WebT@lk KennisC@fé

 
AANKONDIGING

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Zó zout heb ik het nog nooit gevreten, zou m'n goede vader zeggen. Vanmiddag word ik opgebeld door een meneer die me meedeelt dat hij een colis voor me heeft. ??? Weliswaar heb ik gisteren een boek besteld in NL, maar dat kan er dus nog niet zijn. Verder heb ik geen bestellingen lopen. Enfin, ik vergeet wel eens wat, dus leg ik de meneer uit waar ik woon.

Ik moet tekenen voor de ontvangst van een vrij groot pakket waarop niet de inhoud staat vermeld, maar wel in grote letters Legallais. Nooit van gehoord. "Ik verwacht helemaal geen pakket", zeg ik tegen de man, "wat is Legallais?" "Dat is meestal menuiserie, madame", zegt hij en hij tuft weer verder. De doos (30x40x7 cm) blijkt twee vrij in de ruimte dansende dingen te bevatten: de allerdikste rolmaat van 5 meter die ik ooit heb gezien, loodzwaar, en een factuur op mijn naam van € 21,48!!! 

Ik heb nog nooit iets bij Legallais besteld en hoe ze aan mijn naam en adres komen is me een raadsel. Het eerste wat ik doe is kijken op mijn bankrekening of dat bedrag is afgeschreven. Nee. Vervolgens kijk ik op de website van Legallais. Het blijkt een quincaillerie, enzovoort.

In NL hoef je een ongevraagd toegezonden pakket niet te betalen en je hoeft het ook niet terug te sturen. De verzender mag het wel op komen halen. Maar hoe zit dat in Frankrijk? Na enig gegoogel blijkt dat dit voor mij merkwaardige gebeuren regelmatig voorkomt. Ook kom ik erachter dat in de Code Pénal een artikel is opgenomen dat "gedwongen verkoop" (vente forcée) strafbaar stelt. Maar wat is gedwongen verkoop? Dat blijkt het ongevraagd toezenden van een product, waarbij uit de bijgaande brief blijkt dat de ontvanger het mag houden als hij een bepaalde prijs betaalt en als hij dat niet wil kan hij het (al dan niet gratis) terugsturen. Ik las ergens dat je in dat geval niet verplicht bent om het product terug te sturen. Wel werd geadviseerd om een aangetekende brief te sturen met verwijzing naar het betreffende artikel in de Code Pénal. Zie hier. Maar dat kost de onschuldige ontvanger tijd, geld en moeite.

Bovendien is dat hier niet het geval. Er zit alleen maar een factuur bij. Op de website zie ik dat bestellingen van meer dan 90 euro gratis worden bezorgd. Ook staat er achter de prijzen HT (exclusief BTW). Mijn rolmaatfactuur zou dus ook verzendkosten moeten vermelden én een BTW-bedrag, maar enkel de prijs wordt vermeld. Al met al is het voor mij één groot raadsel.

Ik kan het bedrijf natuurlijk bellen, maar daar heb ik weinig zin in. Ik ga de rolmaat ook niet terugsturen, hoewel ik drie rolmaten heb, die alle drie heel wat lichter en handzamer zijn dan deze enorme knol met z'n fancy prijs. Netjes ingepakt laten. En verder gewoon afwachten en thee drinken, dat lijkt me het beste.

 

Weergaven: 4918

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20160910

Reactie van Ineke op 11 September 2016 op 1.00

Hi hi hi, ik ben heel benieuwd of je hier ooit nog verder over hoort, laat het vooral even weten

warme groet, Ineke

Reactie van Susan op 11 September 2016 op 7.56
mijn vraag is waarom heb je getekend en het aangepakt als je daar nog nooit wat hebt besteld en zelfs nog nooit van dat bedrijf gehoord.
Reactie van Theodora Besse op 11 September 2016 op 8.20

Je hebt volkomen gelijk, Susan, maar zoals gezegd vergeet ik wel eens iets. Bovendien wordt er eerst een papier onder je neus geduwd om te tekenen voor ontvangst en vervolgens krijg je een pakket overhandigd. Ik heb nog gecontroleerd of er werkelijk mijn naam op stond. Tot nu toe is het altijd goed gegaan. Ik was er dus totaal niet op voorbereid dat er iets niet klopte.

't Valt me achteraf nog mee dat ik de man behalve naar Legallais ook nog vroeg: "Wat is 't?" Hij haalde z'n schouders op. "Een bom", grapte ik. "Nee, nee!" lachte hij en weg was hij.

Een volgende keer zal ik uiteraard heel goed uitkijken voor ik iets accepteer. Maar door deze vreemde ervaring ben ik wel iets wijzer geworden. Bv. dat ik lang de enige niet ben die zoiets overkomt. En het gebeurt niet alleen in Frankrijk. Bovendien heb ik door het pakket aan te nemen kunnen zien dat er iets niet klopt aan de factuur. Ik ben dus zeer benieuwd of dit muisje nog een staartje zal krijgen. Natuurlijk zal ik het hier dan laten weten.

Reactie van Susan op 11 September 2016 op 8.25

ja je zou toch zeggen ze hebben een klantenbestand , maar daar zat jij niet is ergo hoe komen ze dan aan jouw adres enfin wie weet hoor je er niets meer van .

Reactie van Michael op 11 September 2016 op 8.37

Wel een mooie rolmaat. Als je echt morele bezwaren mocht ondervinden om 'm te houden, dan mag je hem wel naar mij sturen;-)

Reactie van Theodora Besse op 11 September 2016 op 9.53

Michael, ik heb práktische bezwaren om hem te houden, geen morele. Mijn werkplaatsje is namelijk niet zo groot en er staan al genoeg dozen (van wél bestelde spullen). Ik wacht ff af en als ik niets meer hoor, geef ik hem aan mijn zoon. Jammer voor jou.

Reactie van jaap op 11 September 2016 op 10.00

die prijs is trouwens niet eens zo verkeerd ;-)

Reactie van Bataves_Lot-of-Houses, Wilm op 11 September 2016 op 10.23

Je zou bijna denken: een reclamestunt. Nog nergens heb ik dit type rolmaat (typenummer) zo goedkoop gezien! Het gekke is dat deze rolmaat op hun eigen site wordt aangeboden voor € 66,93, wat dan weer belachelijk duur is.

Maar meest zorgwekkend is m.i. de vraag hoe ze aan je naam en adres zijn gekomen.

Ben erg benieuwd hoe dit verder gaat.

Reactie van Nelleke op 11 September 2016 op 10.24

Het loont misschien toch de moeite om wat speurwerk te verrichten, met een belletje naar de verzender van het pakket om erachter te komen hoe en wanneer de rolmeter besteld werd. Daarna, indien noodzakelijk, naar het bedrijf van de bezorger.

Enige tijd geleden kwam ik er tot mijn grote verbazing achter dat een livreur mijn naam en adresgegevens gebruikte om artikelen te bestellen, maar die echter nooit bij me afgaf. Deze artikelen waren weliswaar betaald, maar ...en nu komt de hic... met een zgn. 'yes-card'. De gegevens die bij de desbetreffende betaalkaart horen, zijn gehacked en de betaling wordt altijd geaccepteerd. Vervolgens worden er bedragen van de rekening afgeschreven van de rechtmatige (betaalkaart)eigenaar. Deze relatief kleine worden vaak niet opgemerkt. Indien wel, betaalt de bank het bedrag terug.

Een vakantiekracht die wel netjes een niet-besteld pakketje bij me afgaf, bracht het balletje aan het rollen. Deze man heeft me uiteindelijk veel ellende bespaard: er liep namelijk al een (politie)onderzoek ivm fraude waarin ik ook werd vermeld. Nu nog steeds trouwens, maar niet meer als 'auteur' maar als slachtoffer. 

Een handtekening op zo'n terminal is meestal onleesbaar. Maar daarachter verschuilen de transporteur en de expediteur zich. In jouw geval, na het tekenen voor ontvangst van het pakket accepteer je automatisch de bestelling. Er is geen sprake van 'vente forcée'. En houden = betalen.

Maar in bovenstaand geval, na een belletje naar de expediteur van het pakket , stuurde het bedrijf me een 'bordereau de retour' via de mail waarmee ik het pakket gratis kon terugzenden.

Reactie van Ferry van der Vliet op 11 September 2016 op 10.50

Ben ook erg benieuwd hoe dit verder gaat.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

✔️ PLAATS BERICHT

✔️ PLAATS ADVERTENTIE

✔️ BEKOSTIGING

✔️ DONEER

(LATEN WE SAMEN DE KOSTEN DRAGEN)

GESELECTEERD

Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ...