WebT@lk KennisC@fé
 
AANKONDIGING

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!


Ondernemen vanuit Frankrijk - Nederlands of frans bedrijf oprichten - Waar vind ik informatie?

Binnenkort gaat mijn (wijn)webwinkel de lucht in. De domeinnaam is geregistreerd in NL, grafisch ontwerp en het maken van de site gebeurt in NL  en in eerste instantie wordt alleen in NL geleverd, later ook in de rest van Europa. Uiteraard komt de wijn uit Frankrijk, ik heb al met verschillende verrassend goede chateaus afspraken kunnen maken.   

Graag hoor ik van mensen die er verstand van hebben wat het beste statuut is om hiermee te starten (in NL of in Fra), en/of waar ik daar betrouwbare en actuele informatie over kan vinden.

Let op: ik start dit naast mijn huidige activiteiten in Frankrijk. Ik ben Frans belastingplichtig (ook over mijn NL inkomen) en uitgeschreven uit Nederland. Maar voor deze nieuwe activiteit kan het nog alle kanten op. Ook fiscaal wil ik graag de beste keuze kunnen maken. Wie helpt me op weg? Mijn hartelijke dank! U kunt ook mailen naar info@letuilier.com

Weergaven: 1867

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20110629, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van Wim van Teeffelen op 30 Juni 2011 op 8.25

Met de gegeven informatie is er maar één reële mogelijkheid: Frankrijk.

Ik zie werkelijk niet hoe je dit in een Nederlands bedrijf zou kunnen brengen, tenzij je er een Nederlandse B.V. van maakt, nogal overdreven voor een startende webwinkel. In dat geval krijg je te maken met een compleet Nederlandse boekhouding, belastingaangifte, etc. 

Een klein Nederlands bedrijf is v.w.b. de te betalen belasting en sociale lasten maar weinig goedkoper (misschien moet ik zeggen: minder duur) dan een klein Frans bedrijf, dus ik zie alleen maar nadelen om in twee verschillende systemen te willen werken, met boekhouders in twee landen, belastinggedoe in twee landen...Hou het simpel: kies voor Frankrijk.

Wim

Reactie van Profijt Hans op 30 Juni 2011 op 12.08

Hallo,

Ik weet nier wat jouw business plan is voor de komende 3-5 jaar, maar ik zou in eerste instantie in een auto entrepreneur status gaan zitten in de inkoop verkoop branche.

In tweede instantie, als de omzet gaat groeien (>250-500 k euros) zou ik in switserland een verkoop filiaal openen die alle credit card betalingen ontvangt non resident.

Je factureerd je kosten naar dit filiaal.

Als laatste een nederlandse non resident holding oprichten om de winst, na betaling van een minimale holdings belasting in nederland, belasting vrij in europa te maken.

Gr

hprofijt@gmail.com

 

 

Reactie van Ron van bremen op 30 Juni 2011 op 13.04
Kijk sowieso even op de site van de Franse Douane. Is niet zo eenvoudig als men denkt om wijn te exporteren danwel direct verkoop aan particulieren. Veel regels vwb accijnzen etc... Maar iig succes!
Reactie van Wim van Teeffelen op 30 Juni 2011 op 17.58

Tussen beginnen als auto-entrepreneur (maximale omzet € 31.600 per jaar) en een vestiging in Zwitserland bij € 500.000 omzet zit nogal een gat...Nadeel van een auto-entrepreneur is dat de TVA die moet worden betaald over de inkoop niet kan worden teruggevorderd. Er zijn dus betere bedrijfsvormen als start van dit bedrijf totdat binnenkort die half miljoen aan omzet wordt gehaald.

Eens met Ron: er komt nogal wat meer kijken aan administratie en regelgeving bij de verkoop van wijn aan particulieren via een website, wat natuurlijk geen reden moet zijn om het niet te doen.

Veel succes en wijsheid gewenst bij de start!

Wim 

Reactie van Matty Willigenburg op 30 Juni 2011 op 18.13

Dank voor jullie nuttige informatie. Ik ben ook al op zoek naar de invoerregels/accijnzen enzo, maar ben er nog niet uit of ik een BV in Nederland van stal zal halen of een EURL/SARL in Frankrijk op zal richten.

Het enige wat ik hier plaatselijk doe is proeven en inkopen (leuke baan toch?), transport, verzending en klachtenafhandeling of in ontvangst nemen van complimenten over de kwaliteit van de wijn geschiedt vanuit Nederland. Daar wordt de site ook gehost...

Ook mijn Franse fiscalist zal er zijn zegje nog over moeten doen.  Dat heeft dan weer te maken met mijn privé situatie...Kortom: totdat we in de lucht zijn, is alle zinvolle aanvulling welkom!

Reactie van Wim van Teeffelen op 30 Juni 2011 op 18.25

Maar dat verandert de zaak. Het is dus klaarblijkelijk niet niet je eigen bedrijf. Natuurlijk kun je als inkoper in Frankrijk voor een Nederlandse wijnhandelaar werken (inderdaad geen slechte baan...). Je bent dan ook zelf geen handelaar/exporteur/transporteur  in alcoholische dranken, dus heb je niets te maken met alle douane-regels. Dat moet het Nederlandse bedrijf allemaal regelen. Als adviseur/inkoper kun je je prima inschrijven als auto-entrepreneur.

Wim

Reactie van Matty Willigenburg op 30 Juni 2011 op 18.51
@Wim, dan heb je me verkeerd begrepen: Ik ben de ondernemer en eindverantwoordelijk. Echter...als ex-ondernemer in Nederland begint het nu ik weer een tijdje in Frankrijk woon en werk (gites, chambres) weer te kriebelen, vandaar die wijn. Via een webwinkel dus, gemakkelijk de hele wereld over...Ik werk samen (ga samen werken) met een distribiteur in NL die de hele afwikkeling doet tegen betaling van mij als opdrachtgever. De rest (admi en facturering) gaat automatisch via een module in de webwinkel (gebouwd in magento). Maar uiteraard wil ik graag legaal werken en zoek dus nog naar het meest plezierige statuut. Dus ik heb wel degelijk te maken met douane regels (denk ik...)    
Reactie van Sascha Feller op 30 Juni 2011 op 21.12

Hallo iedereen, ik heb een beetje dezelfde vraag, alleen ligt het bij mij iets anders. Ik woon in Frankrijk en werk hier halve dagen. De rest van de dag werk ik voor mijn zus in Nederland (via internet). Dat willen we officieel maken, en we denken eraan dat ik zelf een eenmanszaakje bij de kvk in Nederland op zou richten, en ik haar dus gewoon een factuur stuur voor mijn uren. Zou dat mogelijk zijn? 

En dan, ondertussen heb ik ook wat Franse bij baantjes overal, die ik ook graag gewoon wit wil maken, zou ik dan ook een eenmanszaak in Frankrijk op moeten richten? Of zou ik het bedrijf in Frankrijk op moeten richten en dan voor mijn zus een factuur naar NL sturen, is zoiets mogelijk? Iemand ervaring!

 

Bedankt

Reactie van Wim van Teeffelen op 30 Juni 2011 op 22.00

Beste Sascha, je hebt mij op 12 juni jl al een mail gestuurd met dezelfde vraag. Ik heb op 14 juni geantwoord:


Indien je in Frankrijk wil blijven wonen, dan kun je in Frankrijk een eigen bedrijfje
opzetten om betaalde diensten te leveren aan je zus. De meest simpele vorm
is als auto-entrepreneur, maar het nadeel daarvan is o.a. dat je meerdere
klanten moet hebben en dat de Nederlandse belastingdienst niet goed omgaat
met auto-entrepreneurs. Je zus loopt dan kans op nabetaling loonbelasting.
Zie 6 artikelen van mijn hand over het fenomeen van auto-entrepreneur op
www.francofiel.nl.

Het is dus beter om je in te schrijven als entreprise individuelle. Bij
welke instantie hangt af van wat exact je doet. Of dat gecombineerd kan
worden met 'werk met paarden' hangt ook af van wat je precies van plan bent.
In Frankrijk moet je je bedrijfsactiviteit exact omschrijven, om er voor te
zorgen dat je in het juiste vakje valt voor sociale lasten en belastingen.

met vriendelijke groet

Wim van Teeffelen
www.ondernemen-frankrijk.nl

 

Kon je niks met mijn antwoord?

Wim

Reactie van Jade_France op 30 Juni 2011 op 22.50
Beste Wim Het lijkt me dat ze gewoon her en der advies inwint. Geloof het of niet maar het woord van Wim wordt niet door iedereen direct als waarheid of de enige juiste weg aangenomen (gelukkig maar). Beetje onzinnig dat je nu iedereen op het forum laat weten dat jij haar al eerder geantwoord hebt. STOP MAAR MET ADVIES GEVEN MENSEN, WIM HEEFT AL GEANTWOORD !! Vast heel goed bedoeld maar het komt (voor de zoveelste keer) weer erg op z'n Wim van Teeffelens over.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

✔️ PLAATS BERICHT

✔️ PLAATS ADVERTENTIE

✔️ BEKOSTIGING

✔️ DONEER

(LATEN WE SAMEN DE KOSTEN DRAGEN)

GESELECTEERD

Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ...