Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Weigering inkomstenbelasting vrijstelling bureaux buitenland.

Ik woon sinds 2006 in Frankrijk, hier gekomen door mijn werk. Na mijn pensionering in Frankrijk gebleven en vrijstelling aangevraagd en gekregen voor het betalen van Nederlandse belasting over mijn pensioen. Deze vrijstelling loopt dit jaar af en wordt niet verlengd. Reden volgens de buitenlandse belastingdienst: Het middelpunt van uw levensbelangen liggen in Nederland (mijn vrouw woont officieel nog steeds in ons eigen huis in Nederland).  Wat te doen? Ik denk dat ik hier niet omheen kan maar wat is verstandig, mezelf weer in Nederland in laten schrijven en geheel terug naar het Nederlandse belasting systeem of alleen NL belasting gaan betalen over mijn pensioen en in Frankrijk aangifte blijven doen. graag zou ik hier van gedachte over willen wisselen met een deskundige. Ik woon in de buurt van Pau. Kan iemand mij adviseren of met iemand in contact brengen die mij voor kan lichten.

Met vriendelijke groet;

Kees

Weergaven: 1058

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20161129, Geldzaken, Overheid

Reactie van Godfried Muhlenberg op 29 November 2016 op 8.53
In Nederland is men wettelijk niet verplicht om als echtpaar ook daadwerkelijk samen te wonen.
Indien U sinds 2006 quasi permanent in Peau woont, en aannemelijk kunt aantonen dat dit het geval is, dan kunt U dit besluit aanvechten. Het feit dat uw echtgenote in Nederland woont op zich is geen reden op uw middelpunt van levensbelangen daar te leggen.
Reactie van Rob van Schijndel op 29 November 2016 op 9.20

Eigenlijk is alleen de eerste zin van belang: ik woon in Frankrijk. 

Daar moet je de Nederlandse belastingdienst van overtuigen. Waar ga je naar de dokter, waar lopen de verzekeringen, hoe vaak ben je in Frankrijk en hoe weinig in Nederland. Hoe vaak komt je vrouw naar Nederland etc. Gelet op je zin: mijn vrouw woont officieel nog in Nederland, denk ik dat zij meestal ook in Frankrijk is. Wellicht is het makkelijker als zij ook officieel in Frankrijk komt te wonen. 

Man en vrouw een gescheiden woonplaats kan wel, maar komt in de praktijk niet vaak voor. 

Succes met de te nemen beslissing!

Rob van Schijndel

Reactie van Peter A. Schrage op 29 November 2016 op 9.40

Bij de fiscus geldt de omgekeerde bewijslast, dwz dat de belastingplichtige de bewijslast heeft. Zoals Rob van Schijndel zegt: aantonen met feiten dat de situatie is zoals ie is..dat is de dokter, het verenigingsleven, abonnementen, tolnota'tjes van de heen en weer trip, boodschappenlijsten en verzin er nog maar een paar. enz. enz.   

Reactie van Max Boret op 29 November 2016 op 11.42
Stap naar de belastingrechter in Nederland, bewijs meenemen van vaste woonplaats, verklaring Marie, vrienden, e.d.
Reactie van Max Boret op 29 November 2016 op 11.43
Ik bedoel natuurlijk: Mairie!
Reactie van JoJo op 29 November 2016 op 15.26

Zo te lezen ben ik niet de enige met problemen met de afdeling buitenland van de belastingdienst. Al liggen die op een heel ander vlak. Ik ben 9 maanden met een andere afdeling van de belastingdienst in discussie geweest en kreeg uiteindelijk gelijk. De medewerker vertelde me wat ik allang wist, namelijk dat de meeste van zijn collega's niet capabel zijn voor hun functie. Ze doen aannames die nergens op gebaseerd zijn, maar is voor hun makkelijker, zijn totaal niet op de hoogte van wet- en regelgeving in Frankrijk. Ik heb het dan over basis kennis. Als je met ze communiceert moet dat op Nijntje niveau in Jip en Janneke taal want anders begrijpen ze het niet. Zou een goede belastingconsulent zoeken, zit er 1 in Lorgues, Frank van Eig.  Maar dat de belastingdienst dingen niet WIL snappen mogen duidelijk zijn. En met de premie die Wiebes ze in het vooruitzicht heeft gesteld, weet ik wel welke mensen hier gebruik van gaan maken, namelijk de goede die weten waar ze het over hebben.

Reactie van Machteld op 30 November 2016 op 9.26

Ben zelf ook aan het vechten hoor om alles in orde te krijgen maar kan niets anders zeggen : aantonen dat het middelpunt van jouw levensbelangen in Frankrijk ligt (man en vrouw hoeven zoals velen al zeiden, niet op hetzelfde adres gevestigd te zijn), ik neem aan dat jij al die jaren in FR belasting hebt betaald, heb jij kiesrecht in FR aangevraagd voor lokale en Europese verkiezingen enz enz enz.
Wens jou sterkte en zou goed zijn te horen hoe jij verder vaart.

Reactie van Kees Brooshooft op 5 Juni 2017 op 9.55

Beste mensen, bedankt voor jullie reacties. Uiteindelijk is het voor ons goed afgelopen en heb ik de vrijstelling vorige week ontvangen. Het had wel wat voeten in de aarde, via de telefoon met bureau buitenland kwamen we er niet uit; afspraak gemaakt en samen met mijn vrouw naar Heerlen. Dat liep eerst wat mis want we kwamen tegenover iemand te zitten die niet op de hoogte was van het dossier. Gelukkig had degeen die dat wel was uiteindelijk wel even tijd er bij te komen, ze bestempelden dit als een uitzonderlijke situatie en ik werd uitgenodigd een bezwaarschrift in te dienen tegen het heffen van Nederlandse inkomstenbelasting, niet tegen de afwijzing! Dit gedaan, de hele situatie uitgelegd, veel documenten erbij; verzekeringsbewijzen, rekeningen, etc. Als antwoord kreeg ik een brief met een lange vragenlijst die vrij ver ging, waar vier je je verjaardagen, spreek je Frans, spreken je kinderen Frans, waar vieren jullie de verjaardagen van je kinderen, wat zijn je bezittingen in Nederland, etc. Ik heb al deze vragen eerlijk beantwoord maar tijdens het beantwoorden dacht ik dit gaat mis. En ja ik ben het afgelopen jaar vrij veel in Nederland geweest omdat we een ander huis gekocht hebben, reden van het andere huis; geen grote tuin meer zodat mijn vrouw meer mee kan naar Frankrijk. Maar een ander huis geeft aanvankelijk veel werk, gedoe met de verkoop, regelen, opknappen, verhuizen, etc. Ik heb het allemaal naar waarheid op papier gezet. En dan natuurlijk de benzinebonnetjes en het abonnement op de tolwegen, zag er indrukwekkend uit, misschien heeft dit de doorslag gegeven? Zelf breng ik normaal 70 tot 90% van mij tijd in Frankrijk door, mijn vrouw minder. Reden; sociaal leven, kinderen, kleinkinderen. Daarom, beiden 100% naar Frankrijk zit er niet in. Dus uiteindelijk de vrijstelling, ben er blij mee, in Frankrijk loopt het allemaal een jaar achter en we zaten daarom het afgelopen half jaar met dubbele inkomsten belasting, hou je niet zo lang vol. En zolang het nog niet definitief is kun je richting de Franse fiscus niets doen. Nu wel, de in Nederland betaalde belasting is al teruggestort, vorige week de Franse aangifte 2016 ingevuld en ik hoop dat dit avontuur hiermee achter de rug is.

Met vriendelijke groet;

Kees

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden