Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!
|| PLAATS BERICHT || PLAATS ADVERTENTIE ||
Maak zelf frikandellen met goede ingrediënten
Hulpmiddelen - PVC buisje rond 3 cm
Voorbereiding - Alles gaat nu in de keukenmachine en op hoge snelheid wordt er in korte tijd een `farce` van gemaakt, dit is een zeer fijn vleesdeeg. (In slagerstermen heet dit `cutteren`). Daar moeten nu, dat is het moeilijkste, pijpjes van gedraaid worden
Bereidingswijze - Die slappe pijpjes gaan meteen in heet water. Ze worden stijf en gaar. Na 10 min. er uithalen en op laten drogen. Ze kunnen nu gebakken, gefrituurd of geroosterd worden.
Hieronder niets invullen
Weergaven: 10513
Hallo Paul,
Dank voor dit recept
Wij wonen sinds een jaar in de heerlijk rustige Perigord vert
De keuken bevalt hier prima, maar mijn wederhelft vindt een frikandelletje op zijn tijd toch wel heel aangenaam
Vraag is hoe je de farce door dat 3 cm brede buisje friemelt.
Iemand een idee om dit te doen zonder een enorme kliederzooi te maken?
Met vriendelijke groet
Inge
Hallo Paul,
Leuk, we gaan het proberen te maken.
Dacht dat er zoveel troep in een frikandel zat of is dat alleen het geval bij die fabrieksdingen.
mVg,
Ron
Op deze pagina kwam ik een recept tegen om zelf frikadellen te maken. Het was voor mij aanleiding om eens op het internet verder te zoeken. Ik meende me namelijk te herinneren dat ik meer smaken proefde in een Hollandse frikadel als in het opgegeven recept. Zelf een frikadel maken stond me wel aan. Immers, een van de eerste dingen, die ik doe als ik in Nederland ben, is een frikadel eten.
Onderstaand recept vond ik op een pagina voor expats. Ik ben dus niet de enige die naast het heerlijke eten dat hier in zuid Frankrijk wordt klaargemaakt, ook wel eens verlangt naar iets wat toch wel specifiek Nederlands genoemd kan worden.
Het blijkt een uitstekend recept en het benadert de Nederlands frikadel meer dan behoorlijk. Wel hebben mij vrouw en ik minder zout gebruikt. Daarnaast werd een beetje espelette gebruikt in plaats van de cayennepoeder. Wegens het ontbreken van Ketjap Manis is er sojasaus gebruik, die hier in Frankrijk volop te koop is. Voor het gehakt is kalfsgehakt het beste met misschien een klein deel varkensgehakt. Het beslag kan ook een ei meer hebben.
Voor het maken van de ‘worstjes’ hebben we een spuitzak genomen. De frikadel werd op- een stukje keukenfolie gespoten. Folie met de frikadel er in oprollen, aan de einden dicht draaien en vervolgens in het kokende water leggen. In feite een manier van koken die in de Provence wel vaker wordt gebruikt en er voor zorgt dat de aroma’s in het product blijven en niet in het kookvocht verdwijnen.
We zullen ze niet te vaak gaan eten maar het is wel heerlijk dat je deze snack zo af en toe eens zelf kunt maken.
Smakelijk, Harry van Wees
Frikandel Recept van expat “Case Florida”
Het recept van mijn frikadellen die ik zelf maak hier in Florida USA, de smaak is heel erg dicht bij de fabrieks frikadellen die we in Nederland hebben.
HET kruidenmengsel !!
theelepel niet een te kleine nemen !!
Voor het maken en mengen van alle ingrediënten gebruik ik een keukenmachine die alles tot een “prut”, “paté” ONHERKENBARE massa draait!
Doe de rundergehakt en kippen gehakt, eieren, paneermeel, uien (fijn gemaakt), ketjap, zout en HET kruidenmengsel, ALLES dus, !! in de keukenmachine en laat het op hoge snelheid tot een “onherkenbare” massa draaien (dit duurt even) .
Dan het “moeilijkste” het, lange ronde frikadellen maken/draaien. )
Ik doe het zo;
ik heb PVC buisjes op lengte afgezaagd (20 cm) met een buis binnen diameter van +/- 25 millimeter ( 1 inch.), de buisjes vul ik met het ONHERKENBARE massa, ( meestal neem ik het buisje in mijn hand en druk het buisje steeds naar beneden in de massa en daarmee vul ik het buisje zonder luchtbellen), als alle buisjes gevuld zijn gaan ze ongeveer 8 min. in kokend water,
na die 8 min. uit het water halen even wat aflaten koelen , dan duw je heel eenvoudig de frikadellen uit het buisje, (kaars recht !!), en klaar zijn ze!!
nu kan je ze invriezen of direct frituren.
© 2024 Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer. Verzorgd door
Banners | Een probleem rapporteren? | Privacybeleid | Algemene voorwaarden