Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

VANDAAG, DONDERDAG 29 SEPTEMBER VANAF 18H30

15 dingen waaraan je merkt dat je (te) lang in Frankrijk woont

Niks aan te doen, wie een tijdje in Frankrijk woont neemt vanzelf Franse gewoontes over. En gek genoeg vallen die vaak pas op als je weer terug in Nederland bent. Door deze dingen krijgt Nicky de indruk dat ze na 10 jaar in Parijs toch wat is verfranst.

     Ik hou al op na 2 zoenen (waardoor de derde Nederlandse kus lullig in de lucht blijft hangen – sorry, mijn fout).

2      Ik zou voor de lunch eigenlijk best een warme hap lusten.

3      Ik mis een mandje stokbrood op tafel (zelfs als ik pasta eet, iets waar ik de Fransen vroeger hard om uitlachte).

4      Ik geef mijn kinderen zonder knipperen met m’n ogen SUIKER (Het Grote Gif) want in Frankrijk doen ze daar ook nooit moeilijk over.

5      Ik heb geen last meer van het Franse toetsenbord (Azerty), maar zit nu juist in Nederland (Qwerty) vloekend achter de computer. Wqqqqt?!

6      Tussen 12.00 uur en 14.00 uur probeer ik nooit meer iemand telefonisch te bereiken.

     Bij een griepje ga ik voor de zekerheid toch even langs de Eerste Hulp (en waarom geeft die Nederlandse huisarts zo weinig pillen??)

     Ik denk dat alle winkels tot zeker 19.30 uur open zijn (en sta om 18.01 uur verbaasd naar binnen te gluren bij een dichte bakker/Hema/het Kruidvat).

9      Ik snijd kaas tegenwoordig liever met een mes, want een kaasschaaf geeft wel erg zuinige plakjes.

10   Mijn uitspraak van het Engels is veranderd en ik hoor mezelf tot m’n stomme verbazing dingen zeggen als  ‘It’z true, no?’ en ‘Verry diefficult’.

De laatste 5 punten lees je op frankrijk.nl, hier http://bit.ly/verfranst!

Samen met geestige aanvullingen van andere Nederlanders die in Frankrijk wonen. Wat valt jou op als je weer in Nederland bent?

Weergaven: 4259

Rubrieken,

Klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek.

20160322, Kunst en Cultuur

Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer op 22 Maart 2016 op 9.28

Ik wordt in Nederland raar aangekeken als ik iedereen 's morgen een hand geef .....

en 's middag opnieuw!

Reactie van Leon Speetjens op 22 Maart 2016 op 9.54
Ja Anton en Nicky heel grappig, goed verhaal!

Ik werd in Nederland populairder dan ooit: omdat ik maar bleef zoenen! Ik zei gewoon dat het in Frankrijk gewoon was. Weten zij veel.
En dat handjes geven op je werk, was heel vroeger in het limburgse ook gewoon.
Maar ja Maastricht dat is 20 km van Luik en goed 100 van Frankrijk.

groet,

Leon Speetjens
Reactie van Dick W van Donselaar op 22 Maart 2016 op 10.22
Ik mis in de Nederlandse horeca vooral het kannetje water dat standaard op tafel wordt gezet als je komt eten.........en neem nooit meer een kaasplankje in Nederland, want dat ziet er zon calvinistisch fantasieloos uit......
Reactie van Nicky Bouwmeester op 22 Maart 2016 op 10.24

Je hebt helemaal gelijk Yolanda, ik zeg ook niet dat ik echt verfranst ben. Wij Hollanders in Frankrijk zitten namelijk voor altijd met onze billen op twee stoelen... Niet meer 100% Nederlands, nooit helemaal Frans :-) Wb dat mandjes stokbrood verbaas je me? Je moet er zelfs bij een salade vaak apart om vragen. Maar wb t puntje 15: het probleem met de Franse carte bleue lijkt ook te veranderen: was gisteren op Amsterdam CS en kon bij de AH tot mijn stomme verbazing gewoon pinnen!!

Reactie van Nicky Bouwmeester op 22 Maart 2016 op 10.29

Dick, jaa, en erger nog: als ze in NL zeggen dan ze geen karaf hebben, en water alleen per (betaalde) fles schenken! :-) Volgens mij is dat in de Franse wet verboden. Kraanwater is hier een 'recht' van elke Franse horecagast toch?

Reactie van Nicky Bouwmeester op 22 Maart 2016 op 10.41

Heee, wat gek, ik heb bij de Hema etc nog altijd een pin-probleem met mijn carte bleue (van BNP Paribas), toch eens vergelijken met andere banken

Reactie van Janny O. op 22 Maart 2016 op 10.46

@nicky Het valt nog wel mee met je "verfransing". Bij het eerste punt gaat het al fout. In Zuid-Frankrijk worden wel drie zoenen gegeven.

Waarom zou in Nederland alles hetzelfde moeten zijn als in Frankrijk? Ik neem aan dat er een reden was om naar Frankrijk te gaan, dan kun je toch niet verwachten dat Nederland zich aanpast aan Franse gewoontes?

Janny (die nog maar 2 jaar in Frankrijk woont)

Reactie van Nicky Bouwmeester op 22 Maart 2016 op 10.48

Hoi Janny, ik woon in Parijs, daar zoent met 2 keer, vandaar deze persoonlijke ervaring. En ik weet wel hoor, in Frankrijk overal anders: http://combiendebises.free.fr 

Reactie van Brittany op 22 Maart 2016 op 11.13

Als ik in Nederland kom wordt ik meteen weer helemaal Nederlandse en ik woon al sinds 1973 niet meer in Nederland. Maar ik vergis me vaak met een ding: Ik vergeet soms Nederlands te spreken en zie dan aan hun verbaasde gezichten dat ze niet alles snappen, maar heel lief hun best doen om Frans tegen me te praten. Oh sorry, nee ik kan het ook in het nederlands zeggen.  

Reactie van Nicky Bouwmeester op 22 Maart 2016 op 11.14

@Monte Carlo. Dat is waar, die had er ook bij gemogen: na 10 jaar in Frankrijk ben ik niet meer zo direct! Fransen kunnen daar helemaal niets mee. Schrikken zich te pletter en gaan meteen in de verdediging, dus Hollandse botheid leer je idd af als je hier wat langer woont! :-)

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

GA DIRECT NAAR:

ENTREPRISE | SPONSORS

Gebeurtenissen

© 2022   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden