Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!


Het is zo ver….overmorgen 1 juli ben ik dan retraitée of wel gepensioneerde op zijn Frans.

Er zijn hier op deze site al verschillende berichten over verschenen, maar ik wil toch graag mijn ervaring aan jullie mededelen.

Mijn bedoeling was om per 1 oktober 2019 met pensioen te gaan. Door omstandigheden op mijn werk heb ik het vervroegd naar 1 juli.

Ik werk en woon al lang in Frankrijk, sinds 1977, en heb daarom ook mijn pensioen vooral in Frankrijk opgebouwd en eigenlijk niks in Nederland behalve een aantal jaren AOW. Ik was 23 toen ik naar Frankrijk vertrok, net na het behalen van mijn diploma verpleegkundige.
De eerste jaren heb ik als verpleegkundige in de privé sector gewerkt in een kliniek. Hier heb ik een aantal jaren pensioen opgebouwd; in regio Parijs, Ile de France, valt dat onder de CNAV
(Caisse nationale d’assurance vieillesse).
Daarna ben ik wat jaren gestopt met werken, omdat ik graag bij mijn kinderen wilde zijn voor hun opvoeding.
Toen ik graag weer wilde beginnen met werken heb ik gesolliciteerd na een functie van adjunct directrice in een gemeente crèche. Na wat jaren, waarin ik geen officiële ambtenaar was, maar wel het werk er van deed (ik had een zgn CDD contract, dat steeds weer verlengd werd) mocht ik dan eindelijk het concours doen om officieel ambtenaar te worden. (fonctionnaire territoriale). Dat was in 1997.
Sindsdien heb ik een ambtenaars pensioen op kunnen bouwen. De jaren, dat ik niet de officiële aanstelling had, heb ik voor een groot gedeelte kunnen kopen, zodat mijn grootste pensioen, ambtenaars pensioen is.

In 2017, maakte ik het plan, dat ik graag in oktober 2019 wilde stoppen met werken. Ik had voor Frankrijk al de pensioen gerechtigde leeftijd, maar ik miste toch wel wat jaren. De jaren, die ik niet gewerkt had voor de opvoeding van mijn kinderen.

Je krijgt in Frankrijk van de CNAV , ieder 5 jaar een afschrift van het aantal jaren dat je opgebouwd hebt.
Ondertussen wist ik ook dat ik de Nederlandse AOW jaren erbij zou kunnen tellen. Ik heb toen contact op genomen met de Sociale Volksbank in Breda. De vriendelijk dame vertelde mij, dat ik inderdaad de jaren erbij kon krijgen in Frankrijk. Niet de uitbetaling, dat kreeg ik pas zijn wanneer ik 66 jaar en 8 maanden zou zijn. Zij zou mij een formulier sturen (dat al met 3 dagen in mijn brievenbus lag, vive les Pays-Bas). Ingevuld, opgestuurd en een paar weken later kreeg ik een ingevuld formulier van de SVB met het aantal Nederlands jaren waar ik recht op zou hebben.
Dit formulier (in het Nederlands) weer door gestuurd naar de CNAV en jawel…..ik kreeg een bewijs dat deze Nederlands jaren bij mijn Franse jaren bij geschreven.
Nu had ik ineens 25 trimesters meer bij mijn franse pensioen en dat wilde zeggen dat ik méér trimesters had dan nodig zouden zijn. En dus ook meer uitbetaald zou krijgen. Eigenlijk twijfelde ik een beetje en heb de CNAV gebeld, waar men mij duidelijk vertelde, dat ik inderdaad meer zou krijgen, wanneer ik 2019 zou stoppen, omdat ik langer doorgewerkt zou hebben, dan nodig was.

Ik heb nu inderdaad een hoger pensioen, dan wanneer ik de Nederlandse jaren niet zou hebben gehad. En dat scheelt toch wel wat. Volgend jaar krijg ik mijn AOW er ook nog bij, dat is niet veel, maar toch altijd 16% van een AOW voor een alleenstaande.

In totaal heb ik 5 verschillend ‘caisse de retraite’, wanneer ik de AOW er ook bij tel.
De CNARCL is het franse ambtenaars pensioen.
De IRCANTEC is een franse ambtenaars pensioen voor wanneer je een CDD hebt.
De CNAV het Franse pensioen voor de privé sector
De ARRCO een franse pensioen complémentaire voor de privé sector.

De CNARCL heb ik via mijn werk aangevraagd en dit ging eigenlijk heel gemakkelijk.
De IRANTEC heb ik via internet zelf aan gevraagd en zij vroegen me veel papieren voor eigenlijk weinig geld.
De ARCO idem
De CNAV heb ik via internet aangevraagd en zij vroegen ook veel, vooral ivm met de kinderen, maar men is vriendelijk. En zij zullen over een jaar contact opnemen met Nederland voor de AOW uitkering.

Ik hoop dat ik u duidelijk heb kunnen uitleggen, dat de Nederlandse AOW jaren wel degelijk meetellen in Frankrijk en zelfs een hoger pensioen kunnen geven (surplus)

Weergaven: 3409

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20190629, Geldzaken, Overheid

Reactie van Nigella op 29 Juni 2019 op 20.42

Dankjewel Marielle voor dit bericht. Als ik het allemaal goed begrijp zou dit voor mij ook gelden ook al heb ik meer pensioenjaren in Nederland dan in Frankrijk? Dat zou heel goed nieuws zijn.

Reactie van marielle op 29 Juni 2019 op 20.54
@Nigella, in principe telt dat ook voor jou. De jaren dat je in Nederland hebt gewoond en die voor de AOW tellen (voor mij was dat vanaf mijn 16-23jaar) tellen niet alleen voor je AOW maar ook voor het aantal trimesters in Frankrijk. Een tijdje, voordat je met pensioen gaat kun je contact opnemen met de SVB in Breda. Zij sturen je dan een formulier op, dat je in moet vullen. Daarna krijg je een ingevuld formulier terug, waarvan je een copie naar je Franse caisse d'allocation vieillesse stuurt. Het leuke was dat ik nu een surcôte heb, en dus meer uitbetaald krijg.
Reactie van El Burro Català op 29 Juni 2019 op 21.12

Heel veel dank Marielle voor dit schrijven. En gefeliciteerd met jouw retraite.

Het is vooral noodzakelijk tijdig contact op te nemen met de SVB begrijp ik? Ik stel dat steeds maar uit. Ik Het zit er voor mij ook aan te komen.

Reactie van marielle op 29 Juni 2019 op 21.32
El Burro Català, wacht niet te lang met het navragen bij de SVB. Ik heb het bijna 2 jaar geleden aangevraagd. Anderhalf jaar voordat ik mijn Franse pensioen aan heb gevraagd. Dan heb je ook nog tijd om te kijken of alles oké is.
Reactie van Ingrid op 29 Juni 2019 op 23.32
Mooi verhaal Marielle . Voor mij nog negen jaar. Misschien nog iets eerder. Dank.
Reactie van Theodora Besse op 30 Juni 2019 op 7.35


Wat een leuk verhaal om te lezen, Marielle! En nog leerzaam ook!

Gefeliciteerd en welkom in het land van de gepensioneerden! Ik herinner me nog het grote gevoel van vrijheid dat over me kwam toen ik 65 werd. Zomaar gratis geld, iedere maand weer! En in mei een leuk extraatje van 5% vakantiegeld over de totaal in een jaar uitbetaalde AOW. Ieder jaar weer een feest!

En dat alles zonder enige verplichting, behalve dat je ieder jaar een bewijs van in-leven-zijn moet opsturen. Kleine correctie: Sociale Verzekeringsbank oftewel SVB.

Reactie van Johan Rudolf BOUTEN op 30 Juni 2019 op 8.27

Marielle,  ik ben destijds ook  als 23jarige definitief uit Nederland naar Frankrijk vertrokken en ben 3 jaar geleden gestopt met werken. Ik heb veel als zelfstandige gewerkt, maar niet altijd genoeg winst gemaakt om alle trimesters voor het pensioen opbouw te laten gelden. Ik ben dus tot 66 jaar doorgegaan. Van de SVB krijg ik net als jij elke maand een bedrag, waar ik nooit voor gewerkt heb, want ik ben direkt na mijn studie naar Parijs vertrokken.

Maar wat jij aangeeft dat je Nederlandse trimesters geholpen hebben in Frankrijk verbaast me. Ik heb nooit een brief gehad van de SVB waarin over trimesters werd gesproken en nog minder dat die opgeteld zouden kunnen worden met mijn Franse trimestres.

Essentieel is dat we in goede gezondheid zijn en in een fijne streek wonen met fijne mensen om ons heen en leuke hobbies ook!

Reactie van marielle op 30 Juni 2019 op 9.11
@Theodora, dankje. Ik heb me inderdaad vergist, het moet verzekeringsbank zijn. We zullen het maar houden op het feit dat het gisteren hier zo ontzettend warm was ;-). Ik werk al niet meer sinds half april, omdat ik nog veel vakantiedagen had. In mijn werk zag ik veel mensen en daar moet ik wel even aan wennen. Mijn hond is nog niet zo lang geleden overleden en dat is ook een gemis. Maar ik beeindig binnenkort een opleiding voor yogadocenten daar kan ik dan mee bezig en ik heb in gedachte om uit de regio Parijs te vertrekken voor een wat rustigere omgeving.

@Johan Rudolf Bouten, ik wist dat ook niet van het aantal trimesters, had het van een vriendin gehoord en heb mij er toen in verdiept. In Nederland krijg je het aantal jaren, wat ze in Frankrijk vertalen naar trimesters. Ik kreeg het ingevulde 205 formulier van de SVB, waarvan ik een copie door gestuurd heb naar de CNAV. Het is een NL formulier maar met codes en in Frankrijk weten ze waar die codes voor staan. Afijn, mij heeft het geholpen om uiteindelijk een surcote te krijgen en niet een décote.
Reactie van Theodora Besse op 30 Juni 2019 op 9.39


En ook nog een leuk cadeautje voor jou Marielle, de franse aanvullende pensioenen van Agirc-Arrco gaan omhoog! Zie:

https://www.notretemps.com/retraite/actualites-retraite/retraites-c...

Reactie van Jeannette op 30 Juni 2019 op 9.41

Ja Johan, dit onderwerp is op deze site vaker aan de orde geweest dus ik wist er wel al van.

Ik had echter ook begrepen dat in Frankrijk je niet voor elk pensioenfonds apart je pensioen hoefde aan te vragen maar dat is dus niet zo begrijp ik uit het verhaal van Ingrid.

Voor mij duurt het ook nog wel even maar door het nieuwe pensioenakkoord wellicht wat minder lang!

Bonne retraite Marielle, geniet ervan!

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GRAND MERCI !!

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden