Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!


DONDERDAG 20 OKTOBER VANAF 18H00 

Sinds 2011 ben ik ingeschreven als autoentrepreneur met mijn b&b. Nu ik inmiddels hiernaast geen baan meer heb en mijn inkomsten steeds beter worden en ..... ik steeds berichten lees over de verwachte problemen rondom het systeem waarin ik verkeer, dacht ik erover om naar de chambres de commerces te stappen en misschien over te stappen naar enterprise individueel régime micro social fiscal!! Kan dat eigelijk, die overstap maken?

bvd voor uw antwoord!

Weergaven: 1421

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20150128, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van edith janzen op 28 Januari 2015 op 22.53

Volgens mij zit een autoentrepreneur al in het regime micro social fiscal?

Reactie van Wim van Teeffelen op 29 Januari 2015 op 9.03

@Theodora. Dank voor je perfecte antwoord! Scheelt mij een hoop typewerk.

Wim

Reactie van bakkum op 29 Januari 2015 op 10.08

Dank voor uw reactie; ik ben heel slecht franse taal en ook in bedrijfskunde. Zoals ik scraaf heb ik een chambre d'hotes en zit in regime micro-social simplifie avec versement libératoire de l'impot sur le revenu (ik weet ook niet wat dat laatste betekend.Ik heb nu de papieren erbij van de inschrijving indertijd, die ik ook bij de chambre de commerce heb gedaan.

Recepisse de déclaration de début d'activité d'auto-entrepreneur (art; 123-10 du code de chambre de commerce).La Centre de formalités des Enterprises certifié avoir reçu la déclaration de début d'activité d'auto-entrepreneur etc. Betekend dat dat ik al als enterprise individuel sta ingeschreven? 

hartelijk dank voor uw hulp!!

Reactie van bakkum op 29 Januari 2015 op 13.41

Dankje Theodora, langzaam begin ik dingen iets meer te begrijpen. Uitleg van Versement libératoire geeft rust, ik had het gevoel dat ik vrijwillig meer kon betalen als ik dat wilde, ahum. Fijn dat ik al belasting betaal dus. Ik heb nooit officiele papier gekregen van het tribunal maar ik heb wel een nummer de siret (insee), waar het nummer siren inzit, geloof ik. Ik heb in elk geval een email gestuurd naar chambre de commerces. Ik begin te geloven dat ik mij om niets druk loop te maken, maar ben blij dat alles weer wat duidelijker wordt. Indertijd heb heer van Teeffelen ook goed geholpen door mij erop te attenderen dat ik in het verkeerde regime zat en dus te veel afdroeg over mijn inkomsten.

Heel erg bedankt dus voor uw inzet om aan mijn vragen te beantwoorden!!

Reactie van bakkum op 29 Januari 2015 op 14.35

Ik laat het zeker nog even horen. Over dat verkeerde regime, bedoelde IK dat ik met de chambre d'hotes afdroeg op de categorie "prestation de services commerciales ou artisinales. Er was verwarring tussen location meublé en chambres d'hotes. Dat heb ik nog behoorlijk moeten inzetten om RSI/URRSAF/impots te overtuigen dat de chambres d'hotes thuis hoort in ventes de marchandises. Ik heb wel het teveel afgedragen geld terug gekregen van een periode van 2 jaar.

Reactie van La VV op 29 Januari 2015 op 18.57

Hi Bakkum, heb je overwogen om al je onkosten die betrekking hebben op het runnen van een Chambres d'hôtes op een rij te zetten en daarmee naar een Franse expert comptable te stappen ? Je kunt nl ook overstappen naar een Regime réel, wat vooral interesant is natuurlijk als je nog wilt/moet renoveren en/of een hyptheek op je huis zou hebben. Advies is gratis, ze bieden wel hun diensten aan vervolgens en dat is nogal prijzig. Groetjes Lie

Reactie van Wim van Teeffelen op 29 Januari 2015 op 19.54

@Lie.Huh? In het micro-regim is het uitgangspunt dat 71% van de omzet afgetrokken mag worden als bedrijfskosten. Een chambres d'hôtes blijft daar meestal ver en ver onder, anders doe je iets heel fout. Kortom, het réginme réel is niet interessant voor een chambres d'hôte.

De hypotheek mag niet in zijn geheel worden opgevoerd als aftrekbare bedrijfskosten, slechts het % dat betrekking heeft op de gastenkamers. Een verbouwing moet in 7 jaar afgeschreven worden.

En dan zijn er nog de kosten van een expert comptable (tot al snel €1200-€1500 per jaar) en de plicht om TVA-aangiftes te doen elk kwartaal. Verder moet je TVA gaan rekenen over je table d'hôte. Moet ik nog verder gaan?

Voor iedereen: chambres d'hôtes in het régiome réel onderbrengen is echt een heel slecht idee. Enkele jaren gelden heb ik deze discussie eens uitgevochten in deze kolommen met Boudewijn Bolderheij (waar is hij gebleven?), die een SARL had opgericht voor zijn chambres d'hôtes (sic!) Ik heb hem nooit kunnen overtuigen van de idiootheid van die opzet (laten we zeggen dat Boudwijn een beetje moeite had om ongelijk te bekennen), laat ik hopen dat geen andere chambre d'hôte exploitanten op dat onzalige idee komten!

Wim

Reactie van Karin Creemers op 30 Januari 2015 op 12.59

@Theodora Besse

Goedemiddag Theodora,

Beetje een late reactie maar las net je antwoorden op deze topic. Je schrijft dat AE´s die zich inschrijven in het Handels- of Beroepenregister, Entreprise Individuelle worden.

Bedoel  je daarmee letterlijk dat een AE ( bijvoorbeeld zoals in mijn geval, AE als illustrator/vormgever sinds 2011 ) officieel dan Entreprise Individuelle wordt? Krijg je daar dan ook bericht van en veranderd er dan verder iets? Blijf je dan wel gewoon cotisations betalen per kwartaal op basis van je revenus? Of moet je dan opnieuw aangeven welk systeem je wil? Op zich zou ik namelijk graag EI zijn maar alleen als ik weet dat ik niet in het TVA systeem ga vallen en ook blijf betalen op reële basis i.p.v. forfaitair.

Een andere vraag die ik heb is: een vriend van mij is sinds juli vorig jaar AE als loodgieter. Hij heeft de cursus van 5 dagen ( Stage de Preparation ) gevolgd en zich ingeschreven. Is hij daarmee automatisch ook ingeschreven bij het Handels/Beroepen register of moet hij dat nu alsnog voor einde van dit jaar specifiek doen?

Alvast dank voor je antwoorden ( hoop ik ),

vriendelijke groet Karin

Reactie van Johan op 30 Januari 2015 op 16.55

Kan een inschrijving on-line geschieden of moet je je daadwerkelijk (fysiek) bij een instantie melden?

Reactie van Karin Creemers op 30 Januari 2015 op 17.33

Hallo Theodora,

Veel dank voor je uitleg. Het is zo helemaal duidelijk voor me.

Ook voor mijn vriend. Hij gaat zich inschrijven in het beroepenregister, ikzelf denk ik ook. Denk er al langer over om misschien een keer de overstap te maken naar de echte EI. Inschrijven in het register doe ik sowieso, ook al ben ik het met mijn " profession liberale " dus niet verplicht. 

Het hele statut Autoentrepreneur wordt voor mijn gevoel ook minder serieus genomen, al wordt het voor een illustrator, zoals ik, nog enigszins gewaardeerd.

Leuker kunnen we het inderdaad niet maken helaas. Het is soms best een oerwoud van statuten en formes juridiques etc. Dus veel dank dat je het wel iets makkelijker hebt gemaakt voor me.

Vriendelijke groeten fijn weekend,

Karin

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GRAND MERCI !!

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden