NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Een vraag aan mensen die meer verstand van verzekeren hebben. Mijn zoon, die bij mij, in Frankrijk, woont is in augustus 2017 18 jaar geworden. Vanaf september vorig jaar ben ik 2x zvw premie gaan betalen aan het CAK, en de WLz is hetzelfde gebleven.

Nu heeft een aardige dame van de CPAM mij ooit verteld dat kinderen, als ze studeren, vrijgesteld zijn van premie betaling aan het CPAM.

Nu snap ik wel dat ziektekosten ergens vandaan moeten komen, maar deze worden toch ook berekend op inkomen. Inkomen van mijn zoon is nul!

Volgens het CAK moet hij gewoon premie betalen aan Nederland.

kan iemand mij vertellen of het verhaal van het CAK klopt? (zal waarschijnlijk wel, maar het CAK heeft mij in het verleden wel meer verhalen verteld die achteraf niet bleken te kloppen).

Alvast bedankt!

Weergaven: 1599

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20180130, Geldzaken, Overheid

Reactie van twins op 30 Januari 2018 op 15.16

Max, Ik heb geen ervaring met regels voor NLers in het buitenland, maar als voor verdragsgerechtigden hetzelfde geldt als voor inwoners van Nederland, dan is je zoon inderdaad de premie voor de basisverzekering verschuldigd. Aangezien je aangeeft dat hij geen inkomen heeft, dan heeft hij recht op zorgtoeslag waarbij jouw inkomen er niet toe doet. Dit betekent voor 2018 een bedrag van 94 EURO per maand (was 88 in 2017). Deze toeslag dien je aan te vragen bij de belastingdienst.

Zie meer info hier: https://www.zorgwijzer.nl/faq/zorgverzekering-tips-voor-studerende-...

Hopenlijk heb je er wat aan. Jennie

Reactie van Max Boret op 30 Januari 2018 op 15.21

Mooi Jennie, daar heb ik om te beginnen alvast wat vast aan. Bedankt (het is allemaal al duur genoeg).

Reactie van Ineke op 30 Januari 2018 op 16.21

Max, ook ik heb geen ervaring met regels voor NLers die verdragsgerechtigden zijn, indien je zoon studeert en woont in Frankrijk, lijkt mij dat hij dan recht heeft op de studenten verzekering zoals elke Franse student en als volwassene niet met jouw verzekeringsperikelen meer verbonden is. Doe eens navraag bij de studenten verzekering om een en ander verder uit te zoeken.

Ikzelf woon en werkte in Frankrijk sinds m'n 19e (50 jaar geleden), mijn dochter studeerde aan de universiteit, ik kan me herinneren dat we een studentenverzekering betaalden elk studiejaar maar weet niet meer het bedrag dat dacht ik gebaseerd was op het inkomen van de ouders, alles direkt via de studenten verzekering (maakte deel uit van de CPAM dacht ik). Ik zou in ieder geval verder zoeken er zijn vast meer gevallen zoals jouw zoon.

succes en groet Ineke

Reactie van Theodora Besse op 30 Januari 2018 op 16.31

Op Rijksoverheid.nl lees ik het volgende:

"Studeren in het buitenland

Gaat u studeren in het buitenland? Dan blijft uw Nederlandse zorgverzekering geldig. Gaat u daarnaast ook werken of heeft u een betaalde stage? Dan gelden er andere regels voor uw Nederlandse zorgverzekering in het buitenland. Neem hiervoor contact op met de Sociale Verzekeringsbank. Vraag daar of u verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz)."

Reactie van Jeannette op 30 Januari 2018 op 16.32

Het lijkt me niet dat het dezelfde situatie is; Max woont in het buitenland, is verdragsgerechtigde en zijn zoon is "ayant droit". Maar kijk eens hier voor zorgtoeslag aanvragen in het buitenland. Ik zou er een belletje an wagen, het is de vraag wie nu eigenlijk de zorgtoeslag moet aanvragen. Je zoon is zelf geen verdragsgerechtigde, hij geniet geen inkomen uit het buitenland.

Ik zou ook eens naar de CPAM gaan, je zoon is 18 dan zou hij inderdaad zelfstandig een carte vitale kunnen krijgen. Vanaf zijn 20e moet dat sowieso.

Reactie van Jeannette op 30 Januari 2018 op 16.33

En laat ons weten wat de belastingtelefoon ervan zegt.

Reactie van Max Boret op 30 Januari 2018 op 16.57

Ik heb inderdaad al zitten te denken contact op te nemen met het CPAM. Mijn zoon is niet verdragsgerechtigd, ik heb aan het CAK gevraagd of hij verplicht was aan hen te betalen (als familielid) en daar werd zo vaag over gedaan, dat mijn conclusie dus NIET was.

De zorgtoeslag is ook een goed idee, alsmede een studentenverzekering in Frankrijk, want ik moet nu 101 euro verdragsbijdrage voor hem betalen, en mij lijkt dat in Frankrijk toch goedkoper te kunnen.

Reactie van Theodora Besse op 30 Januari 2018 op 17.15

Waarom neem je geen contact op met de SVB, zoals op Rijksoverheid.nl staat? Je zoon is niet verdragsgerechtigd, dus de CPAM heeft er niets mee te maken.

Reactie van Ineke op 30 Januari 2018 op 17.44

Sorry Theodora je zegt zelf "je zoon is niet verdragsgerechtigd", lijkt mij dus dat integendeel de CPAM (waaronder de studentenverzekering uiteindelijk toch valt) er wel alles mee te maken heeft vanaf het moment dat Max's zoon in Frankrijk woont, studeert en zeker vanaf z'n 20ste zoals Jeanette al aangeeft.

Waar vergis ik me dan als jij zegt "de CPAM heeft er niets mee te maken" ?

Reactie van Max Boret op 30 Januari 2018 op 17.45

Waarom SVB?

Wij, zoon en moi, wonen al jaren in Frankrijk, en zoon is altijd meeverzekerd bij mij. Wat heeft de SVB er dan mee te maken?

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0