Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

NEDERLANDS ONDERAAN

 

Je me fais Néerlandais. Voici 42 ans que je vis et travaille aux Pays-Beaux et c’est décidé, réglé, plié : il y a deux jours, j’ai dépose ma demande en bonne et due forme à la mairie de ma ville d’adoption, La Haye. Est-ce à dire que je jette ma fameuse casquette aux orties, que j’abandonne la nationalité française, moi qui suis resté français jusqu’à la pointe de mes moustaches. Que nenni ! Maintenant que j’ai passé le cap des 65 ans, les lois combinées de deux pays m’offre la possibilité – accélérée, s’il vous plait – d’acquérir l’une sans perdre l’autre ! Ne me demandez pas pourquoi : je n’en vois moi-même pas la logique, et ne me hasarderai pas à la demander, des fois que le législateur se prenne à changer d’avis. Toujours est-il que, dans quelques mois, j’aurai l’honneur et l’avantage de prêter serment à l’état néerlandais. Je deviendrai un super-citoyen avec droit de vote dans les deux pays (et honnêtement dit, je le mérite !) Un bon moment pour me demander à moi-même pourquoi j’en suis tellement heureux. Parce que je me sens chez moi dans les deux pays, parce que j’aime les deux cultures, parce que je comprends les deux logiques. Et pour les petits plaisirs de la vie que je peux grapiller aux deux buffets : les harengs et le saucisson, les dunes de Meyendeel et les châteaux du Périgord, Heer Bommel et le petit Nicolas – tous deux dans la langue originale. Je suis un homme heureux – en een gelukkige man.

NL/ Ik word Nederlander. Het is nu 42 jaar dat ik in Nederland woon en werk en dit is besloten, geregeld, gedaan: twee dagen geleden heb ik mijn aanvraagdossier met alles derop en deraan naar het stadhuis van mijn adoptiestad, Den Haag, gebracht. Betekent dit dat ik mijn beroemde casquette in de ring gooi, dat ik de Franse nationaliteit opgeef, ook al ben ik tot in het puntje van mijn snor Frans gebleven? Nee, zeker niet! Nu ik de leeftijd van 65 jaar ben gepasseerd, bieden de gecombineerde wetten van twee landen mij de mogelijkheid – en versneld, alsjeblieft - om het ene te verwerven zonder het andere te verliezen! Vraag me niet waarom: ik zie er zelf de logica niet van in, en ik waag het niet te vragen, voor het geval de wetgever van gedachten verandert. Het blijft een feit dat ik over enkele maanden de eer en het voordeel zal hebben de eed aan de Nederlandse staat af te leggen. Ik word een superburger met stemrecht in beide landen (en eerlijk gezegd, ik verdien het!) Een goed moment om mezelf af te vragen waarom ik hier zo blij mee ben. Omdat ik me in beide landen thuis voel, omdat ik van beide culturen houd, omdat ik beide logica's begrijp. En vanwege de kleine geneugten des levens die ik van beide buffetten kan knabbelen: haring en saucisson, de duinen van Meyendeel en de kastelen van de Périgord, Heer Bommel en Petit Nicolas - beide in de oorspronkelijke taal. Ik ben een gelukkig man – et un homme heureux.

Weergaven: 779

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20220514, Cursussen en Opleidingen, Migratie

Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer op 14 Mei 2022 op 13.24

65!? on ne le dirait pas  /   dat zou men niet zeggen.

Gefeliciteerd Sylvain met deze mijlpalen. Vanavond zet ik mijn alpinopetje op en drink ik een goed glas Nederlandse witte wijn op jou! 

Reactie van Henri Bik op 14 Mei 2022 op 14.01

Leuk dt jij beide culturen begrijpt en waardeert: Proficiat.!

Reactie van Marjon op 14 Mei 2022 op 19.48

Ik zou ook graag Frans erbij worden dus ik begrijp uw vreugde helemaal! Ik woon als sinds 1977 in Dijon en voel me ook alletwee. Hoop dat u er een leuk feestje van maakt!
Vriendelijke groeten van Marjon

Reactie van Peter Jan op 14 Mei 2022 op 21.37

Van harte gefeliciteerd met het bereiken van een gerespecteerde leeftijd en bovendien met de genomen stap. Ik wist niet dat je beide nationaliteiten kunt hebben. Dit geeft stof tot nadenken.... 

Reactie van marielle op 14 Mei 2022 op 23.43

Ik dacht dat je de beiden nationaliteiten kon hebben, wanneer je met een fransman(vrouw) getrouwd bent. Ik heb het een paar jaar geleden nog na gevraagd, maar men antwoordde mij aan de NL consulaat , dat het niet kon en wanneer ik Frans werd, zou ik de NL nationaliteit verliezen. Ik was net een paar jaar gescheiden, was ik getrouwd gebleven dan kon het wel! Tja.... en dan te bedenken dat ik 30 jaar lang Franse ambtenaar was en mijn kinderen de 2 nationaliteiten hebben....

Sylvain, wat heeft de 65 jaar er mee te maken? Kan je dan de 2 nationaliteiten hebben, zonder de NL te verliezen?

Reactie van marielle op 14 Mei 2022 op 23.54
Reactie van sylvainlelarge@gmail.com op 15 Mei 2022 op 0.05

Marielle: als Fransman die meer dan 5 jaar continu in Nederland woont en 65 is, mag ik de Nederlandse nationaliteit krijgen zonder de Franse af te moeten staan. C'est comme ça...

Reactie van marielle op 15 Mei 2022 op 13.59

Dankje, Sylvain voor het antwoord. Ik maak de conclusie, dat het dus alleen kan wanneer je in NL woont, maar niet andersom, zoals in mijn geval. Toch vind ik het vreemd en wat onlogisch. Afijn, prima voor je. Ik ga toch eens informeren of het in mijn geval ook lukt.

Reactie van Henri Bik op 15 Mei 2022 op 14.14

Het is de Franse wet die iemand dus toestaat een tweede nationaliteit aan te nemen  LINK

Reactie van Henri Bik op 15 Mei 2022 op 14.19

Het is de Nederlandse wet die Marielle niet toestaat een tweede nationaliteit aan te nemen  LINK Helaas is de Nedralndse wet hierin terughoudender dan de Franse wet.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden