Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Zoek je een dienstverlener in Frankrijk? Kijk een bij de Nedergids! 

Ben je dienstverlener in Frankrijk? Meld je dan aan!

Bonjour,

We mogen weer aangifte doen!

Dit jaar geen bedrijf meer, dus zelf de formulieren invullen. Tot nu toe deed de comptable dat.

Ik heb al wat geoefend met de simulateur van de Impots, ik blijf echter met een vraag zitten mbt de sociale lasten over mijn Nederlandse retraites. Over de Franse wordt het keurig ingehouden door de caisses, maar hoe werkt het voor de Nederlandse? 

Als ik de simulateur (en straks het officieel formulier) invul, komt er een bedrag te voorschijn dat ik moet betalen. Is dat alleen de impôt of zitten daar ook de sociale premies bij?.Het lijkt mij van niet. Zo niet, wat dan? Moet ik een instantie benaderen? gaat dat automatisch?  De pagina's van Nederlandse verenigingen geven ook niet echt uitsluitsel. En volgens de Dordogne hoef ik helemaal niets te betalen. Of ik lees het verkeerd?

Wie (Rob van Schijndel??) weet raad?

Ineke

Dit heb ik gevonden op de pagina's van Nederlandse verenigingen. Niet alles is recent dus de bedragen zullen niet kloppen.

LA TULIPE (Kees Jonker) Dordogne

Op het pensioenkomen is inning van Franse sociale lasten niet van toepassing. Voor zover bekend zijn per 1 januari 2019 ook geen sociale lasten meer verschuldigd  over uitkering van  lijfrente en Nederlandse rente- en dividendinkomsten. Zij worden in de aanslag nog wel vermeld maar niet in rekening gebracht. Op Franse rente- en dividendinkomsten word, zoals reeds vermeld 30 % bronbelasting ingehouden, waarvan 17,2 % sociale lasten.

LOTGENOTEN (De Lot)

De bijdrage vormt het belangrijkste deel van de totale sociale lasten en wordt (bij een Frans pensioen) direct ingehouden door de pensioeninstelling of het pensioenfonds dat het pensioen uitkeert. Bij een pensioen van buiten Frankrijk dient een maandelijkse termijn aan de Belastingdienst te worden overgemaakt en vormt de belastingaanslag de jaarlijkse eindafrekening.

FANF:(het overkoepelende doorgaan)

Op het Franse pensioen worden er automatisch Franse sociale verzekeringspremies ingehouden. Via de Franse aangifte inkomstenbelasting moet het Nederlandse pensioen (AOW en bedrijfspensioen) niet enkel worden aangegeven op het formulier 2047 op pagina 1 onder punt 1 paragraaf 11 , maar ook op pagina 4 onder punt 9 vakje 8TV en in paragraaf 8 van het 2042C formulier. Door dit te doen zullen er ook Franse sociale zekerheidspremies worden betaald via de Franse aanslag inkomstenbelasting, te weten:

-6,6 % CSG (8,3% vanaf 1 januari 2018)
-0,5% CRDS
-0,3% CASA

Overigens hoeft het Nederlands ambtenarenpensioen niet te worden aangegeven in het vakje 8TV van het 2047 belastingformulier.

Tenslotte, theoretisch gezien is de “assurance maladie” ook verschuldigd. Het lijkt er echter op dat op dit moment geen systeem bestaat om dit te innen op buitenlandse pensioenen.

Weergaven: 1405

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20210408, Geldzaken, Overheid

Reactie van Rob van Schijndel op 8 April 2021 op 13.44

Bonjour! 

Inderdaad vakje 8TV! Of 8TX, afhankelijk van de hoogte van de inkomsten (van eerdere jaren)

Groet, Rob van Schijndel

Reactie van ineke blom op 8 April 2021 op 13.48

Merci,

blijft de vraag of het bedrag dat ik volgens de simulator te betalen heb inclusief de sociale premies is, of dat ik daar een aparte rekening voor krijg en van wie. Moet ik daar zelf actie voor ondernemen?

Reactie van Rob van Schijndel op 8 April 2021 op 13.54

Bonjour, als je het goed invult in de simulator, dan blijkt dat uit de uitkomst. De anaslag bestaat uit inkomstenbelasting en sociale premies. In die sociale premies is de circa 9% over het Nederlandse inkomen berekend. 

Nederlanders die via het CAK zijn verzekerd, betalen geen sociale premies over hun pensioen / uitkeringen.  

Reactie van ineke blom op 8 April 2021 op 13.58
Okay. Dan heb ik de simulator denk ik niet goed ingevuld. Want ik kwam er nu wel heel goedkoop van af. Maar even in de herkansing Dank je wel voor je reactie
Reactie van Nigella op 8 April 2021 op 18.43

Ik moet misschien een afzonderlijk draadje beginnen maar ik probeer het toch maar hier. Ik ontvang sinds augustus 2020 AOW maar ik heb geen idee onder welk percentage sociale premies ik ga vallen. 8TV of 8TX? Ik heb de notice erbij gehaald maar daarmee kom ik er ook niet uit. Wie o wie?

Reactie van Gerarddj op 9 April 2021 op 10.37

Lees hier, https://www.lotgenoten.fr/sociale-lasten-over-pensioen/ meer tarieven.

Op mijn franse pensioen wordt vanaf januari (na 2 jaar 0 te zijn geweest) 3,8+0,5 ingehouden. Over mijn NL pensioen nog geen idee, het eerste jaar in ieder geval niets en het 2e jaar moet ik nog aangeven. Misschien ook pas na 2 jaar ?

Reactie van marielle op 9 April 2021 op 10.54

Goed dat ik dit berichtje zie....ik moet namelijk ook voor de eerste keer mijn AOW aan de franse belasting opgeven. Het is maar weinig en ik had zelf al in januari een berichtje geplaatst over micro-entrepreneur en de opgave hiervan en de AOW. Maar ik wist dus niet dat je ook nog voor mijn kleine AOWtje dit bedrag in moet vullen in hokje 8TV. Daarnaast moet ik ook nog formulier 2042C invullen (voor de yogalessen die ik geef); ik hoef dan toch mijn AOW maar op 1 formulier in te vullen en niet op beiden? Voor mij dus het gewone formulier 2042?

Reactie van Louise (68) op 9 April 2021 op 13.38

Ik heb er dit jaar ook mee te maken, ik vond dit :

Reactie van marielle op 9 April 2021 op 17.17

Louise, ik heb begrepen dat je de AOW, wanneer je niet verdragsgerechtigde bent, in moet vullen in case A1 van formulier 2042, maar waarom dan ook nog op formulier 2047? Ik heb in Januari contact gehad met de franse belastingdienst ( men had mij gevraagd om al de verandering voor 2021 aan te geven) en zij had het over invullen in case A1 op formulier 2042. En Rob van Schijndel had mij hetzelfde aangegeven op deze site. Maar ik vraag mij nog af of ik nu ook nog in hokje 8TV het bedrag in moet vullen.

Reactie van ineke blom op 9 April 2021 op 17.22

Het zou eigenlijk best handig zijn als er een Nederlandse handleiding zou zijn voor het declareren voor de franse impost. En dan bedoel ik geen vertaling, maar een soort keuzemenu. Iets in de geest van: Indien dit, dan dat.

Bestaat er wellicht al zoiets?

Wat ik ook lastig vind is dat er steeds gesproken wordt over de verschillende pagina's op het papierren formulier, terwijl ik online probeer in te vullen. Enfin. ik heb een afspraak gemaakt met de impôt ter plekke. Dus we gaan het zien. 

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden