Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

Ik maak al jaren wijn van paardenbloemen ( tja dat heet hier ook zo..vin pissenlit)

Nu heb ik dit jaar heel veel pastinaakwortels en las het recept van pastinaakwijn. In Engeland is deze drank meer bekend begreep ik.

Heeft iemand anders dit wel eens gemaakt( moet ik eigenlijk een nieuwe groep maken voor inmaak?)


Pastinaakwijn:(Uit de tuin in de fles van Susy Atkins)

2,25 kilo pastinaak, 4,5 liter water, 1,3 kg suiker, gezeefd sap van 1 sinaasappel, en van 1 citroen, gist en voedingszout.
De pastinaak hoeft niet geschild te worden.Dompel hem even onder in water. En snij het kontje en topje eraf. Hak hem vervolgens in middelgrote stukjes/schijfjes. Doe de stukjes in een grote pan en doe het water erbij. Breng aan de kook en laat zacht koken ongeveer 30 minuten. Giet het vocht door een neteldoek in een andere grote pan. Voeg de suiker aan de warme vloeistof toe en daarna het sap van de sinaasappel en citroen. Weer aan de kook brengen en zachtjes 20 minuten laten koken. Af laten koelen tot 30 graden en het gist en voedingszout toevoegen (zie gebruiksaanwijzing op het pakje). Giet in een gesteriliseerd gistingsvat, vul af met koud water en sluit af met een stop en een waterstop. Na een aantal weken gisten is het tijd om de vloeistof over te hevelen en te bottelen.


Ik heb 10 liter water opgezet met 5 kilo pastinaken..ik heb er twee bio-limes bijgedaan, en (na het koken) toegevoegd het sap van twee sinaasappelen ( niet bio).
Verder heb ik verse bakkersgist..-42 gram- gebruikt.
Gistvoedingszout heb ik niet gebruikt.

Op mijn blog www.bloggen.be/appeljam staat ook een tweede recept+enkele foto`s...

Weergaven: 1352

Berichten in deze discussie

Hoi Jet, hoe is de smaak van pastinaakwijn?

en hevel je die gelijk over in de fles of eerst in een grote 10 liter fles? filter je dat nog? Wel veel vragen, oj wat voor gist gebruik je dan, geen bakkersgist toch?

ada

Ik heb wel bakkersgist gebruikt Ada, en dat werkte nogal heftig. Ik gebruik dat ook voor de vin pissenlit, en dat gaat prima. De smaak van de pissenlit is echt heel speciaal en lekker, de pastinaakwijn moet ik nog hevelen en zit nog in zijn grote fles.

Ik ga dat gelijk een dezer dagen doen! Ik filter alleen het laatste beetje, het hevelen gaat heel voorzichtig.

De pissenlit wordt hier van oudsher gemaakt en ijskoud gedronken als aperitief.

Ik heb veel recepten van een oude dame, paté, droge worst en bloedworst, de vin pissenlit, maar ook de dragonlikeur, een geweldig lekker drankje voor het eten met de goede eigenschappen van dragon. Deze recepten staan bij de categorie Lorraine recepten op het blog Appeljam in Frankrijk.

Dolly, inderdaad, dat geldt voor de paardenbloem en de pastinaak..aperitief wijnen..de andere wijnen ken ik ( nog ;0))niet.

Hai,

De eikenblad is een heel witte nogal zoete wijn, en de walnootbladwijn is een goudkleurige apero wijntje, heel apart van smaak en over het algemeen goed gewaardeerd, het geeft ook 'hoger alcoholpercentage. Net als Rivella is het net even anders dan gewoon. Ik heb het recept van de walnoten en vlierwijn die ik altijd maak niet in de pc staan, ik zal ze scannen en doorsturen.

Ik gebruik geen bakkersgist, maar wijngist. Ik haal en bestel alles in of vanuit Nederland: http://www.brouwmarkt.nl    Zij sturen alles op en laat je wel adviseren, zij weten alles van wijn maken.

Op dit moment ben ik er niet mee bezig ik had nog zoveel en je kunt zelfgemaakte wijn niet eeuwig bewaren, dus eerst opmaken.

Bijlagen:

Aanvulling bij vorige.

Deze vlierwijn maak ik die is het lekkerst!

Bijlagen:

Echt heerlijk die recepten. Vanavond samen met de zeer kritische buren de pastinaakwijn geproefd. Het is een prachtige heldere wijn geworden..zoetheid ook prima, eerder droog dan zoet.maar: hij smaakt teveel naar gist! Ik vind het echt vies, een buurvrouw vond de wijn gewoon heerlijk, de andere die zelf veel wijn maakt vond het ook niet lekker, jammer van de gistsmaak. De gist is dus niet helemaal omgezet. Volgende keer toch wijngist? De vin pissenlit maak ik al 3 jaar met bakkersgist, nooit problemen gehad. De kritische buurvrouw doet het ook zo ( de meeste recepten komen van haar schoonmoeder).

Ik las trouwens in een van je recepten Ada het gebruik van sulfiet..kan dat ook zonder?

Vlierbessenwijn/jam/siroop etc maak ik niet, ik ben allergisch voor de bessen...

Hallo jet, sulfiet wordt gebruikt om de flessen te steriliseren en in de wijn is het om hem te klaren. Ik weet niet of het zonder kan, maar als je de hoeveelheid ziet t/o de hoeveelheid wijn valt dat mee.

Bakkersgist geeft inderdaad een "smaakje" als je iets minder gebruikt misschien? als je steeds je gisting op dezelfde plek doet dan krijg je vanzelf gist in die omgeving en kan je mider gebruiken.

Jammer dat je niet tegen de vlierbessen kunt, vlier is hartstikke gezond voor je, een glaasje limonade per dag en je komt gezond de winter door, zeggen ze. Ik geef altijd siroop aan mijn dochter in Nederland, voor de kids en ze vinden het heerlijk.

En dolly ik doe niets met de eikels, die laat ik aan de eekhoorns zodat ze de wal- en hazelnoten niet "stelen"!

Dolly en Ada, dank voor de info over het sulfiet. Spoel je je fles nog na, na het spoelen met het sulfietwater? Goede tip om de gisting steeds op dezelfde plek te doen.

Wat de vlier betreft..ik kan het nog eens proberen..maar ik ben er al een enkele keer goed misselijk van geweest..ook van de jam! Dat van het sambunigrinezuur wist ik niet, ik hoor namelijk nooit van anderen dat ze er misselijk van worden.

Ik maak wel siroop van de bloesem en dat gaat heel goed.

Wijngist zal ik eens halen als ik weer bij de brouwmarkt ben...het is echt wel jammer van de pastinaak, want verder is hij heel mooi helder enz...ik weet nog niet wat ik ermee ga doen..iig niet opdrinken. De paardenbloemenwijn is daarentegen heerlijk.

Hallo Jet en Dolly, Ja ik spoelde de flessen altijd na, omdat ik geen sulfiet en geen hoofdpijn wil hebben.  Later ben ik vlier- en ander bessensap gaan maken omdat ik geen ruimte meer had in de vriezer. En je kunt het sap ook voor andere doeleinden gebruiken. als je er wijn van maakt moet je wel rekening houden met de hoeveelheid suiker dat je er al in hebt gedaan, verder is het al gekookt/gestoomd.

Ik gebruik sulfiet ook voor de jampotten net alsof het soda is.

Misschien als je de pastinaak wijn wat laat rusten, wordt hij beter. Maar je hebt ook kans dat de kurken er na verloop van tijd afknallen ivm het verder gaande gistproces. Of rigoureus terug in het vat doen en nog een tijdje laten uitgisten, geef het een maandje of wat. Ik doe de wijn altijd van het 30 liter vat in grote 10 liter flessen, waar de wijn lekker kan uit borrelen,pas als dat helemaal gestopt is ga ik bottelen.

Dank voor jullie antwoord.

Ik twijfel nog over het sulfiet..zullen de flessen niet ook even schoon zijn als ik ze met soda schoon maak en met heet water na spoel?

De wijn stond al een tijdje in een koude ruimte en was al lang uitgewerkt..geen bubbels meer.

Het idee hem opnieuw "op te starten" trekt me wel aan..hebben jullie daar met jullie ervaring adviezen over? Naar binnen halen,( de bonbon staat nu erg fris)  een ons suiker erbij?

Ik zit nu aan een glaasje dragonlikeur, hebben jullie dat wel eens gemaakt? Dat is een heerlijk drankje dat je maag verwarmd en je eetlust opwekt..ondanks dat het een zoet drankje is...

OK, ik ga er dan 250 gram suiker bijdoen!..geen vrouw overboord als het niet lukt. Zal ik het als suikerstroop of droog toevoegen?

Ik heb wel ergens een stelletje meters, gekregen samen met een doos andere spullen om wijn te maken, ik zal eens kijken wat erbij zit..dank je wel tot zover.

De dragonlikeur maak ik zodra mijn (Franse, niet de Russische) dragon groot genoeg is om een fles met 2 liter eau de vie er mee vol te doen, en het nog onderstaat. Het recept staat op het blog, maar kan ik ook hier neer zetten.

Fijne avond, Jet

RSS

GA DIRECT NAAR:

Laatste nieuws uit Frankrijk

© 2024   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden