NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Speciaal factureringsysteem voor zelfstandigen?

Beste Communauté.

Ik stond tot vorig jaar ingeschreven als auto entrepreneur profession liberale. Dit jaar voeg ik mijn man toe (ook activité liberale) als conjoint collaborateur en moeten we overstappen op een régime reél en ook misschien wel btw gaan berekenen.

De reputatie van dit 'statut' is zo heftig dat ik me best zorgen maak.

Ik ben dus een accountant gaan zien: CER France. Ze beweren dat ik vanaf nu geen eigen facturen meer mag uitdraaien, dat de belasting dienst wil dat ik dat via een door hun goed gekeurd boekhoudpakket doe. Natuurlijk beschikt CER France hierover en kan ik daar, via hen, van gebruik maken, tegen een vind ik, nogal hoge vergoeding.

Ik vraag me dit af. Is dit waar? Een paar van mijn collegea gebruiken dat niet, ze maken gewoon factuurtjes in excell. Misschien is dit onwetendheid of misschien mag het gewoon. Ik heb het echt een paar keer gevraagd en er was geen ontkomen aan volgens hen. Ik heb verder een prachtige, zeer nette en overzichtelijke boekhouding vind ik zelf, was al een paar jaar ondernemer in NL.

Ze willen voor het verwerken van mijn 30 uitgaande factuurtjes, op datum gerangschikt, en misschien 60 bonnetjes en de aangifte doen 1700 euro per jaar.

Heeft iemand advies? Ik vind het nogal wat. En zeker ook als ik nu ook nog facture via hun interface moet gaan maken. Dan hebben ze zelfs deze facturen niet meer in te voeren.

Groet

Lie

Weergaven: 557

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20170621, Geldzaken, Midden- en Kleinbedrijf, Overheid

Reactie van Wim van Teeffelen op 21 Juni 2017 op 14.03

Tijd voor een andere boekhouder. Wat deze zegt is helaas volkomen uit de lucht gegrepen.

Natuurlijk mag je je eigen facturen versturen, zie de link van Diego waaraan ze moeten voldoen. Wat er wel moet gebeuren is dat aan het einde van het belastingjaar een jaarverslag moet worden opgemaakt en aangifte gedaan bij de belastingdienst (en het rapport moet worden gedeponeerd). Verder moet er minimaal eens per kwartaal TVA-aangiftes worden gedaan. Dat jaarverslag moet inderdaad aan het standaardformaat voldoen, wat in Frankrijk wordt gehanteerd door de belastingdienst, de banken en alle accountants. Als je zelf facturen maakt dan moeten die aan opnieuw in het systeem worden geklopt, om zo de TVA-aangiftes en het standaardjaarverslag te kunnen maken. Vandaar dat het niet onhandig is om het facturatiesysteem van een standaard Frans boekhoudsysteem te gebruiken voor je facturen. Maar het is zeker niet verplicht!

€1700/jaar is een gangbare prijs voor dat geheel: facturen + TVA-aangiftes + jaarverslag + belastingaangifte.

Wim

Reactie van Monique Marres op 21 Juni 2017 op 14.34

Ik ben een aantal jaren bij de CER geweest, maar hun prijs was niet in verhouding met de  inkomsten, die ik had. Ik heb een boekhoudster gevonden, die werkt voor kleine entreprises en ik betaal haar 1/3 van het bedrag dat ik aan de CER kwijt was. 

Reactie van Marianne op 21 Juni 2017 op 16.06
Ik heb een aantal opdrachtgevers met een eigen online facturatiesysteem en dit wordt steeds gangbaarder. Zij maken mijn factuur op en ik moet die accorderen om betaald te krijgen. Hier kom ik niet onderuit zonder opdrachtgevers te verliezen. Hoe gaat de belastingdienst hier dan straks mee om?
Reactie van Marianne op 21 Juni 2017 op 16.14
Om een en ander te 'vergemakkelijken' krijg ik ook regelmatig betaald in andere valuta (USD of Engelse ponden bv.)
Reactie van Bart Nieboer op 21 Juni 2017 op 22.39

Je zou kunnen kijken naar: http://www.myae.fr/

Reactie van Yvonne -Tarn op 21 Juni 2017 op 23.05
Www.gestan.fr is een goede oplossing. Voldoet aan de franse norm. Er is een gratis versie en een kleinbedrijf versie wat iets van 56€ per jaar kost.
Reactie van La VV op 22 Juni 2017 op 9.12

Wow ! Hartstikke bedankt allemaal !

Ik ga de links bekijken.

Groet

Lie

Reactie van La VV op 28 Juni 2017 op 20.50

Beste mensen,

Het is toch waar wat ze zeggen, verplicht vanaf 2018, je kunt zelfs een boete krijgen van 7500 euro als je geen facturen maakt via door de BD goedgekeurde software;

https://www.service-public.fr/professionnels-entreprises/actualites...

grt

Lie

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0