NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk

Oh!... France, Mon amour… (52) Je voudrais te dire merci!

Graag wil ik dank je wel zeggen en dit na één jaar Oh!... France, Mon amour…..

Personen bedank je als ze iets voor je gedaan hebben en dat bent U! Jullie zijn het die mijn wekelijkse blog gemaakt hebben tot wat het nu is. Ik ga niet alle statistische details opnoemen die bewijzen dat het succesvol is.

Bij alle verhaaltjes die ik schrijft komen reacties los, soms aandoenlijk, soms critisch en soms ontbreekt de nuance, maar over het algemeen, zeg maar ruim 98 % komen er positieve reacties.

Deze reacties, daar kan ik uit opmaken of ik nog steeds op de goede weg zit of dat ik er naast zit. Maar soms vraag ik me af, die paar % die minder positief zijn, wat is het motief erachter.

Bevalt het onderwerp niet of is het jalouzie? Of is het dat ik stom uit mijn nek zit te lullen?   Ik zal een paar voorbeelden opnoemen; er werd mij verweten dat ik narcistische neigingen had en dat ik plagiaat pleegde en één keer werd er zelfs een oproep gedaan om mij te weren.

Nu is het zo dat ik verre van narcistisch ben, het is echter eerder het tegenovergestelde. De reden dat ik verhalen schrijf, is omdat ik graag communiceer. Mijn vrouw zegt altijd: “Jij praat tegen alles wat beweegt”. En eigenlijk moet ik haar hierin gelijk geven.

Natuurlijk ben ik blij en trots als je een compliment krijgt, maar om daardoor naast mijn schoenen te gaan lopen en te zeggen of schrijven: “Kijk eens hoe goed ik ben?” Nee nooit van mijn leven.

En degeen die mij beschuldigde van plagiaat, dacht dat hij de kennis in pacht had en zie ik regelmatig met “bla bla bla” uitspraken voorbij komen.

En over die zogenaamde plagiaat die ik zou plegen zal ik dit zeggen; Ik ben natuurlijk niet alleswetend. Ik heb een middelbare opleiding gevolgd en heb een zeer brede interesse. Maar als ik een idee heb voor een nieuw verhaal doe ik vooronderzoek. Dat doe ik in mijn eigen boekenkast of bibliotheek of op internet. Maar klakkeloos kopieren en plakken zoals er gesuggerreerd werd, nooit!

En de oproep om mij te weren, die persoon heeft een groot gat in zijn opvoeding.

Clint Eastwood zei ooit; „opinions are like assholes: everyone has one”.

 Maar genoeg over dit onderwerp anders bezorg ik deze personen een podium en dat wil ik niet. Laat ik het positief houden. De onderwerpen waarover ik schrijf zijn meestal Frans gerelateerd en de overige zijn herineringen die ik heb. Zaken die opmerkelijk zijn en nostalgische weetjes. Verhalen over ouder worden zoals de babyboomers graag horen en ik denk dat de meerderheid van mijn publiek een “babyboomer” is. Maar daarmee wil ik de jongere generaties niet achterstellen in tegendeel zelfs. Hoe blijf je “Up to date” zoals ze zeggen. Sociale media en veel kranten lezen, zowel Nederlandse en Franse en Engelse.

Ik ben in de gelukkige positie dat ik als blogschrijver niet van mijn werk hoeft te leven. Het maakt mij niet uit waar mijn verhalen te lezen zijn, als ze maar veel gelezen worden. Ik vind het belangrijkste dat ik kan schrijven, zonder iemand te schofferen en altijd respectvol te blijven.

Ik probeer altijd stijlloos te blijven want als je een stijl krijgt verval je al gauw in maniërisme Je moet juist nieuwe dingen uitproberen. Diversiteit in de onderwerpen is naar mijns inziens erg belangrijk. Ik zal altijd heilig blijven geloven in het vrije woord omdat het net zoiets is als vioolspelen. Het zal nooit verdwijnen. Het is iets van de mensen, hoe het zich ook ontwikkelt. Menselijk, dat is belangrijk voor mij en vaak is het autobiografisch.

Bijna iedere schrijver, schrijft vaak over zichzelf, dat komt omdat schrijven over je eigen omgeving makkelijk en dicht bij jezelf ligt. Wat ook belangrijk is voor mij is humor, “een dag niet gelachen is een dag niet geleefd” zegt het citaat! Ik hou van een practical joke en breng mensen graag in verwarring! Zo liep ik ooit in het centrum van Heerlen (Zuid-Limburg) en zei tegen mijn zoon die toen 16 was: “Vraag jij aan die bloemenverkoper even waar de haven is”. Als zulke dingen kunnen gebeuren dan geniet ik en nog meer van de reacties die dit teweeg brengt.

Ja,….. wat kan ik verder vertellen, dat ik van lekker eten hou en graag een goed glas wijn drink, een Bourgondier in de Bourgogne, met andere woorden ik hou van mensen zolang ze respectvol zijn en zeg ik nogmaals oprecht, dank U wel!

  • Wilt u niets missen van deze verhaaltjes, dan kunt U mij volgen via mijn weblog. http://ohfrancemonamour.wordpress.com/

    U krijgt dan iedere week mijn verhaal automatisch per mail toegestuurd.

Weergaven: 2488

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20140208

Reactie van Wim van Teeffelen op 8 Februari 2014 op 7.37

Je verhalen zijn leuk, onderhoudend en herkenbaar en zeker niet narcistisch. Behalve deze dan.

Wim

Reactie van Maria op 8 Februari 2014 op 7.50

Blijf schrijven hoor! Wij genieten iedere zaterdagochtend bij de koffie van uw verhalen.

Dank  Joost.

Reactie van Ronald Kooke op 8 Februari 2014 op 8.01

Nou Hans, ik lees je verhalen altijd met plezier, ga zo door, en trek je niets aan van degenen die op je verhalen persé commentaar denken moeten te geven....dat is "trop facile", ik zeg "chapeau bas" voor iemand die belangeloos "sans intérêt financier" op deze site ons laat mee genieten van zijn ervaringen in la Douce France......MERCI BEAUCOUP HANS !!

Reactie van Nicole Gregoire op 8 Februari 2014 op 9.33

Plezierige dingen doen in het leven, betekenis geven aan het leven en je verbonden voelen met anderen maakt een mens gelukkig toch :-)  Dus als het je plezier geeft en je er iets mee wil betekenen wat binnen jouw kwaliteiten ligt dan zal je je wel verbonden voelen met de mensen die je blog lezen ... en degenen die veroordelen kan je inderdaad best geen aandacht aan geven.

Of je op de goede weg zit ....  die vraag hoef je m.i. niet te stellen,  het is jouw 'story telling' en dus merci aan jou voor het delen .

 

Reactie van hendrik op 8 Februari 2014 op 11.18

Aardige verhaaltjes, echter "stijlloos" en "zonder eigen stijl" zijn (-naar-) mijns inziens twee geheel verschillende  begrippen.

hendrik

Reactie van Harry van Wees op 8 Februari 2014 op 15.22

Beste Hans,

De uitleg over de herkomst van het woord Bistro in jouw voorlaatste stukje was interessant maar kwam mij bekend voor. Mijn echtgenote die jouw stukje daarna ook las wist direct waar zijn het ook gelezen had. Op Blz 34 en 35 van het blad “Leven in Frankrijk” Nr 1 van 2014 staat de tekst geschreven door Tom Kellerhuis. In jouw stukje is die tekst niet 100% woord voor woord overgenomen maar jouw versie volgt wel geheel de versie van Tom Kellerhuis. De verschillen zijn bijzonder klein en als je de wet er op naslaat is dit een 100% vorm van plagiaat.

Toestemming van de uitgever en bronvermelding zouden dus op zijn plaats zijn.

Gelukkig (voor zover mij bekend) is hier in Frankrijk geen sprake van advocatenkantoren die niets anders doen dan het internet afstruinen op plagiaat. Zoals wellicht bekend is dat bijvoorbeeld in Duitsland wel heel sterk verbreid.

Een houdraaiende vriend uit Bayern zag een tekening van een beroemde clown getekend als een silhouet door een even beroemde tekenaar. Dat inspireerde hem om een menselijke figuur te draaien, tegen een hel witte achtergrond en met een spot er op gaf dat in een donkere kamer ook een fraai silhouet. Het leek in het geheel niet op de voornoemde tekening, maar de houtdraaier noemde in zijn beschrijving de tekenaar als zijn inspiratiebron.

Gevolg, jarenlange gerechtelijk procedures. Hij won die uiteindelijk, maar de rechter oordeelde dat beide partijen hun eigen kosten moesten dragen. Kortom geen plagiaat maar wel veel geld kwijt.

In dat geval was het zelfs voor een leek duidelijk dat er geen sprake was van plagiaat.

In jouw stukje is het zelfs voor een leek duidelijk waar flinke delen van het stuk vandaan komen. Het blad schrijft daarover op bladzijde 130: “Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en\of op enigerlei wijze worden geproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.”

Jouw verontwaardiging over iemand die kennelijk al eens heeft gewezen op plagiaat lijkt mij dan ook niet erg op zijn plaats.

Het bovenstaande neemt niet weg dat ik jouw stukjes meestal met interesse lees, maar je prikkelde mij nu wel met jouw laatste bijdrage tot deze reactie. Wie kaatst….

Prettig weekend,

Harry van Wees

Reactie van Hans van Bommel op 8 Februari 2014 op 17.21

Beste Harry, Als ik het blad leven in Frankrijk zou kennen en eventueel gelezen zou hebben, dan zou je "mischien" een punt hebben. Maar ik moet je teleurstellen. Ik ken het blad niet en heb het nog nooit gelezen. Wat je er ook van denkt het is BESLIST geen plagiaat. Dit is nu precies zo'n voorbeeld wat ik in mijn verhaal schrijf dat je onterecht beschuldigd word. Als ik bij ieder verhaal de bronvermelding zou moeten weergeven dan word dat een lange lijst en mijnsinziens voegt dit niets toe. Maar om jou een plezier te doen hier is mijn bronvermelding;

 http://en.wikipedia.org/wiki/Bouchon

http://www.le-bouchon-lyonnais.com/

http://travel.michelin.com/web/destination/France-Auvergne_Rhone_Va...

http://www.petitpaume.com/selection/les-meilleurs-bouchons-a-lyon

http://www.lesiropdelarue.com/183-bouchon-de-lyon.html

Ik hoop Harry dat ik je hiermee van dienst ben geweest. 

Prettig weekend

Hans van Bommel

Reactie van Harry van Wees op 8 Februari 2014 op 18.59

Beste Hans,

Ja veronderstellingen kunnen frappant zijn. Zoals het frappant is dat zowel bij genoemde schrijver als ook in jouw stukje; de opzet , de gekozen woorden, evenals de verhaallijn, vrijwel gelijk zijn.

In de door jou gegeven lijst vind ik niets dat daar ook maar enigszins op lijkt. Het was leuk om te zien wat je bronnen zijn maar een plezier heb je me er niet mee gedaan hoor. Bronvermelding voegt enkel iets toe als iets echt is overgenomen. Nu dat niet het geval is, kan je je enkel verbazen over de frappante gelijkheid. Teleurgesteld ben ik daar echter allerminst over.

Een prettige avond toegewenst,

Harry van Wees

Reactie van Hans van Bommel op 8 Februari 2014 op 19.46

Goede avond Harry, nog even iets over jouw suggestie betreft plagiaat. Het verhaal over "Le Bouchon" heb ik al in oktober geschreven, dus kan ik dit onmogelijk hebben gekopieerd.

In tegenstelling tot degene die zich "Hemingway" noemt, neem jij het sportief op. Dank daarvoor. In de anonimiteit kan je jezelf veel  veroorloven. (denk aan de vorige reactie) Zo ook degene die mij van dit forum wilde hebben. Fair attention, de webmaster leest mee en is zeer gespind op personen die reageren die het op de man spelen. En dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd. Nederlanders.fr heeft meer dan 10.000 volgers, als ik met iedereen rekening moet gaan houden dan moet je mijn verhaal over de wiseguys maar eens terug lezen. http://www.nederlanders.fr/profiles/blogs/oh-france-mon-amour-no-11...

Harry ik ga er vanuit dat jij het niet op de man speelt en dat dit een samenloop van omstandigheden is en inderdaad heel toevallig. Maar niemand kan mij op wat voor manier ook betrappen op het plegen van plagiaat. En dan als afsluiter wil ik zeggen dat degene die boordevol met commentaar zitten en uiteindelijk een problleem voor zichzelf en hun omgeving zijn, wil ik hun de duidelijke vraag stellen: Wat hebben zij toegevoegd aan deze site"? Ik ken het antwoord maar al te goed; HELEMAAL NIETS.

Beste Harry Goed weekend en hartelijke groeten Hans van Bommel.

Reactie van JURE Marianne op 8 Februari 2014 op 19.57

Goede avond,

Al die verhalen helpen mij om mijn Nederlands te onderhouden en iets bijleren.

Al heel lang in Frankrijk, van Franse opleiding en geen gebruik gemaakt van het Nederlands gedurende ongeveer 17 jaar, is Uw rubriek wel voor mij iets uitzonderlijk.

Ga verder met Uw verhaltjes en nog proficiaat.

Tot binnenkort

Marianne

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.


Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0