Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Voor een leesbril moet je in Frankrijk kennelijk langs de oogarts (ophtalmologiste). Mijn huisarts heeft het over een nachtmerrie-situatie met wachttijden tot een jaar. Hij stelde voor om dit in Nederland te laten doen, maar ik weet niet hoe dit dan zit met de verzekering. We hebben een uitgebreide mutuelle, maar de flapdrol van een verzekeringsagent geeft ong. 1x per half jaar antwoord op een vraag die ik hem stel...

Overigens zei men mij in een brillenwinkel in Clermont Ferrand dat ze *eventueel* ook een meting kunnen doen, maar dat het bij een oogarts 'beter was'. Beetje vaag dus. De huisarts deed of ik gek was geworden.

Heeft iemand tips m.b.t. goede snelle klinieken in en rond Clermont Ferrand, een opticiën die wél een goede en verzekerde oogmeting levert, een procedure in NL of anders?

Dank,

Eric

Weergaven: 2480

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20180613, Auvergne, Gezondheid, Sport en Spel

Reactie van Dia op 13 Juni 2018 op 13.44
Ik koop een leesbril bij de Hema voor €5.
Voor een multifocale bril laat ik wel een meting doen gewoon zond er afspraak in de winkel.eens per 3 jaar krijg ik €100 dat is niet veel
Reactie van Lena op 13 Juni 2018 op 14.35

Kun je niet gewoon in NL “je bril gebroken hebben” en dat doorgeven aan de CPAM? Of gewoon voor eigen rekening in NL een bril laten aanmeten bij 1 van de vele ketens daar. Nog altijd minstens de helft goedkoper en veel sneller dan welke oogarts en opticien in FR. Opticiens hier hebben mij ook verteld dat zij volledig bevoegd (opleiding) en bekwaam zijn om oogmetingen uit te voeren, maar de oogartsen hun (financieel zeer aantrekkelijke) monopolie niet op willen geven. Ik vond het werkelijk een schande. 

Reactie van Bertels op 13 Juni 2018 op 14.59
Ik heb vorig jaar een bril in Nederland gekocht , met voorschrift van franse oogarts . Was alles bij elkaar goedkoper uit dan dat ik voorheen in frankrijk moest bijbetalen , inclusief de vergoedingen CPAM en Mutuelle die ik dan wel kreeg .
Bij navraag gaf de mutuelle te kennen dat ze geen vergoeding geven als de bril niet in frankrijk wordt aangeschaft .
Reactie van Harry Golo op 13 Juni 2018 op 15.46
Voor een leesbril moet je langs de "ophtalmologiste" en dan kan het zo maar zijn dat er een wachtlijst is van ca een jaar.
Klopt.
Maar het zouden geen Fransen zijn als voor dat probleem niet een "geitenpaadje" gevonden was.
Mijn huisarts adviseerde me om een oogmeting te laten doen b.v. bij Optic 2000. Aan de hand van de verkregen meetresultaten zou hij, mijn huisarts, mij dan een ordonnace uitschrijven voor een nieuwe bril.
Ik heb dit advies opgevolgd en heb geen problemen ondervonden met rembourement van CPAM en mutuelle.
Aangezien uw huisarts toch al twijfelt aan uw geestelijke vermogens kan een gesprekje over deze mogelijkheid nauwelijks meer schade aanrichten :-) Toch?
Reactie van Max Boret op 13 Juni 2018 op 15.47
Inderdaad Aramon, ook voor een gewone bril moet je een verwijzing van een oogarts hebben. Er zijn klinieken waar artsen gedeeltelijk privé werken, daar is de wachttijd maar 3 maanden.
Reactie van Max Boret op 13 Juni 2018 op 15.49
Trouwens Optic 2000, alhier, wilde geen bril aanmeten zonder ordonnance van de oogarts.
Reactie van cees louw op 13 Juni 2018 op 15.54

Met 33 jaar ervaring als opticien in Nederland kan ik u denk ik wel raad geven. Ten eerste wat betreft een leesbril. Heeft u een vertebril en zo ja, dan heeft u daarvan een recept een leesbril is niets meer of minder dan een toeslag op de vertebril van, als u jong bent (45-50) en de eerste leesbril zou aanschaffen de toeslagsterkte ongeveer +1.00 tot +1.50 dioptrie boven de vijftig wordt die sterkte allengs hoger en loop deze op tot + 2.75 à +3.00 dioptrie. Dit betekend dus dat afhankelijk van de leeftijd en u geen vertebril draagt  gewoon bij de drogist een leesbril kunt kopen. Als u de sterkte wilt weten neem u een te lezen tekst op 30 - 35 cm afstand en kijkt welke leesbril de beste is. Heeft u wel een vertesterkte dan kunt u de betreffende toeslag optellen  bij deze verte sterkte. Bijvoorbeeld: iemand van 60 jaar met een vertesterkte van -2.75 heeft een toeslag van + 2.75 en heeft dus geen leesbril nodig. Hij kan zijn vertebril eenvoudig afzetten. Indien de de vertesterkte -1.00 is zal de leessterkte +1.75 zijn. Bij de opticien kunnen ze uw vertebril opmeten en eenvoudigweg de leestoeslag daarbij optellen en u heeft de leessterkte.

Om maanden te moeten wachten voor een meting bij een oogarts is op zijn zachtst gezegd belachelijk, en alleen maar duur voor iedereen. Overigens hadden wij in Nederland 40 jaar geleden hetzelfde systeem. Eveneens met lange wachttijden bij de oogarts.

Reactie van Theodora Besse op 13 Juni 2018 op 16.17

Mijn opticiën (op 20 km van Alès) heeft een overeenkomst gesloten met een oogarts in Alès, waardoor hij geldt als een soort medewerker van deze oogarts en zijn winkel als filiaal van het cabinet. Hij mag daardoor oogmetingen verrichten. Maar het is waar: hoewel oogartsen het stinkend druk hebben houden ze met z'n allen het vrijgeven van oogmetingen aan opticiëns tegen, hoewel die er wel degelijk de opleiding voor hebben.

Bij mijn oogarts in Alès (een andere) had ik twee maanden geleden binnen drie weken een afspraak. Hoewel ik lang moest wachten (de wachtkamer was overvol!) werd ik wel geholpen. 

Overigens koop ook ik leesbrillen altijd heel goedkoop. Om te lezen hoef je namelijk echt niet met beide ogen heel scherp te zien. Dat blijkt ook uit het feit, dat toen ik aan beide ogen werd geopereerd voor staar en kunstlenzen kreeg geïmplanteerd, ze in het ene oog een lens hebben gezet om veraf mee te kijken en in het andere oog een lens om mee te lezen. Alleen als het heel kleine lettertjes zijn en de verlichting slecht is (op een verpakking bij de supermarkt) haal ik m'n leesbril tevoorschijn. En als ik auto rijd of tv kijk, zet ik m'n veraf-bril op. Maar gewoon in het dagelijkse leven heb ik helemaal geen bril nodig.

Reactie van Max Boret op 13 Juni 2018 op 16.28
Geachte heer Cees, u zal best ter goeder trouw zijn, maar ik heb een andere ervaring met de Pearle. Toen ik nog in Nederland woonde mat een jong meisje mijn ogen op. Er kwam een bril uit. Helaas zag ik slecht door de bril, maar dat was een kwestie van wennen.
Gelukkig had ik een week erna een afspraak bij de oogarts in het ziekenhuis (voor iets anders). Ik stelde de vraag waarom ik niet goed kon zien met de bril. Eigenlijk deed hij in zo'n geval geen oogmeting, maar moest daarna bijna lachen. Geen wonder dat ik slecht zag, want de bril was totaal verkeerd opgemeten. Ik moest maar teruggaan. De Pearle man stond op het standpunt dat de bril goed was opgemeten, en de oogarts kon er niets van. Ik de oogarts gebeld; ik kon hem bijna horen ontploffen aan de andere kant van de lijn. Hij zou zelf Pearle bellen. Blijkbaar hielp dat niets en heeft hij de directie van Pearle gebeld. Daarna kon ik mijn geld van de bril (uit coulance!!) terug krijgen. Met alle respect, maar vervolgens naar een zaak gegaan met een HBo optemetrist. Zelf ben ik blij met het systeem in Frankrijk, je ogen zijn een kostbaar bezit, en als daar iemand aan gaat klooien (zoals later bleek een stagiere met een opleiding van twee weken), dan ben je mooi de sigaar.
Ik las trouwens vandaag dat de overheid in Nederland een opleiding op MBO niveau gaat verplichten voor opticiens/optemetristen.
Reactie van cees louw op 13 Juni 2018 op 16.47

Wat bedoeld u met ter goeder trouw om vervolgens een voorbeeld aanhaalt van een foute oogmeting. Met glazen die door een foutieve oogmeting zijn verstrekt kan overigens geen schade aan de ogen opleveren, tenzij je er zeer langdurig mee zou blijven lopen, hooguit een onaangenaam gevoel. Dus dat "de sigaar zijn" is, als er geen oplossing van de betreffende opticien komt, alleen een financiële. En wat betreft de opleiding opticien/optOmetrist is allang een HBO opleiding. Ik laat het hierbij want een discussie die weer eens een heel andere kant op dreigt te gaan ga ik uit de weg. Rest mij te zeggen dat ik 33 jaar opticiens ervaring met enkele eigen winkels echt wel weet waarover ik praat.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden