Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Steunt u als nieuwe Fransman nog steeds de Nederlandse monarchie?

Fransen hebben niet zoveel met monarchie, dat moge duidelijk geweest zijn in een van de vorige eeuwen, toen de aldaar plaatselijke koning ( helaas tikje TE hardhandig ) door de revolutie uit macht werdt gezet. en ze dachten toen gelijk maar "Laten we het gewoon zonder konings huis proberen!"

Zelf ben ik eigenlijk wat dat betreft ook zo als de Fransen , ik vind het niet helemaal passen in een moderne staats-structuur dat iemand macht erft, ben eerder van mening dat je macht moet verdienen door bepaalde goede daden te verichten! Maar ik ben daarin helaas een eenling, als je nu morgen een referendum zou houden, dan zou mijn groep stemmers in de minderheid zijn,

( Zou je het echter anders regelen en bij het belasting forumulier gewoon vragen : wilt u wel of niet uw jaarlijkse 20 euro aan de Oranjes deponeren? Dan zou al snel de gemiddelde man op straat gaan rekenen en dan denken "Hey ik koop dit weekend lekker een extra zak chips voor dat geld" )

Nu ben u als uitstek een Nederlander in Douce France die in een land leeft waar de monarchie al jaren is afgeschaft, heeft u ook nog dan nog wel wat met het Oranje huis in Holland?

Weergaven: 2496

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20161228

Reactie van Marjon op 28 December 2016 op 10.12

Hallo EEP ! Groet uit Dijon, hoop dat je ook aangename parties hebt met de feestdagen ! Wat het koningshuis/schap/macht betreft, daar denk ik nooit over na. Ik zou alleen graag een (of 2) echte verse oliebollen willen voor Oud en Nieuw, maar dat zit er niet in! Wel een hoop lekkere andere Franse dingen. Hou je taai Edwin !


Overleden
Reactie van Boudewijn Bolderheij op 28 December 2016 op 10.25
.
Dag Edwin,

Eerst maar even een denkfoutje van je weg poetsen.
Onze koning heeft geen macht, hij erft deze dus ook niet.

Dan de centjes:

1. Ik betwijfel het dat het Nederlandse koningshuis duurder is dan,
bijvoorbeeld de Franse presidenten.
Ik herinner mij een draadje van Theodora over de kosten van ex-presidenten.

2. Het koningshuis brengt Nederland geld op.
Het blijkt voor een land veel leuker te zijn
om een koningspaar op bezoek te krijgen dan president o.i.d.
Een koningspaar heeft allure, dat van ons ook nog van onbesproken gedrag.
Een president is een functionaris, volgend jaar een andere.

De emoties:
Velen Nederlanders hebben meer op met het koningspaar
dan met onze (minister) president die ze eerder wantrouwen.
Dat komt o.a. omdat dat koningspaar
daadwerkelijk boven de partijen kan staan.

Dus: Houden zo.


Boudewijn
Reactie van Lucie Schagen op 28 December 2016 op 10.56

Fransvrouw

Reactie van Louise (68) op 28 December 2016 op 11.33

Grappig, Nederland is zowat het enige land in de wereld, die van een republiek (der 7 Lage Landen) is overgegaan in een monarchie, nèt 200 jaar geleden.

Dat was een paar jaar nadat in Frankrijk Lodewijk de 16e werd onthoofd.

Het lijkt me wel wat: de stadhouders weer terug in de republiek der Nederlanden ;)

Reactie van Machteld op 28 December 2016 op 11.38

Ik begrijp de link niet want ik ben en blijf Nederlandse ook al woon ik in FR - daar ben ik eigenlijk altijd trots op. En ik was een fervent voorstandster van de monarchie - als staatsvorm ben ik dat nog steeds - zie de argumenten van Boudewijn.
Wat mij in deze tijd wel bezighoudt, is dat een meisje van 18 die nog in haar opleiding zit en eigenlijk nog weinig anders voor het land gedaan heeft dan lief te lachen tijdens min of meer officiële gelegenheden een dagsalaris gaat krijgen 4000 euro (wellicht zijn de bedragen fout). Evenzo de kennelijk preferentiële belastingstatus van bepaalde leden van het koningshuis.
Misschien zou het koningshuis hier zelf eens over moeten gaan denken en bepaalde dingen aanpassen aan de huidige tijd, uit eigener beweging. Dat zou hun sieren.
Maar ondanks alles blijf ik voorlopig een voorstander van de monarchie, juist omdat ik in FR woon.

Reactie van Ada op 28 December 2016 op 12.33

Persoonlijk ben ik niet zo van het koningshuis of de koning. Hoewel Alexander wel innemend is en zijn vrouw Maxima een mooie lach heeft. Dit is charmant en net als Boudewijn zegt komt dit leuk over bij de staatsbezoeken. Maar waarom de belastingbetaler voor de kosten hiervoor moet opdraaien weet ik niet. Onkostenvergoeding; als die nodig is laat de bedrijven waar zij voor lobbyen dan maar meebetalen voor deze goodwill, bv!

Het koningshuis mag van mij een ceremonieel koningshuis zijn. Dat is leuk, Koningsdag, openingen  enz.

Ik denk dat ik meer een republikein ben geworden naarmate ik ouder ben geworden. De vraag of zij macht hebben kun je hier lezen.

Reactie van Christian Zuiderwijk op 28 December 2016 op 13.01

Ik ga helemaal mee met Boudewijn. Alex en Max hebben het land inmiddels al veel goede dingen gebracht die die paar rotcenten, eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat, best waard zijn ...

Maar om even op de titel van het artikel in te haken: 'nieuwe Fransman' ...
Ik ben geen Fransman, voel me geen Fransman en zal het waarschijnlijk ook nooit worden, hoe graag ik dat ook zou willen. Ik ben al veel te lang gevormd naar Nederlandse maatstaven, iets wat je niet zomaar een, twee, drie verandert. Hoe ouder je bent, hoe moeilijker het is.
Het blijft een kwestie van aanpassen, proberen te begrijpen en vooral proberen mee te doen met de Franse cultuur.
En zolang we als Hollanders of taalgenoten elkaar overal blijven opzoeken zoals op social media, hier of in onze eigen woon-/werkomgeving zullen we nooit '(nieuwe) Fransen' worden, hoe graag we dat ook zouden willen. Er is in mijn beleving maar één manier om echt in de Franse gemeenschap te integreren en dat is zoveel mogelijk 'Hollandse lijntjes' doorsnijden en Hollandse gewoontes afzweren. En dat is bést moeilijk ...

Reactie van edwin emanuel posse op 28 December 2016 op 13.33

@Boudweijn "Het Oranjehuis dat ons zo veel rijker maakt" , ha daar heb ik altijd moeite mee om dat te geloven, Nederlanders kunnen heus wel zaken doen zonder de Oranjes, maar ok jij je fabeltje, jij blij! 

Reactie van ineke blom op 28 December 2016 op 14.35

Mijn grootouders waren volbloed SDAP'ers, mijn ouders PVDA-ers. Toen ik ooit op koninginnedag mijn fiets met oranje crepepapier versierde , moest ik het er meteen afhalen. Nee, ik heb niks met het koningshuis. Ben er niet mee opgegroeid.

Reactie van edwin emanuel posse op 28 December 2016 op 14.51

Ps als ex ministers in Frankrijk ECHT zoveel geld krijgen? Dan is het ws tijd voor een nieuwe revolutie/ revolte?

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

WORD OOK SPONSOR!

_______________

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden