Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Classifiactie van gites echt nodig voor AE of neit?

ik ben sinds 2011 geregistreerd als Auto entrepreneur (micro entrepreneur dus nu)

Ik verhuur gites (meublé de tourisme) als hoofdinkomen dus als LMP en niet LMNP

sinds het begin is deze activiteit geregistreerd geweest als commercant, vente de merchandise onder NAF code 5520Z (herbergement touristique et autre herbergement de courte duree) , ik betaal ik 13.1% cotisations (RSI) op mijn CA.

Daarnaast krijg ik van de impots 71% abattement op mijn CA. Op mijn formulier dat ik ontvang van de RSI om mijn belastingsaangite te doen staat dat mijn CA in het vakje 5KO gaan, dit geeft me 71%. 

Met het hele gedoe dat iedereen zegt dat je gites classé moeten zijn om dit te krijgen weet ik niet of dit voor mij ook van toepassing is. Ik ben professioneel verhuurder en geregistreerd bij de CCI etc. Ook mijn omzet is hoger dan het plafond van de andere (32.200?) want als LMP moet je minimum 23.000 omzetten.

ik heb hier uiteraard al veel onderzoek naar gedaan maar het blijkt altijd te gaan over LMNP en ik ben LMP, moet ik de gites classificeren om deze voordelige tarieven te behouden?

Na 2 visites bij de CCI ben ik niks wijzer, ze weten het zelf ook niet...op de sites van de impots staat ook niks dat je moet classé zijn. wie o wie heeft juiste antwoord of kan me verwijzen naar de juiste wet tekst op een oficiele site? 

Weergaven: 1089

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20171205, Horeca en Toerisme, Midden- en Kleinbedrijf

Reactie van Matty Willigenburg op 6 December 2017 op 10.11

Volgens mijn fiscalist niet en ik trek gewoon 72% af, zonder geclassificeerd te zijn. (Moet zeggen trok, want ik heb deze zomer alles verkocht)

Reactie van Frans van Elsen op 6 December 2017 op 10.44
Reactie van Frans van Elsen op 6 December 2017 op 11.00
Als ik via dezelfde site doorklik naar deze bladzijde; http://droit-finances.commentcamarche.net/faq/3574-plafonds-de-chif... dan staat er het volgende;

Plafonds Micro

Le régime de la micro-entreprise est applicable quand le chiffre d'affaires HT est inférieur à certains plafonds en année N-1 et N-2.

170 000 € pour les entreprises d'achat et vente de biens et marchandises et les locations saisonnières de tourisme et les chambres d'hôtes.
70 000 € pour les autres entreprises, y compris les locations meublées classiques.
Dit laatste zou wijzen op de noodzaak geclassificeerd te zijn ?
Op het gevaar af, dat je een slapende hond wakker maakt, is de meest voor de hand liggende weg, die naar het plaatselijke kantoor van de belastingdienst. 
Succes !
Reactie van Theodora Besse op 6 December 2017 op 11.46

Classificatie van gîtes is niet verplicht. Maar... om in aanmerking te komen voor de aftrek van 71% is het met ingang van 2016 wel degelijk noodzakelijk. Zie Le Figaro. Classificatie van gîtes brengt een ander voordeel mee: permanente vrijstelling van CFE (Côtisation Foncière des Entreprises), zie Service-Public-Pro. Deze permanente vrijstelling geldt ook voor Chambres d'hôte (wel of niet geclassificeerd), op voorwaarde dat de verhuurde ruimtes buiten het seizoen deel uitmaken van de van de woonruimte van de uitbater van de CdH.

Reactie van ingetje op 6 December 2017 op 11.53

De eerste link werkt niet Theodora? en de 2de link ivm CFE is enkel als het deel uitmaakt van je eigen woning dus :  

  • les exploitants de meublé de tourisme classé ou de chambre d'hôtes (sauf délibération contraire de la commune), à condition que ces locaux fassent partie de leur habitation personnelle (résidence principale ou secondaire en dehors des périodes de location) et ne constituent pas l'habitation principale ou secondaire du locataire ;

ook in 2016 heb ik nog steeds mijn abattement gekregen van 71%

ik denk dat het inderdaad zo is voor velen die het als bijverdienste doen als micro bic zeg maar en gewoon declareren op hun belastingbrief, maar ik ben LMP en geregistreerd bij de CCI en affilié bij de RSI. je vind zo veel verschillende info en ze hebben het altijd over LMNP...ik zal binnenkort ees een bezoekje brengen aan de impots, maar wil inderdaad geen slapende honden wakker maken :)

Reactie van Theodora Besse op 6 December 2017 op 12.55

Bij mij werkt de link prima, Ingetje. Ik geef hem nogmaals:

http://leparticulier.lefigaro.fr/jcms/p1_1601207/fin-des-avantages-...

Volgens mij is iedereen die een micro-entreprise uitbaat een professionele verhuurder, dus een LMP (Loueur Meublé Professionnel). Ik heb mijn sjambredootje als bijverdienste, maar ben toch micro-entrepreneur en dus LMP en niet Loueur Meublé Non Professionnel (LMNP). Het artikel in Le Figaro gaat ook over professionele verhuurders.

Ik kan niet ruiken Ingetje, dat jij gîtes verhuurt die niet tot je woning behoren. Als je nog gewoon aftrek van 71% hebt gehad over 2016, dan zou ik er maar blij mee zijn. Dat komt dan misschien doordat je dat zelf zo hebt opgegeven? Want ze gaan meestal af op wat iemand opgeeft. Controles zijn zeldzaam.

Reactie van Theodora Besse op 6 December 2017 op 13.02

Bij mij werkt de link prima, Ingetje. Ik zal hem nogmaals volledig geven:

http://leparticulier.lefigaro.fr/jcms/p1_1601207/fin-des-avantages-...

Het artikel gaat over professionele verhuurders, dus LMP's (Loueur Meublé Professionnel). Wanneer je over 2016 nog de aftrek hebt gekregen van 71%, moet je je maar in je handjes knijpen. Ze zijn misschien afgegaan op je eigen opgave? Controles zijn zeldzaam.

Ik kan natuurlijk niet ruiken dat jij gîtes verhuurt die niet bij je eigen woning behoren.

Reactie van Theodora Besse op 6 December 2017 op 13.09

Er is iets vreemds aan de hand. Ik plaatste de eerste reactie, maar die verscheen niet. De tweede geschreven. Verscheen ook niet. Pagina hersteld, maar nu staan ze er allebei en ik kan ze geen van beide verwijderen... Enfin, de link werkt nog steeds.

Reactie van Wim van Teeffelen op 6 December 2017 op 13.09

Ingetje, je haalt er een heleboel dingen bij die niet van belang zijn. Ik kan me voorstellen dat de CCI weinig van je begrijpt als je dit soort dingen zegt: "ik betaal 13.1% cotisations (RSI) op mijn CA. Daarnaast krijg ik van de impots 71% abattement op mijn CA." Het is niet daarnaast, maar DOORDAT je 70% abattement CLAIMT (die heb je niet gekregen, maar die heb je geclaimt!), hoef je maar 13,1% van de omzet te betalen. Verder doet het er niet toe of je professioneel verhuurder bent of niet.

Het is simpel:

Je MAG je omzet uitsluitend onder de abattement van 71% (marchandises) opgeven als je gîtes is geclassificeerd. Is dat niet het geval dan MOET je je omzet aangeven onder de abattement van 50% (service).  Dat giteverhuurder vaak stiekem hun omzet in het verkeerde hokje opgeven gaat goed, zolang de belastingdienst hun aangifte niet controleert. Het verschil in af te dragen cotisations RSI, voor een wel of niet geclassificeerde gîte is ongeveer 10% van de omzet. Als je betrapt wordt op het verkeerd invullen van je aangifteformulier krijg je een naheffing van 10% van je omzet , met een boete van nog eens 10%. Als je al 5 jaar staat ingeschreven als gîteverhuurder kan je dat gewoon even een jaaromzet aan belastingafdracht kosten... En dat allemaal om €250 of daaromtrent aan classificatiekosten (geldig voor 5 jaar) te vermijden....?

Wim 

Reactie van ingetje op 6 December 2017 op 13.12

Kan je me verwijzen naar een wets tekst die zegt dat je moet classé zijn dan Wim? 

Op mijn overzicht dat ik krijg van de RSI staat dat ik mijn omzet moet invullen in het vakje 5KO, al jaren zo, ik verzin dat niet zelf waar ik het invul. Bij de CCI sta ik ingeschreven onder commercant, vente de merchandise (meuble de tourisme) en daardoor heb ik dus 13.1% cotisations...ik heb het zelf niet verzonnen. Ik heb het onlangs nog nagevraagd bij de RSI en het was zo goed volgens hun?  ook het plafond voor de omzet is hoger dan 32.000 euro, ik zit daar ruim boven maar mag tot 82.200 volgens het CCI....

en volgens mij maakt het echt wel uit of je LMP of LMNP bent. als LMP moet je minimum 23.000 omzetten en je hoofdinkomen zijn etc. het lijkt me sterk dat je dan max 32.000 mag doen als het minimum 23.000 moet zijn...

vervelend is als je zoekt op internet krijg je te veel info die niet klopt. ik denk dat ik gewoon naar de impots ga en daar de vraag stel....als ze zelf het antwoord al weten uiteraard :)

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden