NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Ik zit met twee vragen op internet- en smartphonegebied. Hopelijk kan iemand ze beantwoorden:

1. Mijn browser is Google Chrome. Deze stond altijd zo ingesteld dat wanneer ik de browser en/of mijn laptop afsloot, automatisch alle cookies werden gewist. Dat betekende dat ik iedere morgen bij bijvoorbeeld G-mail en op Nederlanders.fr opnieuw moest inloggen. Dat kon me niet schelen, want het had ook voordelen. Bijvoorbeeld op websites waar staat: "U krijgt van ons 5 artikelen cadeau, dit is nummer 1" kon ik toch steeds alle artikelen lezen, want het begon iedere keer weer bij nummer 1. Ook hoefde je nooit tig cookies te verwijderen.

Maar plotseling bleef ik voortdurend ingelogd, bijvoorbeeld op deze website. Dus in Chrome gekeken onder Instellingen en Geavanceerd, maar nergens is meer de cookie-optie te vinden "lokale gegevens alleen bewaren totdat ik mijn browser sluit". Je kunt nog wel handmatig alle cookies verwijderen, maar het is vergeleken met eerst natuurlijk omslachtig om dat iedere avond te doen.

Weet iemand een andere methode om de cookies toch automatisch uit te schakelen bij het afsluiten van de browser/laptop?


2. Vanmorgen verscheen plotseling op mijn smartphone (die in het Frans staat ingesteld) de mededeling dat "la SIM virtuelle" was ingeschakeld. ??? Weet iemand wat dat betekent? Uiteraard heb ik gegoogeld, maar ik begrijp niet waarom die boodschap plotseling verscheen. Kan ik nu mijn fysieke SIM-kaart verwijderen? En wat als ik een nieuwe smartphone aanschaf? Heb ik dan geen SIM-kaart meer nodig (als ik bij dezelfde provider blijf)? En verschijnen dan ook alle geïnstalleerde apps in de nieuwe smartphone? Ik ben het spoor volkomen bijster.

Weergaven: 958

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20190322, Telecommunicatie

Reactie van Rob van der Meulen op 22 Maart 2019 op 22.44

Theodora, wat die SIM virtuelle betreft. Een antwoord in het Frans, misschien helpt dat bij het laten gehoorzamen van je smartphone. Die fysieke SIM kaart rustig laten zitten, zonder dat stukje elektronisch plastic lukt het niet. Browse gegevens: onder Chrome zie ik nog steeds een instelling staan wanneer je naar geavanceerd doorgaat met het label Browsegegevens wissen. Afgelopen uur/ Afgelopen 24 uur / Afgelopen 7 dagen/ Afgelopen 4 weken / Altijd.

Chrome versie: Google Chrome is up-to-date Versie 73.0.3683.86 (Officiële build) (64-bits)

Reactie van Theodora Besse op 23 Maart 2019 op 7.32


Dank jullie wel, Bea, Hans en Rob, voor de antwoorden. De eerste link van Bea en Hans is inderdaad te oud. De mogelijkheid "Keep local data until I quit my browser" bestaat niet meer. De tweede link is (voor mij) te gecompliceerd. Want de cookies worden niet verwijderd. Daar moet je iets speciaals voor doen. Er staat namelijk:

"Usage
This extension does not clean cookies automatically until you click "Active Mode". This gives you the chance to add sites to the WhiteList."

Daar ben ik te dom voor.

Rob, inderdaad staat onder Geavanceerd, wat jij schrijft. Ik had hem op "Altijd" gezet en nog steeds werd ik automatisch ingelogd. Om de cookies te verwijderen moet ik alle Browsegegevens wissen. Wat is verdwenen is de mogelijkheid die ik noemde: "Lokale gegevens alleen bewaren totdat ik mijn browser sluit" (Keep local data until I quit my browser). Je sloot Chrome af en dan moest je overal opnieuw inloggen. Toch is er een verschil. Vroeger herkende een website mij zodra ik m'n gebruikersnaam had ingevoerd (Gmail). Dan verscheen mijn naam en hoefde ik alleen nog mijn wachtwoord te geven. Bij Nederlanders.fr hoefde ik alleen de eerste letter van mijn gebruikersnaam in te voeren en dan verscheen de hele gebruikersnaam al.

Nu, na het wissen van alle browsegegevens, moet ik de hele gebruikersnaam invullen, want ik word niet meer herkend. Enfin, ik zal het er mee moeten doen. Iedere avond alle browsegegevens wissen.

Wat de smartphone betreft: hij doet het nog gewoon, dus ik laat het maar zoals het is.

Reactie van Wim van der Ligt op 23 Maart 2019 op 8.09
Theodora, sites waar ik nog niet eerder geweest ben en waarvan ik vermoed dat ze me daarna zouden kunnen gaan tracteren op dagelijkse aanbiedingen, bezoek ik via een "incognito-tab". Ik sluit niet uit dat structureel in incognito-mode werken het door jou gewenste effect zal hebben: cookies weg na sluiten tab(s).
Reactie van Nelly op 23 Maart 2019 op 8.21

Theodora, ccleaner is ook een optie. Tik ccleaner in als zoekoptie in je browser en je kunt lezen wat de mogelijkheden zijn, ook in het Nederlands te raadplegen. Er is een gratis versie die je een paar keer opnieuw kunt downloaden om de boel op te schonen. De betaalde versie is niet duur en  instelbaar zodat hij automatisch bv 1x pw de computer opschoont.

Succes!

Reactie van Theodora Besse op 23 Maart 2019 op 8.56


Dank Wim en Nelly, voor het meedenken. Wim, ik heb een Ad-blocker. Nelly, ik gebruik al vele jaren CCleaner. 

Het gaat mij er vooral om dat alles automatisch gaat, zonder iets te hoeven doen of over na te denken. Browser uit, cookies weg. Die mogelijkheid is verdwenen in Chrome. En ik wil de columns van Youp van 't Hek in de NRC kunnen lezen op zaterdag. Vijf artikelen gratis.

Vandaag heet de column van Youp: De Grote Charlatan. Wie hij daarmee bedoelt kun je hier lezen.

Reactie van Rob van der Meulen op 23 Maart 2019 op 10.00

Theodora, het zal wel een soort bewapeningswedloop blijven, van de wind kunnen de kranten niet leven. Alleen The Guardian verschuilt zich nog niet achter een paywall, vrijwillige donaties worden op prijs gesteld. Er zijn omwegen, maar ook de eenvoudige truc met het incognitovenster van Google (Ctrl + Shift + N) wordt zo nu en dan door de digitale luchtafweer van paywalls naar beneden gehaald. 

Reactie van Leonard Rh op 23 Maart 2019 op 10.24

Om cookies te verwijderen heb ik op mijn laptop met Firefox een oplossing hiervoor geïnstalleerd. Dezelfde oplossing is ook beschikbaar voor Chrome.
Ik heb daarvoor twee add-ons geïnstalleerd. Klinkt ingewikkeld misschien, maar valt reuze mee. Allereerst heb ik "Cookie Autodelete" (klik hier) geïnstalleerd. Hiermee worden automatisch cookies verwijderd na afsluiten van een tab of van Chrome en kun je eenvoudig uitzonderingen maken voor websites waarvoor de cookies wel bewaard moeten worden (plaats hiervoor de site op de Whitelist). Via de instellingen kun je een en ander simpel regelen.
Om vervolgens niet moe te worden van alle websites die hun nutteloze cookie meldingen tonen (wat ze doen bij elk volgend bezoek omdat de cookie waar in staat dat je cookies accepteert inmiddels verwijderd is) heb ik ook "I don't care about cookies" (klik hier). Deze accepteert die nutteloze cookie meldingen voor je, zodat je er zelf niet mee wordt lastig gevallen. De cookies worden met "Cookie Autodelete" toch weer verwijderd.

Installatie is een fluitje van een cent, al klinkt het wellicht allemaal een beetje complex. Wie weet biedt het een oplossing. Voor mij in elk geval wel.

Overigens weet ik niet of de beheerder van deze site blij is met deze suggestie.

Reactie van Geert Jan de Boer op 23 Maart 2019 op 10.33

Open een nieuwe Tab in Chrome en plak daar het volgende: chrome://settings/content/cookies

Daar staat als tweede instelling: Lokale gegevens alleen bewaren totdat je je browser sluit
Google Chrome Versie 73.0.3683.86 (Officiële build) (64-bits)

Reactie van Theodora Besse op 23 Maart 2019 op 11.15


De tip van GJ blijkt het ei van Columbus. Meteen uitgeprobeerd, laptop opnieuw opgestart en niet te geloven: alles werkt weer zoals voorheen. Echt geweldig, dankjewel GJ! Het vreemde was wel dat die optie al aan stond! Maar ik ben er in ieder geval erg blij mee. En ik heb die pagina opgeslagen in mijn Bladwijzers. Voor het geval dat.

Rob, ik snap wel dat kranten abonnees nodig hebben, maar je kunt je nu eenmaal niet overal op abonneren. Er worden zoveel links gegeven naar 100.000 verschillende kranten! Meestal omzeil ik de betaalmuur door met ongeveer dezelfde woorden te googelen. Dan kom je vanzelf op bijvoorbeeld Metro terecht of een andder gratis artikel en dan weet je ongeveer wat er speelt. Ook ga ik me alleen voor Youp niet abonneren op de NRC, hoewel ik het een prima krant vind. En dat is dus ook niet nodig, want je krijgt 5 artikelen gratis.

De enige waterdichte methode is voor kranten, wanneer ze eisen dat je je inschrijft of inlogt. Dat doet bijvoorbeeld het Financieel Dagblad. Ik ben geabonneerd op de nieuwsbrief en dan krijg je vijf artikelen per maand cadeau. Maar om ze te lezen moet je wel inloggen en op=op. En je krijgt natuurlijk eens per week de vraag per email om je te abonneren op het FD. Vaak goede artikelen, lang niet altijd over financiën.

Reactie van Rob van der Meulen op 23 Maart 2019 op 11.25

Theodora, als toegift iets geheel anders, gratis. In het voetspoor van Claudia de Breij heeft nu een Franse Kermit zijn/haar piano in de buurt van Calais op de krijtrotsen neergezet: Frogs Against Brexit.

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0