Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Na ruim 2 jaar in Frankrijk te hebben gewoond, heb ik vandaag voor het eerst boerenkool in de winkel zien liggen. Toen ik mijn Franse vriendin vorig jaar mijn zelf gekweekte boerenkool liet zien, was dat de eerste keer dat zij boerenkool zag (en zij heeft een enorm grote moestuin, waarin werkelijk van alles wordt gekweekt). Omdat ik hier nog nooit boerenkool in de winkel had zien liggen en mijn vriendin (van origine afkomstig uit de Elzas) het ook  niet kende, ging ik er vanuit dat het een koolsoort is die men hier niet kent. Dat was dus niet helemaal juist. Misschien is het iets regionaals, want de boerenkool (Chou Kale) die men nu bij "Culture Bio" in Montceau les Mines verkoopt, komt uit Bretagne. Wellicht geldt hetzelfde ook voor spitskool. Dat kan ik hier ook niet vinden. Dus als je in de buurt van Montceau les Mines woont en zin hebt in boerenkool...

Weergaven: 2057

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20131128, Bourgogne, Kunst en Cultuur

Reactie van clasien van driel op 28 November 2013 op 21.56
Leuk, hier in Montelimar heb ik het ook al eens zien liggen bij de plaatselijke Bio schuur....
Reactie van marielle op 28 November 2013 op 22.32

Een andere naam voor chou kale is chou frisé. Hij ligt in de biowinkel waar ik regelmatig kom en ook zie je hem wel op de markt wanneer je goed zoekt.

Reactie van Ton van der Vliet op 29 November 2013 op 8.13

@Clasien: wij wonen in Roynac, vlakbij Montélimar: bij welke "Bio schuur" heeft u de boerenkool gezien ?

Bedankt!
Ton van der Vliet.

Reactie van clasien van driel op 29 November 2013 op 8.14
Goedemorgen Ton. Bij Bruno...
Reactie van clasien van driel op 29 November 2013 op 8.15
Tegenover de Carrefour...
Reactie van Ton van der Vliet op 29 November 2013 op 8.30
AHA, ja ik ken Bruno wel, ik kom er regelmatig: toch eens beter opletten, bedankt !
Groeten.
Reactie van Louise (68) op 29 November 2013 op 9.03

De chou Kale is ineens op de franse markt verschenen, de tendens is niet uit Nederland overgewaaid maar uit Amerika!! Het was een vergeten groente, vroeger onder andere ook chou borécole genoemd: http://www.huffingtonpost.fr/2013/08/31/kale-chou-rendu-fous-americ...

Reactie van Marijke op 29 November 2013 op 9.46

Van de week nog een verrassing ....... in het voorjaar gaf ik een Franse vriend een half zakje boerenkool zaad. Hij zou ze opkweken en dan plantjes aan ons geven. Laatst zei ik tegen mijn man....die boerenkool... is JP zeker vergeten? Tot JP ons vroeg wat ze toch moesten met die groenten die  hij als zaad had gekregen... Eind van het verhaal, ik heb samen met zijn vrouw bij hun thuis boerenkool gemaakt, hij was erg lekker!  In Nederland aten wij altijd kleine spruitjes, maar we zijn er achter gekomen dat grote spruiten ook erg lekker kunnen zijn. Als ze maar hard zijn en dicht.

Reactie van Gertie Visser op 29 November 2013 op 9.54

Bedankt voor alle reacties. Er zijn dan toch veel regionale verschillen. Leuk om te zien. Mijn Franse vriendin (al 20 jaar wonend in Saône-et-Loire, maar opgegroeid in de Elzas) kende  de boerenkool dus niet en noemde het Chou Frisé. Ook een gangbare benaming voor deze groente, zag ik in het artikel dat Louise toevoegde. Onlangs zag ik hier bij de Intermarché echter een Chou Frisé die in de verste verte niet op boerenkool lijkt. Het leek eerder een savooiekool. 

Over andere kolen gesproken: heeft iemand hier in Frankrijk al ergens spitskool gevonden? En hoe wordt het dan genoemd? Volgens mijn vriendin zou ik dan bij de Grand Frais om Chou pointu moeten vragen, maar dan wordt de chef groente erbij gehaald en ook na een beschrijving van hoe de kool er uit ziet wordt er nog gekeken alsof ze het in Keulen horen donderen. Ook (nog) geen bekende in deze regio, dus. 

Reactie van Marthy Berends op 29 November 2013 op 10.07

Gertie, ik heb inderdaad nog nooit chou pointu in de winkel zien liggen, maar als plantje is het wel te koop. Ik haal al mijn groenteplanten en ander moois bij Granon Frères, een adres voor de liefhebbers van (moes)tuinieren.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

JOUW BERICHT...

COVIDNIEUWS

-

SPONSOR | ENTREPRISE

N26 IN FRANKRIJK


Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden