NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Af en toe maak ik, op verzoek van een makelaar, foto's van onroerend goed. Hiervoor geeft hij een geringe onkostenvergoeding, en bij de verkoop van het huis, een provisie van de verkoopprijs.

Het gaat dus om geringe bedragen en als gepensioneerde moet ik niet meer op omzet en productie denken

Echter om te kunnen declareren moet ik als (mini) ondernemer geregistreerd staan. Aangezien er op het gebied van deze registratie recent het een en ander is veranderd, is mijn vraag of er iemand is die mij helder kan uitleggen welke stappen ik moet ondernemen.

Bij voorbaat dank voor moeite en kennis!

Weergaven: 1306

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20180610, Geldzaken, Midden- en Kleinbedrijf, Overheid

Reactie van ineke blom op 10 Juni 2018 op 16.42

https://www.lautoentrepreneur.fr.   Hier is alles te vinden. 

Reactie van Theodora Besse op 10 Juni 2018 op 17.54

De autoentrepreneur bestaat niet meer. En de mini-autoentrepreneur heeft nooit bestaan. Je zult een microentreprise moeten stichten, die ingeschreven staat in het Registre du Commerce (Handelsregister). Dat kun je doen via de Chambre de Commerce, die zeer behulpzaam is bij het opzetten van een onderneming. Je kunt je ook laten helpen door een (NL) adviseur, zoals Rob van Schijndel of Wim van Teeffelen. Na inschrijving krijg je een SIRET-nummer en ben je vrijgesteld van TVA (= BTW).

Het voordeel voor een gepensioneerde van een microentreprise is dat je (als je dat wilt) van de verdragsgerechtigdheid af kunt komen. Aan de andere kant, wanneer je graag verdragsgerechtigd wilt blijven, is het helemaal niet nodig om een microentreprise te stichten. Je kunt deze opdrachten namelijk ook gewoon als bijverdienste uitvoeren. De geïncasseerde bedragen voer je dan in je belastingaangifte gewoon op als extra verdiensten. Declareren aan de opdrachtgever doe je gewoon op een briefje, waarop je meldt hoeveel foto's je hebt geleverd of, als je per opdracht wordt betaald, welke opdracht het betreft. De opdrachtgever betaalt je per cheque of per bankoverschrijving.

Echter, het zijn vaak de opdrachtgevers (in dit geval de makelaar) die eisen dat iemand een microentreprise start, omdat ze bang zijn dat er een dienstverband ontstaat. Maar zoals de makelaar maar al te goed weet, loop je wanneer jij als microentrepreneur slechts één opdrachtgever hebt, de kans dat deze arbeidsverhouding wordt gezien als een verkapte arbeidsovereenkomst en een dienstverband. Dat kan zowel voor de opdrachtgever (niet betaalde sociale lasten) als voor de microentrepreneur (te weinig betaalde belasting) een risico inhouden.

Een paar jaar terug heeft een Nederlander die geen makelaar was, maar een website exploiteerde waarop hij onroerend goed aanbood, in dit forum ook wel eens mensen gevraagd voor dit soort werk. Daarbij stelde hij als voorwaarde dat iemand (toen nog) autoentrepreneur werd. Het lijkt me bijzonder leuk werk, maar kijk goed uit waar je aan begint. De kans op ontdekking is weliswaar gering, maar blijft altijd aanwezig, ook voor de opdrachtgever. Maar dat moet hij natuurlijk helemaal zelf weten.

Reactie van Jeannette op 10 Juni 2018 op 19.48
Volgens mij vallen de genoemde werkzaamheden onder die van een 'profession libérale' en dus hoef je niet naar de Chambre de Commerce maar hoef je je alleen maar aan te melden bij de URSSAF en krijg je een numéro de siret waarmee je nota's uit kunt schrijven.

Ja, inderdaad moet je in theorie dan meerdere klanten hebben, de praktijk is dat hierop nooit gecontroleerd wordt door de URSSAF. Ik werk al meer dan 10 jaar als travailleur libérale, geef mijn inkomsten netjes op, betaal sociale lasten, betaal pensioenpremie en bedrijfsbelasting en inkomstenbelasting, maar er heeft mij nog nooit iemand gevraagd waar ik mijn inkomsten vandaan haal.
De laatste paar jaar zorg ik er altijd uit voorzorg voor dat ik een nota kan sturen aan een ander dan mijn 'vaste klant', oftewel mijn feitelijke enig opdrachtgever, maar controle heb ik nog nooit gehad.
Inderdaad is er een risico maar dat ligt voornamelijk aan de kant van de opdrachtgever.

Ik snap niet helemaal, Theodora, waarom je stelt dat een zelfstandige in dat geval te weinig belasting zou betalen met alleen 1 opdrachtgever? En dat dus de consequentie zou kunnen zijn dat er een belastingnaheffing komt voor de zelfstandige die feitelijk maar 1 opdrachtgever heeft?

De regelgeving is voornamelijk ter bescherming van de zelfstandige bedoeld die dus een werknemer zou moeten zijn en niet zelf zijn sociale lasten in het geheel betaald, maar in plaats daarvan zelf als zelfstandige een brutoloon ontvangt en daarvan alle sociale lasten en pensioenpremies voldoet.
Reactie van Jeannette op 10 Juni 2018 op 19.51
Sorry voor de spelfout, het lukt mij weer niet om mijn reactie te verwijderen en een nieuwe te plaatsen met correctie van de spelfout.
Reactie van Theodora Besse op 10 Juni 2018 op 22.42

Jeannette, als microentrepreneur betaal je 1% belasting over je omzet. Afhankelijk van de hoogte van je overige inkomen betaal je meer belasting wanneer je in loondienst bent of wanneer je een activiteit als bijverdienste uitoefent. Maar voor de zoveelste keer: ik heb geen verstand van belastingen, dus wat dat betreft geef ik mijn mening graag voor een andere.

Dat je als profession libérale alleen maar naar de URSSAF hoeft, wist ik niet, bedankt.

Dat de kans op ontdekking gering is had ik al geschreven. Met mijn in dit soort zaken voorzichtige aard als jurist wil ik toch op een zeker risico wijzen, zodat iemand dat weet en niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Gepensioneerde microentrepreneurs bouwen geen pensioen meer op, ze betalen wel sociale lasten en bovendien CSG/CRDS (over hun totale bruto wereldinkomen!), waarvan Herman als verdragsgerechtigde nu is vrijgesteld. Als hij de fotoreportages maakt als bijverdienste blijft hij vrijgesteld van CSG/CRDS. Daarentegen blijft hij dan ook verplicht verdragsgerechtigd en de verdragsbijdrage die hij nu aan het CAK betaalt is wellicht hoger dan de CSG/CRDS (8,3% over het bruto wereldinkomen).

Herman, misschien kun je je beter even wenden tot belastingadviseur Rob van Schijndel voor een advies. Zie zijn website, FrankrijkEmigratie. Hij heeft vaker met dit bijltje gehakt.

Reactie van Janny O. op 11 Juni 2018 op 8.53

Herman, ik weet niet voor welke makelaar je aan de gang zou gaan. Kees staat ook "ingeschreven" bij een makelaar, met hetzelfde concept. Maar heeft in 3 jaar tijd nooit één opdracht gehad. Het kan best zijn dat we hier toevallig in een gebied zitten (Vaucluse) waar de makelaar geen nieuwe klanten heeft. Maar ik zou zeggen, stel je er niet teveel van voor.

Janny

Reactie van Jeannette op 11 Juni 2018 op 11.42
Vooropgesteld dat ik ook geen belastingdeskundige of zelfs maar goed geïnformeerde leek ben, snap ik toch niet helemaal die CSG/CRDS die volgens jou, Theodora over je AOW en pensioen betaald moet worden. Ik neem aan dat jij dat nu dus ook moet doen?

Ik ontvang nog geen AOW, maar wel nabestaande pensioen van een Nederlandse privepensioenverzekeraar van mijn overleden echtgenoot. Ik geef dit, naast mijn inkomsten als travailleurs libérale en mijn inkomsten uit loondienst (CDD) op bij de belastingdienst.
Over mijn inkomen uit loondienst worden maandelijks alle lasten ingehouden, travailleurs-libérale inkomsten daar betaal ik aan de URSSAF de CSG/CRDS maar dat pensioen, daar betaal ik volgens mij helemaal niets over! Ik hou me mond natuurlijk, maar echt begrijpen doe ik het niet.

Ik denk jij ook niet Theodora, maar wellicht een ander die dit leest?
Al dwaal ik nu wel af.

Ik denk niet dat Herman iets te vrezen heeft van de belastingdienst als blijkt dat hij eigenlijk in loondienst had moeten werken, het is in Frankrijk nu eenmaal zo dat de werkgever dan met name het haasje is, en bovendien krijg je eerst 2 jaar de tijd om een "klantenbestand op te bouwen". Dat laatste verzin ik niet zelf maar dat heeft Wim ooit eens hier geschreven.

Ton, dat je dit een 'slimme' exploitant noemt die anderen uitbuit is natuurlijk je goed recht, maar het is ook het goed recht van die website houder mensen te vragen voor hem te werken. Als dat een 'habbekrats' blijkt te zijn, moeten de mensen die voor hem werken zelf besluiten of ze al dan niet dit werk voor hem blijven doen.
Reactie van jaap op 11 Juni 2018 op 11.56

Het gaat niet om een makelaar, het gaat om een slimme exploitant van een website die anderen voor een habbekrats voor zich laat werken

Ton, hoe weet jij dat?Heb jij zelf ervaring met die "slimme exploitant" Zonder namen van betrokkenen te noemen ga ik jou vertellen dat ik hetzelfde doe als Herman (mogelijk zelfs bij dezelfde ondernemer) en e.e.a. netjes factureer via mijn BV in Nederland.Het maken van een fotosessie in de buurt levert een "habbekrats" op van 4 avondjes doorzakken in de kroeg en de fee bij verkoop 1 à 2 maandsalarissen (afhankelijk van de waarde van het huis en de hoogte van je maandsalaris)

Dat laatste heb ik al één keer mogen proeven, ik vind jouw reactie erg aanmatigend.

Reactie van Janny O. op 11 Juni 2018 op 11.57

@Jeannette, de waarschuwing van Ton gaat er alleen maar om dat Herman zich beseft dat hij van alles op kan gaan tuigen, met 0,0 opdrachten. Als hij dat wil moet hij het vooral doen, maar als hij er verwachtingen van heeft kon hij wel eens bedrogen uitkomen.

Janny

Reactie van jaap op 11 Juni 2018 op 12.08

Herman, ik weet een eenvoudige oplossing, gelieve mij een vriendschapsverzoek te sturen

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.


Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

ZOEK IN ONZE ZUSTERSITE

CORONA | COVID-19

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0