NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk

Ik lees graag franse boeken en tijdschriften. Je komt dan vaak genoeg woorden tegen die je niet kent. Vroeger pakte ik dan een woordenboek, dat was lastig en tijdrovend. Daarna gebruikte ik een electronisch woordenboek, een stuk sneller en, groot voordeel, als je een vervoeging intikte, kreeg je keurig het werkwoord.

 

Vorig jaar las ik over de e-book readers van Kindle en Sony. Beide hadden standaard een woordenboek. Je leest de tekst, je komt een onbekend woord tegen en even de vinger erop liggen is dan voldoende om het woordenboek naar voren te laten springen met de verklaring van dat woord. Enige nadeel:  alleen de engelse taal werd ondersteund.

 

Ik heb toen maar eenArchos 70  "tablette"  met  Android als besturingssysteem  gekocht. Dat is een kleine computer, in de vorm van een  dunne pocket (300 gram). Ik gebruik het voor e-mail, internet en om boeken te lezen. 

 

Om te lezen heb ik FBReader geinstalleerd. Dit programma laat met enkele vingerdrukken digitale boeken downloaden (alle franse en internationale klassiekers zijn aanwezig) en laat vervolgens die boeken lezen. De nieuwste versie heeft onder andere als uitbreiding een zelf te parametriseren woordenboekfunctie. En dat is het onderwerp van deze posting.

 

Als ik nu een woord tegenkom dat ik niet ken, druk ik erop en enkele seconden later krijg ik de vertaling in nederlands, frans, engels en duits. De franse vertaling lijkt overbodig (maison geeft maison), maar heeft als voordeel dat ik met een vingerdrukje het woord kan laten uitspreken.

 

Enfin, ik ben er zeer tevreden mee.

 

Weergaven: 608

Rubrieken,klik voor meer berichten in dezelfde rubriek

Kunst en Cultuur

Reactie van Ad van Krimpen op 31 Januari 2011 op 10.54
Wat kost dat ding? Lijke me ideaal.
Reactie van Anton op 31 Januari 2011 op 11.20
Google "Archos 70", et, voilà.
Reactie van Ine op 31 Januari 2011 op 17.51
Ik heb (net) een e-reader en zou graag weten waar je die klassiekers download.
Reactie van Anton op 31 Januari 2011 op 17.59
Ine, voilà :
http://www.archive.org/details/texts (site in engels, maar een enorme collectie franse teksten)
http://fr.wikisource.org/wiki/Main_Page:Français
http://www.ebooksgratuits.com/
Reactie van Ine op 31 Januari 2011 op 18.59

Super, dank je wel!

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.


Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

Google advertenties

© 2019   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0