WebT@lk KennisC@fé
 
AANKONDIGING

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!


Vraag omtrent CDI of Zelfstandiger vanaf September

Hi,

Ik heb een tijdje geleden de vraag gesteld waar ik aan moet denken wanneer ik vanaf september een CDI krijg bij het bedrijf waar ik nu werk. De situatie is echter, naar mijn idee, veel complexer dan gedacht. Even korte uitleg wat misschien van belang is om het iets beter te begrijpen: Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met stage lopen in Parijs en heb nu een vaste baan aangeboden gekregen. Dit is in de commerciële kunstsector. Ik begin vanaf september met een vast contract (fulltime; ik werk ongeveer 37 uur per week maar maak vaak overuren); dan wel een CDI of dus als zelfstandiger. Mijn bazin heel namelijk het liefst dat ik me inschrijf als zelfstandige en dus op basis van aantal uren per maand werk wordt uitbetaald. Ik neem aan dat dit een soortgelijke situatie is als wanneer je je in NL inschijft bij de kamer van koophandel en dan als freelancer werkt ??

Wat zijn hier de voordelen en nadelen van, en is die uberhaupt mogelijk als buitelandse in Frankrijk? Ik heb (nog) geen numero de securité social, wel een bankrekening, vast woonadres etc.. Mijn collega (wel een Fransman) gaf me aan dat werken als zelfstandiger tot 26 jaar juist positief uitpakt omdat je zeer weinig belasting afdraagt. Ik ben zelf 22. 

Ik ben een beetje in de war met wat ik moet doen, waar aan moet denken en of het niet voordeliger, en vooral veel gemakkelijker, voor mij is om een CDI contract te krijgen.. 

Op mijn werk kan alles in goed overleg, dus ik hoor graag jullie adviezen wat te doen. 

Alvast bedankt !!

Weergaven: 557

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20120630, Werk Algemeen

Reactie van Ludique op 1 Juli 2012 op 9.41

Tja, in de Europese Unie mag u wonen en werken waar u wilt. In loondienst of als zelfstandig ondernemer, zzp'er, free lancer of hoe u het ook maar noemen wilt. In Nederland is het zo dat wanneer u als zelfstandige (ondernemer) gaat werken, u meer dan 1 opdrachtgever (klant) moet hebben. Heeft u maar 1 opdrachtgever dan wordt u eenvoudig geacht feitelijk toch gewoon bij die opdrachtgever in loondienst te zijn en kunnen er voor beide partijenen achteraf nog fikse complicaties en naheffingen optreden. Of men in Frankrijk ook een dergelijke regeling hanteert zou u kunnen navragen. Dat u als jonge ondernemer in Frankrijk tijdelijk enig fiscaal voordeel geniet moge zo zijn, maar wat staat er tegenover die paar extra euro's? Het gaat, lijkt me, toch niet enkel om geld? Als zelfstandige moet u zelf uw klanten zien te vergaren. U bent een bedrijfje geworden. Uw huidige werkgever wordt uw opdrachtgever (klant) en kan daar dus ook elk moment mee stoppen. Dat biedt, realistisch gezien, geen zekerheid van werk en inkomen. Zij is niet langer verantwoordelijk voor het aanbieden van werkzaamheden aan u en evenmin voor de administratieve, fiscale en financiele rompslomp rond personeel. Voor deze is een extern ingehuurde zelfstandige (freelancer) inderdaad vele malen aantrekkelijker dan een vast personeelslid. Zeker in conjunctuurgevoelige sectoren. U heeft nu een volle werkweek plus overuren. Dat is veel. Maar blijft dat zo? Dat is kennelijk onzeker, anders zou uw huidige werkgever u graag in vaste dienst hebben en houden en niet opteren voor een freelance werkverband. Kortom, als zelfstandige vervalt de zekerheid van structurele werk- en inkomenszekerheid. U moet zelf uw klanten zien te verwerven en bovendien zelf uw administratieve, financiele en fiscale rompslomp uitvoeren. En dat alles naast, nu 37 uur plus overuren, het werk voor uw huidige werkgever die dan uw klant is. En blijft? Ik zou u willen adviseren eerst maar in vaste loondienst te blijven. U bent jong. Geniet! Neem de tijd. Van daaruit kunt u altijd nog eens goed overwegen en uitzoeken of u eigenlijk ooit wel zelfstandig ondernemer wil worden en of dat in uw vakgebied wel aantrekkelijk is. Wie weet? Afijn, uw echt concrete vraag is me niet echt helemaal helder. Het lijken me meer gevoelens van twijfel en onzekerheid. Volg uw gevoel en hart. Ik hoop dat u iets aan mijn reactie heeft.

Reactie van annemarie de valk op 1 Juli 2012 op 12.06

Net als de anderen, kies voor 'n CDI.

Reactie van els jelensperger voskamp op 1 Juli 2012 op 12.33

Reactie wissen

IK ben het helemaal eens met Ludique en de andere. Het is al best moeilijk  om je van Nederland naar Frankrijk om te schakelen in het gewone leven, dus maak het je zo makkelijk mogelijk in je werk en een CDI is al heel fijn. Later als je helemaal ingeburgert bent  kan dat altijd weer veranderen. Succes.

Reactie van edith janzen op 1 Juli 2012 op 16.41

Wat je moet kiezen, laat ik aan jou en de raadgevers over. Echter als zelfstandige ben je wel degelijk verzekerd tegen ziektekosten.  Freelancers  zoals in NL bestaan hier niet zover ik weet. Met een arbeidscontract betaal je (de werkgever dus) ca 56 % van je verdiensten, een zelfstandige (bedrijfsvorm zoals o.a. SARL ) betaalt ca 45 %. De voordeligste is de autoentrepreneur, vooral als er periodes zijn waarin heel weinig omzet is (geen minimum afdracht) en als je weinig bedrijfskosten moet maken (die mogenniet in mindering gebracht worden).   Succes

Reactie van Joëlle op 11 Juli 2012 op 15.39

Bedankt voor de reacties. Het is voor mij inmiddels duidelijk dankzij jullie wat de pro's en tegen's zijn. Ik heb hier kort over gesproken met mijn leidinggevende en zij gaf aan dat wanneer ik een CDI zou willen ik,  zij veel kosten heeft met haar micro entreprise, en veel belasting betaald. Dit resulteert erin dat ik aanzienlijk minder betaald krijg wanneer ik een CDI heb (tot 40% omdat dat de kosten zijn die zij afdraagt en die als ik autoentrepreneur ben aan mij betaald). De kans dat ik dan dus de SMICK zal ontvangen is aanwezig.. Wat absurd is voor het aantal uren dat ik werk, de werkdruk en verantwoordelijkheid.. Hebben jullie advies? Ik vind het een zeer zeer lastige kwestie... (Ik ben overigens haar enige werknemer die voltijd werkt).

Reactie van annemarie de valk op 13 Juli 2012 op 11.04

Als je auto entrepreneur bent krijg je misschien meer geld uitbetaald, maar moet je nog wel al je charges hiervan betalen, dus misschien houd je uiteindelijk helemaal niet meer over, als salarié, zelfs voor SMIC, heb je altijd nog chomage als 't niet goed gaat. Ik heb nog nooit gehoord van 't feit dat je minder belasting betaald omdat je nog geen 26 jaar bent, maar misschien klopt dit echt wel (belasting of charges sociales ?),

wel dat als je werkloze bent en  auto- entrepreneur wordt dat je minder charges betaald, na aanvraag dan wel.

In deze tijd is een CDI wel wat zekerder dan auto-entrepreneur, zeker als je die ervaring nog niet hebt.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

✔️ PLAATS BERICHT

✔️ PLAATS ADVERTENTIE

✔️ BEKOSTIGING

✔️ DONEER

(LATEN WE SAMEN DE KOSTEN DRAGEN)

GESELECTEERD

Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ...