www.nederlanders.fr

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk

Illegale operatie van de CIA in de Pyrénéen

Een illegale operatie, je weet dat het mogelijk is, maar als het jezelf overkomt, sta je toch verbaasd, althans ik was zeer verbaasd. Ik vertel het graag, ter lering en vermaak.
Het begon met het raadplegen van een verkoopdvertentie voor een huisje in de Pyrénéen. 
De beschrijjving was summier, slechts twee zinnen lang, maar op de enkele foto's zag het huisje er schattig uit. We hebben toen een afspraak gemaakt voor een bezichtiging met het makelaarskantoor. De naam van het kantoor luidde CIA.
De bezichtiging verliep voorspoedig, wel was het vreemd dat de makelaar niets afwist van het forse lek in de keuken en de vragen over de fosse sceptic werden niet beantwoord. Ook werd niet met een "bon de visite" gezwaaid.
Na enkele dagen mijmeren, besloten we verder te gaan met dit huisje. Als eerste stap wilden we een weekje in een gîte in de desbetreffende commune vertoeven, om de dorpssfeer te proeven. De site van AirBnB gaf de nodige mogelijkheden en één trok direct mijn aandacht, het betrof namelijk het huisje wat we hadden bezocht! Het was dus ook te huur en dochterlief regelde dat voor de eigenaar, haar vader, vanuit Engeland. Ik schreef naar de dochter dat we het huisje een weekje wilde huren en ik gaf ook aan waarom we wilden huren. Ik vroeg ook een telefoonnummer en het emailadres van de vader zodat ik ergens met mijn vragen terecht zou kunnen. Dat laatste was niet zo makkelijk, omdat AirBnB censureert. "Gevoelige" informatie wordt niet weergegeven, het wordt vervangen door "SENSITIVE CONTENTS HIDDEN ". Maar door in code te schrijven kan je het algorithme van AirBnB omzeilen en op een gegeven moment wist ik hoe ik de eigenaar in Parijs kon bereiken. Voordat ik de Parijzenaar belde, stuurde ik nog een kort berichtje naar de CIA waarin ik aangaf dat we verder wilde gaan met het huisje en dat we eerst het huisje een weekje wilden huren.
Het eerste contact met de eigenaar was zeer moeizaamg. Ik vertelde hem dat ik zijn huis had bezocht met de CIA-man en hij vertelde mij dat zoiets niet mogelijk was. Hij had namelijk aan een ander kantoor een mandaat verleend, ik moest mij daaom wel vergisen. Ik heb hem toen de link naar de verkoopadvertentie van zijn eigen huis opgestuurd, daarna geloofde hij mij wel, maar begrijpen deed hij het niet.
Enkele dagen later belde hij mij op, hij wist nu min of meer wat er aan de hand was. Hij had contact opgenomen met een makelaar aan wie hij enkele jaren geleden een mandaat had verleend. Die makelaar vertelde hem dat zijn huisje toch wel erg ver was en dat hij daarom maar de sleutel aan de CIA had gegeven. Het duizelde hem een beetje en hij vroeg aan mij of dit allemaal wel kon. Hij heeft toen keurig alle papieren opgestuurd, waarna ik er een blik op kon werpen.
De eerste makelaar had een "mandat simple", "had", want het mandaat was in december 2016 verlopen. De CIA had geen enkel mandaat, alleen maar een sleutel. De CIA had ook geen carte professionnelle. Zijn operatie was dus volledig illegaal. De derde makelaar, de makelaar die nu een geldig mandaat heeft, lijkt ook niet brandschoon. Zijn mandaat is een "mandat de preference", die verkoop door een andere makelaar of de eigenaar verbiedt en een duur heeft van 12 maanden. De commissie is 10% en is daarmee hoger dan de commisie die op zijn site wordt aangegeven. Deze makelaar is ook niet bepaald pro-actief. Ik stuurde hem begin december een mailtje waarin ik vroeg of hij huisjes in zijn portefeuille had in bepaalde communes waaronder die waarin het desbetreffende huisje ligt. Ik kreeg geen antwoord en ook mijn boodschap op zijn voice-mail had geen resultaat.
Ondertussen kreeg ik een telefoontje van een verbolgen CIA. Hij wilde duidelijk maken dat ik niet eerlijk ("honnête") was. Waarom? Omdat hij de moeite had genomen het huis te laten zien en ik niet de moeite had genomen om te eisen van de eigenaar dat hij met de CIA in zee zou gaan, om mij het huis te verkopen. Daarnaast was het ook niet slim van mij, want als de eigenaar via hem zou werken, dan zou hij voor mij een zeer lage prijs kunnen bedingen. En nee, het was volstrekt niet raar dat er geen geldig mandaat was!
A bientôt,
Anton

Weergaven: 1322

Tags: (Klik voor berichten in dezelfde rubriek) 20180209, Woningen Algemeen

Reactie van edith janzen op 9 Februari 2018 op 22.32

Mooi verhaal, echt frans, dit. Heb je het huisje nog gekocht trouwens?

Reactie van Peter en Marion van Osselen op 10 Februari 2018 op 0.33

"Maar door in code te schrijven kan je het algorithme omzeilen...." Anton, weet je zeker dat je niet zelf ook een SPION bent ? Zou toch heel toepasselijk zijn bij al deze geheimzinnige gebeurtenissen.

Reactie van Jeannette op 10 Februari 2018 op 9.58

Nee, jij bent lekker bezig Anton!!

Reactie van Augusta op 11 Februari 2018 op 12.22

Anton zou zijn denk-en handelswijze eens moeten herzien.
Geen enkele wet weerhoudt bijvoorbeeld een kandidaat-koper om de “bon de visite”, alvorens een huis te bezichtigen, aan de makelaar te claimen.
Kortom de magere inhoud van het bericht dient, ook deze keer weer, om het beroep Makelaar aan de schandpaal te nagelen.

Hieronder is plaats voor een reactie. Blijf bij het onderwerp. Wees constructief en vriendelijk. Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen. Het kan geen kwaad om mensen te bedanken voor hun welgemeende reacties. Onze huisregels ...

Je moet lid zijn van www.nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van www.nederlanders.fr

ADRESBOEK

Google advertenties

© 2019   Gemaakt door: Anton Noë (beheerder).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden