Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

     

||  PLAATS BERICHT  ||  PLAATS ADVERTENTIE   ||  LIFTCENTRALE ||

Werken in Frankrijk, Nederlandse ziektekosten verzekering

Hallo,

Al voor het 3e jaar werk ik in Frankrijk gedurende 6 maanden onder een frans contract. In de eerste 2 jaren leek het, alsof ik mijn Nederlandse ziektekosten verzekering (met de AOW-opbouw vallend onder de Wet Langdurige Zorg) kon behouden naast de kleine afdracht voor de ziektekosten in Frankrijk via de werkgever.

Maar deze winter heeft me geleerd, dat ik ABSOLUUT niet verzekerd hiervoor kan en mag zijn in Nederland. En dus nu op zoek naar de Franse regeling, maar eerst ook nog het nummer Sécurité Sociale. 

Ik stuiter heen&weer tussen diverse sites (CPAM, Ameli, Carte Vital) en kom maar niet verder.

Vanuit de werkgever komt er ook niet veel. Kan iemand mij in een kort stappenplan voorzien?

Nu al dank, ik kijk er naar uit.

Weergaven: 700

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20210501, Geldzaken, Overheid, Werk Algemeen

Reactie van Danielle Monnier op 1 Mei 2021 op 23.12
Hallo Margriet, als het goed is, staat je nummer van de sécurité sociale op je loonstrook. En ben je bekend bij de CPAM van de streek waar je gewerkt hebt. Zoniet, kan je via de site Ameli.fr contact leggen.
Reactie van Ingrid de Eerste op 2 Mei 2021 op 9.31

Je werkgever hoort je aan te melden bij de cpam. Je zal inderdaad wel een secu nummer hebben. 

Reactie van Nigella op 2 Mei 2021 op 9.54

En hou ook in de gaten dat je via je werkgever recht hebt op een mutuelle.

Reactie van Jeannette op 2 Mei 2021 op 18.31

Je werkgever is niet alleen verplicht je aan te melden, maar ook verplicht de sociale afdrachten voor je te doen, ik krijg het vermoeden dat hij dit niet gedaan heeft en dus heb je zwartgewerkt.

Reactie van Wil Louwers op 3 Mei 2021 op 8.34

Als je werkgever niet erg bereidwillig is om je informatie te verstrekken, lijkt het er op alsof je inderdaad niet bent aangemeld voor de afdracht van sociale lasten. Lastig, omdat ik me kan voorstellen dat je eigenlijk wel wil blijven werken. Maar als je het aankaart, heb je kans dat je werkgever geen gebruik meer wil maken van je diensten. Ik zou je kunnen aanraden te kijken of je rechtsbijstandsverzekering hier in Frankrijk wel te verstaan, je kan helpen. Mocht je die niet hebben (hetgeen ik me ook kan voorstellen in je situatie), kijk of er iemand is bij het Centre Social die je kan helpen. Of contact opnemen met de Inspection du Travail. Veel geluk en wijsheid, want als je werkgever je belastingvrij heeft laten werken, is hij ernstig in overtreding en gaat hij je dit niet in dank afnemen..... Ik kan je deze suggesties doen, omdat ik tijdens mijn werken in Frankrijk met alle drie te maken heb gehad. 

Reactie van Margriet Blokland op 3 Mei 2021 op 10.25

HALLO lieve mensen. Dank voor de antwoorden. Het is niet zo, dat ik illegaal of zo ben, de werkgever doet alles volgens de regels. Maar ergens mis ik de link naar de 'social sécurité'. En dat zal aan mij liggen, dat ik het niet begrijp. De werkgever kan het me ook niet echt uitleggen (zoals ik ws het Nl-systeem niet zomaar kan uitleggen). En dat is wat ik zoek. Ik 'gooi' nu maar een envelop met documenten 'over de muur' naar het CPAM en wacht maar af wat er terug komt. Het lastige is, dat ik in Nl niet meer verzekerd ben (mag zijn), maar hier ook -nog- niet. En dat voelt niet fijn.

Reactie van Jeannette op 3 Mei 2021 op 10.38

Nee, dat begrijp ik maar dat is dus ook niet zo; de ziektekostenverzekering gaat naadloos over van het ene op het andere land zonder onderbreking. mits de werkgever het goed heeft gedaan.
voor jou 'lijkt' het of er een 'gat' zit waarin je onverzekerd bent, maar dat is niet zo. 

Reactie van Jeannette op 3 Mei 2021 op 10.40
Reactie van Anna Gerlach op 3 Mei 2021 op 13.31

Beste Margriet, zie ook onderstaande link over de PUMA.

In principe zou jij zelf niets hoeven doen omdat de werkgever de CPAM op de hoogte moet stellen, maar misschien kun je de CPAM zelf aanschrijven dmv het formulier cerfa 15763-2 cerfa_15763-02%282%29.pdf

https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F34308

Reactie van Anouk op 8 Mei 2021 op 18.53

Hoe is dit afgelopen?

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

Uw donatie is nodig

ENTREPRISE | SPONSORS

© 2023   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden