NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk

Mijn dochter raadde mij aan om een acupuncturiste te bezoeken. Zelf had zij met succes een gecombineerde behandeling van acupunctuur en cupping ondergaan voor een al jaren bestaande hardnekkige huiduitslag.

"Cupping?" vroeg ik, "wat is dat?" Want ik heb het niet zo op alternatieve geneeswijzen en ik weet er dus ook weinig van. Cupping bleek een hocus pocus met kleine kopjes die vacuum worden gezogen op de huid. Dat veroorzaakt bloeduitstortingen. Na de behandeling zit je onder de blauwe plekken. 't Klonk me allemaal nogal eng in de oren.

Maar omdat ik al enkele jaren last heb van artrose in m'n rechterhand en -pols, waardoor ik soms behoorlijk beperkt ben in allerlei dagelijkse handelingen besloot ik, nieuwsgierig als ik ben, om me ook maar eens aan een behandeling te onderwerpen. Temeer omdat de acupuncturiste mijn dochter had verzekerd dat ze in gevallen van artrose met acupunctuur heel goede resultaten bereikte wat betreft pijnverlichting.

Dochterlief maakte een afspraak en afgelopen dinsdagmiddag was het zover. Dochter ging mee. We waren de enigen in de wachtkamer en al gauw kwam Toby, een vrij jonge acupuncturiste, binnen. Ze vroeg waar ik pijn had, maar toen ik antwoordde zei ze plotseling op nauwelijks verstaanbare fluistertoon dat ik niet hardop mocht praten want er lagen mensen te slapen. ??? Vervolgens nam ze me mee door enkele smalle gangetjes, waarna we in een piepklein hokje kwamen waarin een soort brancard stond opgesteld. Aan de muur hingen platen van het menselijk lichaam met acupunctuurpunten en chinese letters. Er was nog net plaats voor een stoel en daarop moest ik mijn kleren leggen.

Ik vroeg: "Waarom liggen hier mensen te slapen?" Toby antwoordde dat acupunctuur vermoeiend is en dat mensen van de behandeling moeten uitrusten. Enfin, ik zat in het schuitje en moest meevaren. Op aanwijzing van Toby ging ik op m'n rug op de brancard liggen, kreeg een laken over me heen en alleen m'n rechterarm en m'n voeten staken er nog uit. Toby pakte de eerste naald en plaatste hem net boven m'n elleboog. Ik had aan mijn dochter gevraagd of het pijn deed, maar volgens haar voelde je er nauwelijks iets van. Die eerste naald deed verschrikkelijk pijn en dat bleef zo, ook toen hij er eenmaal in zat. Toby zag kennelijk aan mijn gezicht dat er iets niet goed was, dus ze haalde hem er meteen weer uit.

De volgende naalden lukten beter, ik kreeg ze rond m'n elleboog, rond m'n pols, in m'n hand en in m'n vingers. 't Zag er krankzinnig uit. Ik voelde me net een speldenkussen. Vervolgens kreeg ik ook in iedere voet een naald en toen zei Toby dat ik nu ontspannen moest blijven liggen. Dat viel niet mee met de jankerige muziek op de achtergrond, die waarschijnlijk ontspannend is bedoeld maar mij behoorlijk op de zenuwen werkte.

Nadat ik een half uurtje op de brancard had gelegen kwam Toby de naalden verwijderen. Anders dan zij en mijn dochter hadden voorspeld was ik totaal niet moe, integendeel, ik voelde me na een half uur onbeweeglijk plat liggen vol energie. Toby zei dat ik een paar weken moest kijken hoe het ging, maar morgenochtend zou de pijn al een stuk minder moeten zijn. Na enige tijd zou ik dan een nieuwe afspraak kunnen maken. "Dan kunnen we eventueel ook andere klachten verhelpen", adverteerde ze op meelevende toon terwijl ze met een dramatisch gebaar over haar buik streek, "bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen of buikklachten." Ik zei dat ik behalve de artrose in m'n rechterhand niets mankeer, waarop ze enigszins beduusd zweeg.

Na de behandeling was ik een ervaring rijker en 37 euro armer. Toby zei dat ik veel moest drinken als ik thuiskwam, dus heb ik thuis maar een biertje gepakt... De plaats waar ze de eerste naald had gestoken bleef tot de volgende dag pijnlijk. Maar aan hand en pols bleek niets veranderd.

Aan mijn lijf geen polonaise meer.

Weergaven: 2077

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20170519, Gezondheid, Sport en Spel

Reactie van Jan Nagtegaal op 19 Mei 2017 op 13.49

Goeiemiddag Theodora,

Leuk beschreven, echter of het helpt?

Ik had ook erge last van artrose, vooral in m'n handen. Gebruik nu MSM (zwavelpoeder) waar ik erg veel baat bij heb. Online te koop bij Amazon en niet duur. Lees alles er maar eens over op internet. Geweldig spul, je krijgt er ook veel energie van. Proberen dus! En succes.

Groeten van Jan

Reactie van christian-le-bricoleur op 19 Mei 2017 op 14.38

Theodora,

als je er niet in gelooft helpt het niet.

Reactie van Michael op 19 Mei 2017 op 14.53

Tja...dat biertje;-) Maar zonder gekheid, mijn vrouw had als sinds haar jeugd behoorlijk ernstige hooikoortsklachten....onophoudelijk niezen, soms een dag op bed met natte washandjes op haar ogen etcetc. Zij kreeg op een gegeven moment de mogelijkheid om daar een acupunctuur-behandeling voor te krijgen, op aanbeveling van haar eigen huisarts. De therapeut in kwestie, gewoon een doodnuchtere tukker (uit Twenthe dus) met een zeer goed bezochte en nette praktijk, heeft toen in Maart (voor het hooikoorts-seizoen) in elk oor 3 à 4 miniscule naaldjes geplaatst, die dan 2 weken moeten blijven zitten. Je ziet ze bijna niet, dus dat oor ziet er niet uit als een speldenkussen.

Maar het moet gezegd worden, het resultaat was boven verwachting en verbluffend; op een enkel niesje na, he-le-maal geen klachten meer. Een oud collega met vergelijkbare klachten (plus ook nog eens galbulten) ook daarheen; hetzelfde resultaat. Acupunctuur kan dus wel degelijk genezend werken, maar zoals ook in de reguliere geneeskunst.....voor de een werkt iets wel, voor de ander weer niet. Ik heb een hoge pet op van wat de reguliere geneeskunst allemaal kan manifesteren tegenwoordig, maar de Oosterse manier van genezen heeft mij ook altijd erg aangesproken.

Groet, Michael

Reactie van Harrien op 19 Mei 2017 op 15.09

Hihi, moet vreselijk lachen om je stukje Theodora, erg leuk. Ik kan me alles goed voorstellen, hoewel ik denk dat je accupunctuur toch wel serieus mag nemen... Ik heb laatst een clipje gemaakt over medicijnen en zo... (vertaling in het Frans van een lied van de Belgische zanger Miel Cool). De mensen hier vinden het wel leuk, mijn dokter zegt dat het allemaal heel waar is: (een glaasje bier kan ook pijnstillend werken, twee nog meer, lachen helpt ook): https://www.youtube.com/watch?v=vRkD2TI6pq8

Reactie van Susan op 19 Mei 2017 op 15.17

haha heb me rot gelachen Theodora ik zie je al liggen ,nou  ben ik eeuwen geleden ook naar een acupuncturist geweest met heel hele boel poespas er omheen door een springende chinees enfin 
nog dagen lang een bloed uitstorting gehad van de priksessie, misschien had je die potjes moeten proberen ?
wellicht voor nog een bezoekje????

Reactie van Ada op 19 Mei 2017 op 15.42

Maar is er ook iemand die baat had bij acupunctuur met Artrose, zoals beschreven. Dat lijkt mij wel interessant namelijk. Ik barst ook van de pijn in mijn polsen ed.

Reactie van Boudewijn Bolderheij op 19 Mei 2017 op 17.00
.
Dag Ada,

Heb je Glucosamine met Chondroitine geprobeerd?
Zie o.a. : https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Glucosamine 
en https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Chondroitine

Daar kun je weer een heleboel negatiefs over vinden op het www.
Dat is eigenlijk bij alle middelen waar geen patent op te krijgen is het geval.

Maar stel nou, ik ben een optimistisch mens, dat je Artrose niet erger wordt.
Dat zou toch al heel mooi zijn niet waar.

Boudewijn
Reactie van Susan op 19 Mei 2017 op 17.08
dit werkt wel althans bij mij werkte het jaren geslikt omdat ik last had van mijn kniegewricht toen in in de 30 was ppff heul lang geleden
https://www.bewegenzonderpijn.com/de-groenlipmossel/
Reactie van Susan op 19 Mei 2017 op 17.14
Reactie van Ada op 19 Mei 2017 op 17.55

@ Boudewijn, wat ook goed helpt is geen rood vlees eten en geen koeienmelk drinken. 

Ik mag geen ontstekingsremmers innemen en daar zit nu net de kneep! Die groenlip mossel van @Susan daar zit ook die medicijn die jij noemde in, van nature al, dus dat lijkt mij aannemelijker voor mij.

Dank beiden!

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.


Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0