt: mijn B.V. blijft Nederlands belastingplichtig en blijft statutair in NL gevestigd met (post-)adres in FR. Ik ben d.g.a. en sta als enig werknemer op de loonlijst van de B.V. en wil over dit salaris in Frankrijk sociale lasten gaan betalen waardoor ik feitelijk een Frans inkomen krijg. Hiermee zou verzekering via de CPAM voor mij en mijn vrouw mogelijk moeten worden zonder verder nog iets met de CVZ te maken te hebben. 

Ik heb via de fora nog niets specifiek hierover kunnen vinden. Hieronder de reacties van de verschillende geconsulteerden:

  • KvK Nederland: Geen probleem mijnheer, dat moet u alleen in Frankrijk regelen
  • KvK Nl/Fr: Stuurt u ons een email dan proberen we iemand te vinden die kan helpen
  • Belastingdienst Heerlen: 3 uur op terugbelafspraak gewacht maar geen reactie
  • CVZ: Dat moet vast kunnen maar hier kennen we alleen het 106 formulier en blijvende verzekering via NL
  • CPAM Pau: Wij kennen ook alleen de situatie met verzekering via het thuisland, want de premieafdracht loopt ook in NL. Dat kan misschien wel stoppen; Zoekt u svp contact met de CNFE
  • CNFE: Na wachtstand emailadres en verbroken verbinding; via website telef.nr. van URSSAF
  • URSSAF PAU: Als u als Nederlands bedrijf iemand in Frankrijk in dienst wilt nemen, dan moet u uw bedrijf eerst inschrijven bij de Franse KvK. Maar ik ben gewoon in dienst van een Nederlands bedrijf en wil alleen maar Franse i.p.v. Nederlandse premies betalen? Toch denken wij dat u zich bij de KvK moet inschrijven.

Voor ik nu naar de KvK hobbel en me een overbodige Franse bedrijfsinschrijving (met alle administratieve en financiele rompslomp tot gevolg) aan laat leunen, dacht ik, laten we maar eerst een berichtje plaatsen.

Volgens mij n.a.v. wat ik heb gelezen op de site van de URSSAF begrijp ik dat ik als Nederlands bedrijf me zou moeten aanmelden voor het in dienst nemen van Franse werknemers/ Werknemers in Frankrijk. Met deze aanmelding moet ik feitelijk mezelf opnieuw in dienst nemen maar dan in Frankrijk. Mijn B.V. betaalt dan de premies rechtstreeks aan de div. instanties en ik ontvang een netto salaris. 

Kan iemand mij dit bevestigen, of heeft iemand suggesties of ervaring? Misschien moet ik iid naar de KvK? Ik sta open voor allerlei constructies maar zou het liefste gewoon mijn belastingen en premies en alles in mijn nieuwe woonland gaan betalen. (Niet alleen, maar ook wel omdat dat volgens mij goedkoper is)

Mijn dank is groot! Wilco

Weergaven: 1489

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20131128, Geldzaken, Gezondheid, Sport en Spel, Overheid

Reactie van Mirjam V op 28 November 2013 op 19.10

Spreekt u ook Frans? In het artikel hieronder staat uitgelegd wat te doen.

http://moncey-assurances.com/assurance/news-assurance-premier-euro-...

Reactie van Wilco op 28 November 2013 op 20.03

Hoi!

Ja, dat lukt na een aantal weken hier wel weer. De 4 jaar VWO Frans komen weer helemaal terug!

T.a.v. het artikel; dat is volgens mij precies het verhaal wat ik dus eigenlijk niet wil. Het beruchte formuliertje 106 / S1 staat er ook in genoemd. Voor zover ik hieruit lees is dit de instuctie om via de Nederlandse zorgverzekeraar die ik nu ook heb i.c.m. CVZ inhoudingen via Nederland verzekerd te blijven.

Ik wil graag min of meer Franse werknemer worden in dienst van Nederlands bedrijf, niet een Nederlandse (ondanks mijn paspoort).

Dank je wel voor de bijdrage!

Reactie van Rob van Schijndel op 28 November 2013 op 20.26

Hallo Wilco,

Je gaat meer dan 25% van je werkzaamheden in Frankrijk uitvoeren, je nieuwe woonland. Je bent daarom verplicht sociaal verzekerd in Frankrijk. Echter niet via de Urssaf, omdat je DGA bent. Je bent dan in Frankrijk verzekerd als ondernemer (RSI, regime voor ondernemers). 

Het lijkt me raadzaam om een in Nederland woonachtig persoon aan te wijzen als bestuurder van de BV, zodat de BV niet mee gaat in de verhuiswagen. Neemt geen ruimte in beslag, maar kan wel voor veel administratieve overlast zorgen. 

Succes.

Rob van Schijndel

P.s. zorg eerst voor je ziektekostenverzekering, desnoods tijdelijk een particuliere verzekering, zodat je ten alle tijde bent verzekerd. 

Reactie van Wilco op 28 November 2013 op 20.40

Hoi Rob,

Ik heb meerdere keren overleg gehad met de KvK en volgens hen is het absoluut zeker dat mijn B.V. in Nederland blijft, ook al wordt ik halve Fransman. Morgen (???) gaat de belastingdienst opnieuw bellen en leg ik dat uiteraard ook nog even voor. Die constructie met de bestuurder had ik ook gehoord dus dat kan uiteindelijk ook nog. 

M.b.t. de RSI; wordt ik hier als ondernemer aangemerkt dan? In Nederland ben ik nl. gewoon werknemer... Had ik niet ook iets gelezen over afdracht voor je Franse ziekenfonds o.b.v. je omzet als je bij de RSI zit? Of haal ik nu dingen door elkaar?

De URSSAF zou mij dienen als bedrijf en als ik me daar aanmeldt omdat ik wil werken met Franse werknemers, dan krijg ik (zoals ik het lees in de brochure via http://www.anglais.urssaf.fr/index.php?option=com_docman&task=v...) een ID "SIRET" nummer waarmee ik voor mijn Franse werknemers de sociale lasten kan afdragen. Als ik mezelf opnieuw een contract geef zou ik me dan toch gewoon kunnen melden bij de CPAM? Net alsof ik hier een baan heb gevonden?

Reactie van Wim van Teeffelen op 29 November 2013 op 8.13

Er is een reden waarom deze vraag nooit is langs gekomen op dit forum. Omdat dit soort gekunselde spagaten tussen Frankrijk en Nederland meestal meer kosten aan administratie, boekhouders en gedoe dan ze uiteindelijk opleveren.

Je zou ook gewoon je Nederlandse BV kunnen opheffen en in Frankrijk jezelf als ondernemer inschrijven (bedrijfsvorm afhankelijk van ambities en bedrijfsactiviteit). Ook een Frans bedrijf mag onroerend goed verhuren in Nederland. Dan heb je alles simpel geregeld, je hoeft slechts op één plek boekhouding bij te houden, BTW-administratie te voeren, belastingaangifte te doen (in Frankrijk) en je betaalt uitsluitend in Frankrijk belastingen en sociale lasten. Ja je moet afrekenen met de Nederlandse belastingdienst, maar beter in één keer de pijn van de opheffingsbelasting dan langzaam leeglopen op boekhouders, belastingadviseurs en consultants.

Wim

Reactie van Louise (68) op 29 November 2013 op 8.28
Reactie van Wilco op 29 November 2013 op 8.43

Goedenmorgen Wim,

Dank je voor je reactie. Ik snap je idee, maar geloof me als ik zeg dat het mij nooit om een ingewikkelde constructie is begonnen. Ik ging ervan uit dat ik in dienst van mijn B.V. kon blijven maar dan vanuit Frankrijk. M.a.w. ik verhuis, meld me aan bij de CPAM pak een mutuelle erbij en laat alles verder in NL lekker gaan zoals het gaat met bijbehorende accountant e.d. Doordat hier en daar iets net anders ligt komen er steeds meer "problemen" bij. Misschien dat ik het oorspronkelijke plan op moet geven en gewoon voor de Nederlandse verzekering moet gaan, want opheffen van de B.V. en afrekenen moet ik echt even niet aan denken. Misschien als we hier een jaartje of 2, 3 zitten dat ik die stap aandurf.

Kan Rob of iemand mij nog verdere info wijzen t.a.v. het risico dat de B.V. niet in de "verhuiswagen" gaat?

Reactie van Wilco op 29 November 2013 op 10.15

Hoi Louise,

Ja, dat had ik dus (stiekem in het Engels) in een brochure op dezelfde site gelezen, en daaruit maakte ik op dat mijn B.V. dus een Siret nummer moet aanvragen en ik als werknemer van mijn eigen B.V. in Frankrijk in dienst kom. Blijft echter de vraag of ik hier in FR wordt aangemerkt als gewone werknemer, of zoals Rob aangeeft als ondernemer. Daaruit volgt dan ook weer de vraag of er in een van beide gevallen iets met de inschrijving of belastingvoorwaarden voor de B.V. in NL volgt. Iemand?

Reactie van Wilco op 29 November 2013 op 10.24

Hoi Oscar,

Dat klinkt als een fijne oplossing... Het werk is idd alleen beetje bellen en af een toe een ruitje laten vervangen. Vanuit die opzet zouden we ook op termijn makkelijk andere activiteiten erbij kunnen gaan doen hier. 1 vraag nog daarbij: mijn vrouw werkt niet voor de b.v.. Kan zij als alleen ik auto-entrepreneur wordt zoals hierboven beschreven meeverzekerd worden, of moet zij zelf ook ingeschreven als A-E?

Het zou alleen kunnen dat de belastingdienst in NL dat niet accepteert? Ik mocht ook al niet minder dan 1000 euro per maand gaan verdienen als DGA. Zouden ze wel toestaan dat mijn salaris eraf gaat en dat ik "iemand extern", nl. ikzelf in Frankrijk "inhuur" voor de werkzaamheden van de DGA?

Reactie van Hans Carstens op 29 November 2013 op 13.45

Wilco :
Bespaar door de franse non-CVZ-constructies als AE of ZZp'er e.d. ook nog eens 2x de AWBZ-premie van 12,65 % over max. ong. 34.000 euro horror, als onderdeel van de CVZ-buitenland-bijdragen (BB) naast de andere CVZ-premieonderdelen als 5% over jullie wereldinkomen en 90 euro p.p.p.m.
En als je AOW-mocht ontvangen ook bespaar je ook nog eens het discriminerende extra verhoogde (+ 2,1 %) BB-bedrag over de AOW inkomsten.
Kome wat komt, maar : Blijf uit de grijpgrage handen van het CVZ, die strippen je kaal met Dijsselbloem als kwade genius en lachende derde op de achtergrond.
Dan maar wat extra admin, die betaald zich heel snel terug door de CVZ-BB te ontwijken en direct via de CPAM verzekerd te zijn met vrouwlief eventueel als "medeverzekerde".
Succes, Hans C.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

JOUW BERICHT...

COVIDNIEUWS

-

SPONSOR | ENTREPRISE

N26 IN FRANKRIJK


Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden