Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   || 

SUPER! Lang gezocht en gevonden!! In de archieven van Loriol (klein stadje in de Provence) lag nog een brief van de prefect van de Drôme aan de burgemeester van Loriol, Louis-François d’Arbalestier die de komst van de giraffe aankondigt. Ik heb hem vertaald:
                                                                                                             "Prefectuur van Drôme-Valence, 29 mei 1827
Mijnheer de Burgemeester,
Ik heb de eer U te verwittigen dat sinds de 20ste dezer maand dieren uit verre contreien, die hebben overwinterd in Marseille, onderweg zijn naar de Koninklijke menagerie en hun doortocht door Uw gemeente dientengevolge aanstonds zal plaatsvinden. Ik moet U erop attenderen dat tussen deze dieren er vooral een is en dat is de Giraffe, wiens behoud van groot belang is en dus aan wie alle mogelijke zorg dient gegeven te worden. Het betaamt U derhalve, Mijnheer de Burgemeester, zorg te dragen een stal van 12 of 13 voet hoogte toe te wijzen en de begeleiders enkele koeien binnen handbereik te stellen, aangezien de Giraffe niets anders dan melk drinkt en deze hem aangereikt wordt zodra de dieren gemolken zijn.
Rekenend op Uw toewijding voor het uitvoeren van deze beschikking, verblijf ik, Mijnheer de Burgemeester, met de meeste hoogachting,
Thomas-Jacques de Cotton
Prefect”
Een fragment uit mijn roman over de voettocht van de giraffe van Karel X door Frankrijk: 'Kom Atir kom'
De zoöloog Saint-Hilaire: ‘De prefect deelt mee dat hij inmiddels contact heeft gehad met bijna alle burgemeesters van de steden die we in het begin zullen doorkruisen. Hij verzekert me dat overal een peloton gendarmes te paard ons zal begeleiden en dat er, weliswaar na enig zoeken, op de meeste plekken een geschikte stal van vier meter hoog is gevonden.'

Meer informatie op mijn site

Kom Atir kom op Amazon  Ik woon (al meer dan 40 jaar) in Frankrijk en kan ook een gesigneerd boek sturen.

Weergaven: 1302

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210117, Korte Verhalen, Kunst en Cultuur

Reactie van Rob van der Meulen op 17 Januari 2021 op 18.33

@ Agnita, heb je voor je speurwerk alle archieven op die route doorgespit? Dat is dan heel wat systematisch onderzoekswerk, tijdrovend. Zelf ga ik vaak wat meer ad-hoc te werk: een toevallige trouvaille op een vide greniers, bij een antiquariaat of ergens op een markt. En dat opent dan soms een nieuw hoofdstuk - voor mij althans - in de Franse geschiedenis of cultuur.

Een toevallige hit op internet wil ook nog wel eens helpen, de geschiedenis achter de ontwikkeling van het kanalenstelsel in Frankrijk. Uiterst ontspannen voor de toeristisch ingestelde kijker is deze video over de spitsenvaart. Met een binnenvaartschip dat aan het eind van de reis in tegengestelde richting vaart, juist in de richting van Marseille. Ik meende me aanvankelijk te herinneren dat ze ook nog in de buurt van Loriol waren gekomen, maar dat is niet zo. Vandaar dit uitstapje naar een rivierlandschap dat de begeleiders van Zarafa nu waarschijnlijk niet meer zouden herkennen.

Reactie van jacqueline op 17 Januari 2021 op 21.19

Ik heb genoten van je bericht. Wat een vondst inderdaad.

Reactie van Rob van der Meulen op 18 Januari 2021 op 10.55

@ Agnita, een kleine technische opmerking. Om te voorkomen dat je binnen de kortste keren overstelpt wordt met spam wordt het zeker niet aangeraden (understatement) om je persoonlijke e-mail adres te publiceren op een openbaar forum dat per definitie voor iedereen op deze aardbol zichtbaar is. Ik geef je in overweging om  Anton als moderator te vragen of hij dit bericht wil herpubliceren minus dat e-mail adres.

Reactie van Agnita Andrieu op 18 Januari 2021 op 11.00

Dank Rob van der Meulen voor je reactie. Nee hoor, ik heb niet alle archieven op de route doorgespit, ik zou daar wel heel lang mee bezig zijn. Maar ik heb wel geprobeerd de geschiedenis zoveel mogelijk te traceren. Een enkele keer ben ik daar van afgeweken. Het is een roman en geen geschiedkundig rapport.
Dank voor de video. Erg interessant. Ben er aan begonnen en ga de rest vanavond bekijken.
Ik ben druk bezig met een reisgids Marseille-Parijs, waarin ik de plekken waar de giraffe langsliep beschrijf. Enkele jaren geleden heb ik de route afgelegd. Het is een heel werk en ik merk dat ik niet overal foto's van heb gemaakt. Mocht je op de route wonen en goeie foto's bezitten, kan je me misschien helpen.

Reactie van Agnita Andrieu op 18 Januari 2021 op 11.07

Het was een geweldige vondst Jacqeline. Een belangrijk document voor mijn boek. Mijn uitgeefster stelde me meteen voor de brief in de volgende druk (de vijfde alweer) op te nemen. Ik heb me geamuseerd om de brief in het Nederlands uit die tijd te vertalen. Dit is het leuke van historische boeken schrijven, je verkneukelt je soms van plezier met zulke trouvailles!

Reactie van Agnita Andrieu op 19 Januari 2021 op 9.24

Dank voor het advies Rob van der Meulen, ik heb het eraf gehaald.

Reactie van Rob van der Meulen op 19 Januari 2021 op 10.15

@ Agnita, dat wordt dan wat zoeken naar foto's van de Yonne bij Auxerre en foto's van de oude stadsmuren van Avallon. Kan misschien nog van pas komen bij het voorkomen van copyright toestanden. Overigens kun je Parijzenaars redelijk in hun verheven ziel raken wanneer je hun terloops meedeelt dat ze eigenlijk aan de Yonne wonen. Dan voelen ze zich plotseling weggezet als provinciaaltjes, alles liever dan dat.

Reactie van Agnita Andrieu op 25 Januari 2021 op 14.15

Het spijt me dat dat ik niet eerder reageerde Rob van der Meulen. Ik kijk eerst welke foto's in mijn gids-in-wording ontbreken en kom graag bij je terug. Ja ik weet dat de Yonne door Parijs stroomt. Haha! Ik wilde dat in de gids ook noemen. Dank voor de link, die kende ik niet.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

WORD OOK SPONSOR!

_______________

Uw donatie is nodig

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden