Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Beste Forumleden,

Een bescheiden klopje op het raam, en daar stond ze , een kleine vrouw, onze vaste, Franse postbode.

Soms kan ik haar even waarnemen als ze post in onze postbus stopt, die ik op een grote staande en ingegraven spoorbiels heb gemonteerd. Dan zie ik ook haar gele autootje even staan, waarmee ze de post rondbrengt. 

Ze brengt niet alleen post maar ook reclameblaadjes, de 'puub'. Ze beschikt ook over een loper om het slot van de brievenbus te openen om zo grote poststukken af te geven.

Altijd weer een verwachtingsvol moment als deze 'postiljon' geruisloos is geweest.

Ze kan zich in de moderne tijd niet meer bedienen van de posthoorn maar kan , indien nodig, gebruikmaken van haar auto-claxon :)

Maar vandaag heeft ze geklopt en staat voor de deur. Het is een bekend ritueel, ze heeft de nieuwe almanach, de postkalender voor het Nieuwe jaar 2020  Of ik er een wil en ik heb de keus uit verschillende kalenders met een speciaal thema. Dit jaar kies ik voor het thema....  'Vogels' !

Geduldig wacht zij op mij financiële tegenprestatie, die een wederzijds 'good feeling 'gevoel oplevert.

Ja, de relatie die wij met de Franse postbode hebben, is heel wat persoonlijker en hartelijker dan die  met de Nederlandse tegenhangers. In Nederland zie ik een stoet van steeds wisselende post- en blaadjes-rondbrengers langsgaan van diverse postorganisaties. Ook de momenten van postbezorging wisselen, om gek van te worden.

Soms kan ik mijn Franse factrice een doos appelen van mijn appelbomen meegeven. Die worden onder dankzegging in het gele autootje geladen. We maken even kort een praatje. Kom daar in Nederland maar eens om ! Goodwill is heel wat waard. Wij zijn blij met onze Franse postbesteller.

Ze zwaait bij vertrek nog naar mij en roept: a bientôt !   

Ze is zeker weer welkom !

 Hoe is Uw ervaring met de Franse post ?

Weergaven: 1967

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20191127, Korte Verhalen, Overige Diensten

Reactie van Max Boret op 27 November 2019 op 14.35

Ik koop altijd de calandrier, kleine bijdrage aan de post. Als ik er niet ben wordt mijn huis in de gaten gehouden. De post gaat naar mijn vader, ook de aangetekende brieven, hoewel het laatste...

Reactie van Christoffel op 27 November 2019 op 14.54

Onze factrice brengt de pub als ze daar zin in heeft en dat is meestal niet, wanneer ik haar toevallig zie en er om vraag dan geeft ze het, een kalender heeft ze nog nooit aangeboden, dus........wel zet ik aan het einde van het jaar een fles wijn neer met een wenskaart en daar krijg ik dan wel een bedankje voor. (Als ik haar zie)!

Reactie van Hamo12 op 27 November 2019 op 15.21

Bij ons komt de 'pompier' ieder jaar langs met hun calendrier. En ook wij nemen er altijd eentje bij hen af tegen een betaling die wij het waard vinden. Altijd even tijd voor 'n praatje.....

Reactie van Christoffel op 27 November 2019 op 15.29

Bij ons komt de pompier ook voor de jaarlijkse bijdrage met kalender, wij geven dan 25 euro, heb geen idee of dat te veel of te weinig is.

Reactie van Jako op 27 November 2019 op 15.45

De Franse postbode wordt hier inmiddels afgewisseld met een keur aan andere pakjesbezorgers die soms ook in het bezit blijken te zijn van een loper voor de brievenbus zodat je ook dan niet thuis hoeft te zijn. Ik had recent bij Amazon twee artikelen besteld die normaliter als één pakje bezorgd worden. Deze keer niet, de order werd in tweeën gesplitst en over twee transporteurs verdeeld. La Poste dropte 2 dagen na de bestelling het eerste pakje in de brievenbus, een uur later gevold door het andere bedrijf waarvan ik de naam kwijt ben. Een test van Amazon?


Overleden
Reactie van Koos Dulfer op 27 November 2019 op 17.04

Het gaat hier precies zo. Maar eerder voordat ons gehuchtje van 10 huizen huisnummers toegewezen kreeg en de vaste postbode op vakantie was gebeurde het wel dat een buur, of ikzelf alle post voor iedereen in de bus kreeg en dan gingen we dat zelf verder distrubueren. Zo leerde ik de achternamen van mijn buurtjes kennen en hun persoonlijke voorkeur voor koffie, rode- rosé- of witte wijn. 

Voor de jaarkalender, maar vooral voor de goede service, betaal ik ieder jaar 10 Euro.

Reactie van A.L. Longayroux op 27 November 2019 op 17.40

Beste Forumreageerders,

Nog even een toevoeging. We hebben begrepen da de postbodes de kalenders eerst zélf moeten kopen van de Post om ze later zelf op hun vaste postadressen te verkopen. 

Het is mij niet bekend voor welk bedrag de kalenders worden gekocht door de postbodes. maar laten we niet krenterig zijn bij de aankoop, goodwill is ook wat waard niet ?

Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer op 27 November 2019 op 20.19

Alweer zo'n leuke bijdrage van A.L. Longayroux Hartelijk dank daarvoor.

Meer bijdragen van deze auteur? Ga naar de inmiddels goed gevulde blog:

Berichten, en leuke verhalen over Frankrijk van A.L. Longayroux

Reactie van A.L. Longayroux op 27 November 2019 op 20.35

Beste Anton

 Ik voel mij bijzonder gevleid, een leuke opsteker om weer een nieuw artikeltje te schrijven.

 Nogmaals bedankt voor deze sympathieke woorden.

Reactie van Hans Haamke op 28 November 2019 op 8.38

Hier komt de post en de pompiers met een kalender. Inkoop van de kalender van de post was naar zeggen van de factrice € 3,50. Ik geef ze beide € 10, of ben ik nog te Nederlands krenterig ?

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden