Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Begin augustus kon ik niet meer inloggen op ameli.fr op de ameli-app op m'n mobiel, hoewel ik wist dat ik het juiste wachtwoord gebruikte. Mijn numéro de sécurité sociale was ook juist. Toch bleef steeds het bericht verschijnen, dat m'n code personnel fout was.

In de Notre Temps van vandaag staat de oplossing van het raadsel. Zie:

https://www.notretemps.com/high-tech/internet/franceconnect-pourquoi-ameli-est-desactive-sur-le-site-de-impots-56916?utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=NLNTE_EditoNonAbonne_104-1699-220904+04-09-2022&utm_content=Optin_NTEEdito+nt_www_sticker

Als gevolg van de talrijke phishingpogingen rond de carte vitale heeft Ameli besloten alle wachtwoorden met ingang van 4 augustus 2022 ongeldig te verklaren. Net op die datum had ik medicijnen nodig. De apotheekster waarschuwde me dat er iets niet klopte met mijn carte vitale. Het wachtwoord zou onjuist zijn.

Het zou wel zo leuk geweest zijn wanneer ze alle betrokken zorgverleners hadden ingelicht, maar waarschijnlijk vermoedde men bij Ameli dat de phishers er dan ook snel lucht van zouden krijgen.

Inderdaad kon ik niet inloggen. Dus heb ik op "wachtwoord vergeten" geklikt en toen kreeg ik per email een voorlopige code toegstuurd. Die heb ik op de plaats van de code ingetypt en toen moest ik nog een definitieve code bedenken en ter bevestiging herhalen.

Nu kan ik weer inloggen. Trap dus vooral niet in sms-jes die je tegen betaling een nieuwe carte vitale aanbieden, omdat de geldigheid van de oude verlopen zou zijn.

EEN CARTE VITALE BEHOUDT ALTIJD ZIJN GELDIGHEID!!! Het zijn de gegevens op een carte vitale, die veranderen. Daarom moet je minmaal eens per jaar de gegevens laten updaten (mettre à jour), bijvoorbeeld bij de apotheek. Wanneer je een nieuwe carte vitale nodig hebt (bijvoorbeeld in geval van verlies), moet je de CPAM benaderen:

"La carte Vitale n'a pas de date de fin de validité. Je vous invite à contacter votre caisse primaire d'assurance maladie (CPAM) depuis la messagerie de votre compte ameli si vous souhaitez faire un point sur votre dossier." 

Bronnen: zie link hierboven en service-public.fr


Weergaven: 1287

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20220905, Overheid

Reactie van Jako op 5 September 2022 op 11.47

"De apotheekster waarschuwde me dat er iets niet klopte met mijn carte vitale. Het wachtwoord zou onjuist zijn"

Wat heeft de Apotheekster met jouw wachtwoord voor Ameli  te maken?

Ik kan nog steeds inloggen met mijn oude wachtwoord, dus Ameli heeft helemaal niet alle oude wachtwoorden gereset.

Ameli heeft wel vorig jaar al de eisen voor het wachtwoord scherper gezet. Wie toen geen actie geeft ondernomen kan nu kennelijk niet meer inloggen met dat oude, onveilige, wachtwoord.

Daarnaast speelt het probleem dat je bij Ameli kunt inloggen met slechts een wachtwoord zonder 2 factor authenticatie. Dat maakt dat de inlogmethode van Ameli niet voldoet aan Europese eisen voor veiligheid voor inloggen bij overheidsdiensten, zoals France Connect.

Je haalt deze twee zaken door elkaar.

Reactie van Peter Jan op 5 September 2022 op 12.02

En daarom kun je volgens mij niet meer inloggen via France Connect. Rechtstreeks gaat - in ieder geval bij mij- zonder problemen.

Blijft onverlet de waarschuwing van Theodora dat er veel nep sms'en binnenkomen, die niet van Ameli komen, maar kunnen leiden tot pishing en fraude.

Reactie van Martin 71 op 5 September 2022 op 12.31

Alles is hier normaal kan gewoon inloggen en de apotheek constateerde dat alles nog goed is, dus geen probleem hier.

Reactie van Theodora Besse op 5 September 2022 op 13.02


O hemel, dan heb ik een nepbericht geplaatst. Jako, de apotheekster weet echt mijn wachtwoord niet, ze zag alleen dat het wachtwoord niet klopte. Het was zeker veilig, anders word je gewaarschuwd.

Helaas heb ik het bericht in Notre Temps als verklaring gezien voor wat mij was overkomen. Misschien haal ik inderdaad twee zaken door elkaar. Sorry. Ik dacht wel: "Dat heeft toch niets met France Connect en de Belastingdienst te maken?" 

Maar als jullie gewoon kunnen inloggen met je code, dan moet hetgeen mij is overkomen, dus niet iedereen zijn overkomen. Misschien een gedeelte van de mensen wel? Maar dat zijn er zóveel!

ik denk er dus over om, na volgens de huisregels contact met Anton, het bericht maar weg te halen.

Reactie van Peter Jan op 5 September 2022 op 14.06

Het grootste deel van je bericht, alsmede de berichten over France connect zijn juist. Vooral de waarschuwing om niet op sms'en te reageren blijft van kracht !

Reactie van Theodora Besse op 5 September 2022 op 14.24


Ik krijg geen contact met Anton en gezien de laatste opmerking (van Peter Jan) laat ik het bericht dus maar staan. Hoewel ik van mening ben dat het vrijwel niemand er mee geholpen is. Behalve mensen die net als ik een wachtwoordprobleem hebben met hun carte vitale.

Reactie van Jako op 5 September 2022 op 15.28
@Theodora: Ik heb al uitgelegd wat de vermoedelijke oorzaak is van je wachtwoord probleem. Je oude wachtwoord was te simpel, dat was overigens oorspronkelijk verplicht: als wachtwoord een pincode met alleen cijfers. En nu us dat verboden.
EDF heeft overigens dezelfde truc uitgehaald, maar zonder waarschuwing aan hun klanten. Ook de EDF heeft de eisen voor een wachtwoord aangescherpt en wie probeert in te loggen met een te simpel oud wachtwoord krijgt nu de melding dat het wachtwoord onjuist is.
Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer op 5 September 2022 op 16.21

Ik zie geen reden Theodora om dit bericht te verwijderen. Het zal voor veel gebruikers van het internet nuttig zijn om nog eens te worden gewezen op het belang van een goede beveiliging van je accounts.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (in goed Nederlands) heeft een website met veel nuttige adviezen; https://veiliginternetten.nl/

Reactie van Theodora Besse op 5 September 2022 op 17.51


Mijn wachwoord, Jako, was heel ingewikkeld. Het bestond wel grotendeels uit een in Frankrijk niet gebruikelijke jongensnaam en dan zijn geboortedatum. Is dat ook verboden? Anders had ik wel een ander wachtwoord verzonnen. Als ze me gewaarschuwd hadden, dan had ik iets anders verzonnen. Nu stond er très élévé. Inmiddels werkt mijn nieuwe code ook niet meer en na 3 keer proberen moet ik de caisse bellen op 3646. Hopeloos.

Peter Jan, inmiddels heeft Anton me opgebeld. Toen ik zei dat ik mensen had willen waarschuwen, zei hij droog: "Dat kan gebeuren". Inmiddels heeft Jako mensen gewaarschuwd om geen wachtwoord te gebruiken dat  alleen uit cijfers bestaat. Daarom ben ik blij dat ik het bericht heb laten (door jouw opmerking) het bericht heb laten staan.

Reactie van Jako op 6 September 2022 op 15.16

"Het bestond wel grotendeels uit een in Frankrijk niet gebruikelijke jongensnaam en dan zijn geboortedatum. Is dat ook verboden? "

Nee, maar er moet naast voldoende letters en cijfers tegenwoordig ook minimaal één vreemd teken in zitten. Dus met alleen cijfers en letters voldeed je oude wachtwoord niet meer aan de huidige eisen, tenzij je streepjes in de geboortedatum had gezet.

Je nieuwe wachtwoord voldoet uiteraard wel aan de eisen, anders had je daar direct een melding van gekregen.

Vreemd dat je daar nu alweer problemen mee hebt.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden