Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

     

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   ||  LIFTCENTRALE ||

Ervaringen met warmtepomp lucht/water in niet-geisoleerd stenen huis van ca. 1900.

Beste allen,

Al eerder schreef ik een berichtje over de warmtepomp met grote laagtemp. radiatoren in mijn huis in de Herault. Toen werd gevraagd om verdere ervaringen. Doe ik graag, maar krijg ook graag info van anderen om te vergelijken.

Mijn huis ligt in een gebied met een gematigd klimaat (niet aan de kust, niet in de bergen). Het is een maison en pierre van ca. 1900. nieuwe kozijnen en dubbel glas, dakisolatie en verder niet. Mooie oude tegelvloer dus helaas geen vloerverwarming. Het huis ligt pal op zuid met alle grote ramen op het zuiden. De eerste vraag was: gaat dit comfortabel functioneren. Die vraag kan ik volmondig met ja beantwoorden. Temp. in huis 24/7 20c. Watertemp. tussen 35-45c. In de avond voor de gezelligheid houtkachel een beetje erbij - 3-4 stammetjes.

De tweede logische vraag is dan natuurlijk: het kan dan wel, maar tegen een acceptabele prijs? Mijn EDF zegt mij, dat ik in november in totaal voor alles (verwarmen, warm water koken, wassen, afwassen) 519kWh heb gebuikt. Heb de eerste twee decemberweken zelf bijgehouden - ca. 250 kWh per week. Het was deze weken ook echt winter voor deze streek, Dagtemp. 3-7 c, nachttemp. rond vriespunt. Grijs, veel regen, veel NW storm. Dit verbruik lijkt redelijk, maar hoe is dit in vergelijk met andere systemen: warmtepomp lucht/lucht, elektrische kachels, CV op olie of gas. CV op hout of pellets voor mij te ingewikkeld. Ik stook bewust geen houtkachel of pelletkachel als hoofdverwarming. Niet eenvoudig meer op mijn leeftijd en niet goed voor mijn gezondheid. Moet echt een volledig verwarmd huis hebben. Zijn er mensen, die hun verbruiksinfo willen delen. Ik denk dat dit voor meerdere van ons interessant kan zijn.

Weergaven: 2262

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20211212, Woningbeheer en Huishouding

Reactie van john dijkstra op 13 December 2021 op 0.25

dagblad Trouw :

De groeiende populariteit van bodemenergie als verwarmingsbron, via bijvoorbeeld warmtepompen en koude-warmteopslag, brengt risico’s met zich mee. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt dat bedrijven bewust minder zorgvuldig zijn bij het boren voor bodemenergiesystemen en het afdichten van de boorgaten. Daardoor kan het grondwater waaruit drinkwater wordt gewonnen verontreinigd raken. De controle schiet tekort, stelt de ILT.

Het wordt nog een dingetje om met de natuur te spelen!

Reactie van leroux op 13 December 2021 op 8.38

ga langs de anah of ademe en volg hun mening na

Reactie van Janny O. op 13 December 2021 op 9.08

Leroux het gaat toch niet om theorie maar praktijk. Maar hoe ga je vergelijken? Volgens mij kom je niet verder dan onvergelijkbaarheid. Map vindt 20 graden door de dag heen acceptabel. Voor ons zou die kachel aan moeten, niet voor gezelligheid maar voor comfort in de avond.

Reactie van map de maar op 13 December 2021 op 9.17

@john dijkstra, het betreft hier een warmtepomp lucht/water. Krijgt zijn energie door de buitenlucht af te koelen. Omgekeerde koelkast. Heeft niets met bodemenergie te maken.

Reactie van map de maar op 13 December 2021 op 9.20

@leroux, anah? ademe? Ik ben niet op zoek naar nog meer rapporten. Bericht is bedoeld als een klein onderzoek naar werking in de praktijk. Lijkt mij voor meerderen onder ons interessant.

Reactie van map de maar op 13 December 2021 op 9.28

@ Janny O (hoe krijg ik jullie toch zo netjes getagd? Mijn apestaartje lijkt niet te werken). Geeneen huis is met een ander te vergelijken, maar het lijkt me toch mogelijk om een redelijk idee te krijgen. Mijn aannemer had de thermostaat op 22c ingesteld. Die heb ik na een week teruggebracht naar 21c en nu een week geleden naar 20c. Het is allemaal uitproberen, wat voor mij aangenaam is. Kleed me wel op winter. Voorlopig is er nog voldoende te doen in mijn huis. Ben dus wel constant bezig. Als ik rustig ga zitten, gaat de houtkachel aan. Mag op een luie dag, dus ook gerust eerder.  Ik heb de thermostaat expres in de keuken laten plaatsen, zodat als de houtkachel in de kamer brandt, de verwarming toch blijft draaien. Anders zou het boven te koud worden. Met een warmtepomp krijg je een traag verwarmingssysteem. Je draait de verwarming dus niet even snel een graadje hoger of lager,

Reactie van Peter Jan op 13 December 2021 op 10.12

Ik zal straks in mijn archieven gaan kijken naar mijn gebruik destijds. Maar denk tegelijkertijd dat mijn cijfers onbruikbaar zijn, want ik had een huis van 700 m2, zwembad, ook verwarmd met warmtepomp. 
ik ben benieuwd wat voor radiatoren je gebruikt (klassiek of convectoren) en of je dag en nacht doorstoomt.

overigens goed te lezen dat je huis comfortabel is. 

Reactie van Janny O. op 13 December 2021 op 10.17

@map, dat is toch wat ik ook zeg, je kunt wat de een comfortabel niet langs de lat van een ander leggen. We hebben ook lucht/water warmtepomp. Wij hebben een nieuw geïsoleerd huis (wat voor ons minder geïsoleerd is dan we in Nederland gewend waren) maar in de nacht verliezen we nog best veel warmte. Ramen op het zuiden. In de Vaucluse, waar het afgelopen tijd minder zonnig en kouder was dan we eerder gewend waren. Alles op electrisch. 's Morgens 18 graden, na lichte nachtvorst, 's avonds 22 graden.

Verbruik november 395 kWh, december tot nu toe: 230kWh

Reactie van map de maar op 13 December 2021 op 10.31

Peter Jan, Ik heb klassieke radiatoren, alleen een maatje groter. Omdat de watertemperatuur lager is - 35-45C - moet de oppervlakte die de warmte afgeeft groter zijn. Dit is een traag verwarmingssysteem, dus hij werkt 24/7 op dezelfde temperatuur. Mijn eerste ervaring is - geheel naar mijn verwachting - dat de vaak gehoorde stelling "in ongeisoleerd huis is een warmtepomp niet bruikbaar" in ieder geval te kort door de bocht is. Waarmee ik niet wil beweren, dat een warmtepomp overal toepasbaar is. Een huis "en pierre" heeft een enorme buffer voor warmte-opslag. De muren van mijn huis zijn nu door en door opgewarmd. Daardoor veel minder probleem met de koudestraling van niet-gesoleerde muren. De zuidmuur vangt heel veel zonnewarmte, die het warmteverlies door die muur enorm vertraagd. Nog wel wat problemen met de koude vloer. Een wollen kelim helpt behoorlijk. Een dik wollen tapijt waarschijnlijk nog beter, maar dat haal je in  de zomer niet meer weg. Dit huis wordt nooit een supergeisoleerde moderne woning, maar daarvoor ben ik ook niet naar Frankrijk gekomen. Heb overigens slechte ervaringen met een te goed geïsoleerd huis in NL. Een niet te regelen te warm huis is ook niet comfortabel.

Reactie van Janny O. op 13 December 2021 op 10.38

@map, wij kunnen ons huis wel regelen als het te warm is met een warmtepomp. Volgens mij kan dat (bijna) altijd.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden