WebT@lk KennisC@fé

 
AANKONDIGING

VERGEET AJB NIET OM DE ENQUÊTE HIERBOVEN IN TE VULLEN.

HET KAN NOG EEN PAAR DAGEN EN IS BEDOELD OM EEN PROGRAMMA OP MAAT TE MAKEN VOOR BEZOEKERS EN LEDEN VN DIT FORUM

Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Inmiddels ligt MonKitSolaire te produceren op mijn dak en ga ik aan de komende zomer denken.

Het komt hier regelmatig voor dat de stroom uitvalt als de elektriciteits draden weer eens op de grond liggen onder omgevallen bomen en ik mijn generatortje uit de schuur haal.

Ik heb zo’n schakelaar die de verbinding met het net verbreekt en tegelijkertijd mijn 3 fase in huis kortsluit zodat de 2.5kW monofase van de generator over mijn hele huis beschikbaar is.

Nu heb ik er dus zonnepanelen bij en vraag me af of ik die 3kW probleemloos in kan schakelen, als ik op mijn generator stroom draai, zodat ik met 5.5 kW bijvoorbeeld mijn AC aan kan zetten. Of is dat niet gezond voor mijn 3 fase micro-onduleurs of voor andere apparaten. Of misschien werkt het helemaal niet. Iemand hier al ervaring mee?

Weergaven: 760

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20190405, Bouw, Woningbeheer en Huishouding

Reactie van Rob van der Meulen op 5 April 2019 op 17.49

Reactie van Rob van der Meulen Nu netReactie wissen

Bij een hybride systeem waarbij accu's de energie opslaan die als gelijkstroom binnenkomt van verschillende bronnen en er pas daarna een 230 volt wisselspanning van wordt gemaakt is er niets aan de hand. Gelijkstroom heeft geen last van fase verschillen, zie hieronder.

Schakel je twee verschillende wisselstroom bronnen parallel dan zou dat alleen kunnen wanneer ze precies in fase zijn en een gelijk voltage produceren. Zijn ze niet in fase, niet gesynchroniseerd, dan levert dat ernstige problemen op. Dit nog los van de vraag hoe die wisselspanning van een groupe électrogène er uitziet. Meestal geen fraaie sinus zoals bij de moderne onduleurs voor zonnepanelen, maar iets dat soms (on)aardig dicht in de buurt van een driehoek of blokgolf komt, zie resp. de twee bovenste en de twee onderste sporen op deze scope

En wanneer alles echt tegenzit, het hele dorp ligt eruit, en ENEDIS is toevallig in de buurt en heeft zin, weekends en feestdagen is wat lastiger, dan kan monsieur le maire altijd vragen of ze iets van dit kaliber langs sturen.

Tenzij je het risico van spectaculair vuurwerk op de koop toe wilt nemen zou ik zeggen: beslist niet doen. Tenzij je een converter hebt staan die hier speciaal voor is ontworpen.

Reactie van Les Tourins op 5 April 2019 op 19.08

@Rob, Bedankt voor je reactie. Niet doen dus. Mijn installateur had ook al geadviseerd de zonnepanelen los te koppelen voordat ik mijn generator bij zet. Wat de maire en ENEDIS hier mee te maken hebben ontgaat mij een beetje, want ik ben volledig losgekoppeld van het reseau. Ja, ze zullen best wel ergens aan het werk zijn, want ik heb geen stroom uit dat reseau op dat moment. Toch jammer.

Reactie van eric lambregts op 5 April 2019 op 19.14
Stel de vraag aan de technici van MonKitSolaire. Mijn mono-installatie van deze firma werkt alleen als de micro-onduleurs stroom krijgen, dus dat zal bij jou ook wel zo zijn, tenzij dat bij een 3-fase installatie anders is geregeld.
Reactie van Rob van der Meulen op 5 April 2019 op 21.16

Enigszins off topic: de zin die ik aan de kwaliteit van de output van generators heb besteed valt wel iets te nuanceren, lees deze uitleg. Zolang je er geen gevoelige apparatuur mee van stroom wilt voorzien kun je wat minder kieskeurig zijn bij de aanschaf.

Reactie van Les Tourins op 6 April 2019 op 11.46

@Eric: Mijn 3-fase installatie staat gewoon op de 3-fase draden van Enedis aangesloten. En doet niets als er geen stroom van Enedis op staat. Vandaar dat ik dacht als er stroom van mijn generator op staat (@Rob afgesloten van Enedis) zou mijn installatie dan wel stroom leveren op mijn huisnetwerk. Maar het heeft iets met verkeerde sinussen en synchronisatie te maken dus zal ik mijn  zonnepanelen installatie afsluiten als ik de generator bijzet. Met dank.

Reactie van Rob van der Meulen op 6 April 2019 op 12.18

@ Les Tourins: met je sinussen die hier vandaan komen via dit traject is helemaal niets mis. Het lastige is alleen dat elk van die fasedraden ten opzichte van de nul weliswaar de gebruikelijke 230 volt laat zien, maar dat er tussen die drie fase draden (L1, L2 en L3) onderling een spanningsverschil van maar liefst 400 volt bestaat. De golfvormen vallen in de tijd niet samen, maar hebben een tijdsverschil. Daarom zijn kortsluitingen in een driefasen installatie vrij spectaculair te noemen. Wanneer je twee niet gesynchroniseerde stroombronnen op elkaar aan zou sluiten heb je een probleem.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

✔️ PLAATS BERICHT

✔️ PLAATS ADVERTENTIE

✔️ BEKOSTIGING

✔️ DONEER

(LATEN WE SAMEN DE KOSTEN DRAGEN)

GESELECTEERD

Foto's

  • Foto's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ...