WebT@lk KennisC@fé
 
AANKONDIGING

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!


Ik ben student geschiedenis en Frans aan de UvA en ik ben bezig met mijn scripties. Voor mijn scriptie geschiedenis doe ik onderzoek naar (het beeld van) de Franse keuken in Nederland in de jaren 60, 70 en 80. Graag zou ik ook schoolboeken Frans uit die tijd gebruiken, om te zien of eten daarin voorkwam - dat geeft een goede representatie van het algemeen beeld dat men op culinair gebied van Frankrijk had.

Ik vroeg me af of iemand nog oude (middelbare) schoolboeken Frans heeft? En of ik die zou mogen lenen voor mijn onderzoek?

Alvast dank!

Weergaven: 609

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20150529, Kunst en Cultuur, Onderwijs

Reactie van inge van der sluis op 30 Mei 2015 op 14.04

misschien op www.leboncoin.fr ?? advertentie plaatsen??

Reactie van Nina op 30 Mei 2015 op 14.43

Dit is een superinteressant onderwerp.

Jammer, maar ik heb net vorig jaar een heleboel weggegooid, geërfd van mijn moeder die o.a. Franse les heeft gegeven. Niemand had er belangstelling voor, ze waren verschrikkellijk saai, met aleen een paar zwart-wittekeningen en hier en daar een foto van een kathedraal. Aan Frankrijkkunde werd in die tijd niet veel gedaan, en als dat zo was lag het meer in de kunsthistorische of toeristische sector.

Wat volgt heeft niet veel met je oproep te maken, of toch wel, zie maar. Je weet waarschijnlijk dat Wina Born in die tijd Nederland heeft leren koken. Ze schreef stukjes en recepten in de Margriet die we uitknipten en verzamelden, later gebundeld in Elsevierpockets als "Koken met wijn". Een en ander is, in elk geval in mijn familie en veel andere, bepalend geweest voor de overgang van spruitjes en draadjesvlees naar meer creatief koken. Men ging experimenteren, en veel was van Franse afkomst of had een Frans tintje. Mijn exemplaar van Koken met Wijn is de derde druk uit 1967 met een heel uitgebreide inleiding over wijn en wijngebieden, en aan het eind hoe je een wijnkelder aanlegt en wijn inkoopt. Voor ons was dat in die tijd allemaal nieuw, want wijn werd er in het eten niet gebruikt, behalve dan in de stoofpeertjes, en die fles werd maanden bewaard. En hooguit werd er een glaasje port of bowl opgediend bij de borrel, maar niet te veel, want overdaad was uiteraard uit den boze. Met Wina Born in de hand kregen we op feestdagen ineens dingen als kip met amandelen of varkensvlees op provençaalse wijze. Als je nu Koken met Wijn uit die tijd naast het Groot Margriet Kookboek uit 1973 legt, valt op dat dit laatste kookboek "met medewerking van de Voedingsraad" nog supertraditioneel is. Wel is er een hoofdstuk over Indische gerechten en een ander over Spaanse gerechten, maar Franse gerechten ho maar. Eigenlijk logisch, veel mensen gingen in die tijd in de korste keren naar Torremolinos en sloegen dat dure wijnland over. Wel staat er een foto van een roquefort op pagina 25, maar voor de rest is er niet veel aan Franse liflafjes of stinkkazen. Voor aubergines is er maar 1 recept en het woord courgettes komt in de index niet voor.

Het is moeilijker om vast te stellen wat er *niet" is, dan dat wat er *wel" is.

Veel succes met je scriptie.

Reactie van Charlotte Kleyn op 31 Mei 2015 op 9.42

Beste Nicolette,
Wat jammer dat de boeken net weg zijn!! 
Ja, ik ben inderdaad van plan Wina Born, de Margriet, de Allerhande, Jan Brusse te gebruiken. Ik dacht opeens dat schoolboeken ook leuk zouden zijn, maar het is dus zeker niet mijn enige bronmateriaal. 
Dank voor uw uitgebreide antwoord! 

En beste Inge,
Ik ben juist op zoek naar Nederlandse boeken die Nederlandse kinderen Frans leren, dus dan is leboncoin niet echt geschikt, maar dank voor het meedenken.

Reactie van Lena op 31 Mei 2015 op 10.51

Hallo Charlotte, inderdaad jammer, mijn moeder was lerares Frans en na har overlijden 2 jaar geleden heb ook ik veel boeken weg gegooid. Ik herinner me nog wel wat titels: "La France en direct" diverse delen, uitgave jaren '70 nog altijd verkrijgbaar op 2e hands boekenplatforms. Verder herinner ik me Le Petit Nicolas in een speciale NL schooluitgave en een schoolversie van Asterix en Obelix. Auteurs herinner ik me "Landgraaf en Leifering" en volgens mij was Otto Levenbach, ja ja, de vader van Dave, ook leraar Frans en had een schoolboek geschreven. Misschien kun je wat met deze informatie? Succes en groet, Lena.

Reactie van Nina op 31 Mei 2015 op 12.14

Ik ga nog even door. Dat we beter gingen en konden koken, kwam natuurlijk doordat de gewone man beter in de slappe was ging zitten. In die recepten ging nota bene een halve fles wijn!!! met het advies erbij om niet dezelfde wijn op te drinken maar dezelfde wijn een paar jaar ouder te schenken!!! Naarmate de vraag groeide, groeide ook het aanbod in de winkels en kregen we dingen als champignons, paprika, aubergines en tomaten. Ik kan  me nog wel herinneren dat een van onze kennissen wel bij mijn moeder thuis wilde komen eten, "maar dan echt eten en geen Franse liflafjes". Waarom mijn moeder steevast antwoordde dat hij het niet in de gaten had, maar dat hij met verschillende hapjes en gangen net zoveel in zijn kraag kreeg als thuis met aardappels. Kortom we schoven in een paar jaar door van een weekmenu met gehaktballen op woensdag en zelfs niet elke dag vlees op tafel naar meer excentrieke zaken.

En andere mode in die tijd was de kaas- en wijnavonden. Franse kaas en wijn in de meeste gevallen natuurlijk. Ik heb nog een paar kaasplankjes uit die tijd, die niets te maken hadden met een Franse kaasplank zoals je die in de restaurants ziet. Zo kan ik mij een avond herinneren, ik zal een jaar of twaalf-veertien geweest zijn, waarop er  een leraarsvergadering bij  mij thuis gehouden werd. Na de tweede fles wijn werden de leraren lollig en zei er een: "ik heb echt zin om een paar bordjes te breken". "Komt goed uit", zei mijn moeder, "ik heb nog een stapel uit mijn huwelijk". En een lol dat ze hadden, tot het ogenblik waarop ik, omdat ik wel eens wat gehoord had over alcoholgebruik en dronkenschap, huilend de kamer binnenkwam en ontroostbaar was.

In de zeventiger jaren kreeg ik een Frans vriendje en werd daar thuis ontvangen. Zijn moeder had er plezier in om me van alles te laten proeven. Ook een hele cultuurschok, de vissen kwamen daar met hun kop op tafel!! en verder waren er dingen als escargots, en langoustines ook met kop staart en poten. En de groenten kwamen niet zomaar uit het water maar er was echt iets van gemaakt, met een uitje en kruiden.

Reactie van Lena op 31 Mei 2015 op 13.44

Voortbordurend op de reactie van Nicolette (hoe herkenbaar!) en teruggaand in de tijd: Albert Heijn was volgens mij de eerste met "Franse" groenten als de paprika en de aubergine. Mijn moeder was er blij om! Maar de Allerhande bestond volgens mij nog niet. In ieder geval hebben zij een soort archief, de Stichting Erfgoed Albert Heijn ook op FB. Wellicht kun je bij hen informeren naar de introductie van het Franse culinaire gebeuren in NL?

Reactie van Lena op 31 Mei 2015 op 13.48

Correctie: ik zie op de Fb-pagina een foto van een winkel uit de jaren '70. En wat staat daar? Een krantenrekje met de Gratis Allerhande op krantenformaat!

Reactie van Lena op 31 Mei 2015 op 13.52

Adresgegevens: Stichting Albert Heijn Erfgoed, Hoofdtocht 3, 1507 CJ Zaandam.
Email: ah.erfgoed@gmail.com

Reactie van Lena op 31 Mei 2015 op 14.19

Sorry Charlotte, maar wat een leuk onderwerp! Op 2e hands boekensites vind je nog het origineel Wina Born Volkomen Kookboek uit 1969 en ook leuk Wegwijs in Buitenlandse Kaassoorten" uit 1977.

Reactie van Charlotte Kleyn op 31 Mei 2015 op 19.13

Beste allen,

bedankt voor het meedenken! Ik ben er net achtergekomen dat de Koninklijke Bibliotheek allemaal schoolboeken heeft, ook Franse, uit mijn onderzoeksperiode. 

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

✔️ PLAATS BERICHT

✔️ PLAATS ADVERTENTIE

✔️ BEKOSTIGING

✔️ DONEER

(LATEN WE SAMEN DE KOSTEN DRAGEN)

GESELECTEERD

Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ...