NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !


Vorige week kwam de nederlandse pers met een opmerkelijk bericht: op 1 oktober (Wereld Vegetarisme Dag) bracht Unox een vegetarische rookworst op de markt. De worst, las ik in het AD, is voornamelijk samengesteld uit erwten en eiwitten van kippeneieren. Vier jaren van onderzoek zijn eraan voorafgegaan voordat hij volgens de fabrikant de juiste kleur, smaak en de vereiste sappigheid bezat. "Mm", zei mijn dochter skeptisch, "dan zal er wel allerlei rotzooi in zitten."

Dat wuifde ik achteloos weg. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld. Dus vroeg ik nederlandse vrienden om me per post zo'n vegetarische Unox-rookworst toe te sturen. Dan kon ik hem proeven en als hij beviel bestellen bij Natasja en Roy, wanneer ze in december hun laatste ronde van het jaar doen (bestellen tot 3 december).Vandaag lag er al een dikke envelop in de bus. Zo te voelen moest daar de rookworst in zitten. Maar toen ik op de envelop keek verbleekte ik enigszins: portokosten € 13! En daar kwam dan de prijs van de worst (€ 3,88) nog bovenop! Plus de speciale envelop, die ik op een euro schatte. Totaalprijs bijna € 18, voor een rookworst!

Toen ik de "gouden" rookworst had uitgepakt, las ik op de achterkant van de verpakking de ingrediënten:

Water, plantaardige oliën 15,9% (zonnebloem, kokos), verdikkingsmiddelen (guargom, natriumalginaat, xanthaangom, cellulose, carrageen, methylcellulose), eiwitpoeder 4,1%*, erwtenvezel, erwteneiwit 1,5%, aroma, specerijen, zout, gehydroliseerd mais-eiwit, voedingszuur: citroenzuur, gistextract, champignonextract. aroma, dextrose, glucosestroop, rookaroma, suiker, karamelpoeder, antioxidanten (ascorbinezuur, alfa-tocoferol), kleurstoffen (ijzeroxide, anthocyanine), stabilisator: E450**.

*Eiwitpoeder met 2 sterren van het Dierenbescherming-keurmerk Beter Leven
**Stabilisator E450, zie Goedgeweten.be.Het vel is gemaakt van natriumalginaat, een ingrediënt dat wordt gewonnen uit zeewier. Ook de bereidingswijze stond op de verpakking: een kwartier in heet maar niet kokend water leggen. Snel een pan met heet water gemaakt en de worst erin. Na een kwartier kon ik mijn nieuwsgierigheid bevredigen. De smaak viel alleszins mee. De sappigheid viel echter tegen: je kunt bepaald niet zeggen dat het sap van je kin druipt zoals bij een gewone rookworst.

Maar als vegetarische vervanger valt er weinig op aan te merken, zeker wanneer je de "worst" in plakjes snijdt en door de zuurkool of de erwtensoep mengt, zoals ik vroeger deed. Maar ga ik hem bestellen bij Natasja en Roy? Ik vermoed van niet. In de tien jaar dat ik in Frankrijk woon heb ik nooit meer rookworst gegeten. Ik kan heel goed leven zonder. Bovendien is de saucisse de Morteau een prima franse vervanger van onze rookworst. Al zie ik die voorlopig niet in een vegetarische versie op de markt verschijnen.

In De Peiling is mensen op 1 oktober gevraagd wat ze van het idee van een vegetarische rookworst vinden. Ruim een derde vindt het een goed idee, een kwart vindt het een slecht plan. Maar de meeste mensen zal het allemaal worst wezen...

Bronnen: AD.nl en Unox.nl


Weergaven: 1585

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20181008, Kunst en Cultuur

Reactie van Ada op 8 Oktober 2018 op 18.08
Wat ik echt niet kan snappen, is dat vegetariërs/veganisten, evengoed nep"vlees" willen kopen. Om de smaak? Ik snap er niets van, is het het meedoen of net alsof doen? Of zijn het gewoon de fabrikanten die je die nep producten aanpraten en als ik lees wat er allemaal inzit, heb ik liever een stukje vlees of een echte slagers rookworst!

Trouwens @Theodora, de rookworstjes van de Lidl zijn ook prima!
Reactie van Herman op 8 Oktober 2018 op 18.35
Bij het lezen van de ingrediënten…. nou ja, laat maar zitten.
Reactie van Theodora Besse op 8 Oktober 2018 op 18.47


Zoals ik hierboven schreef Ada, heb ik helemaal geen behoefte aan rookworst. Ik heb hem alleen uit nieuwsgierigheid besteld. Dure nieuwsgierigheid!

Wanneer je het artikel in het AD leest, zie je dat steeds meer Nederlanders gewoon minder vlees willen eten, vanwege dierenwelzijn en milieu. En wanneer je van kindsbeen af gewend bent aan stamppot of erwtensoep met rookworst, is het toch moeilijk om zulke gerechten zonder rookworst te eten. En daar speelt Unox nu op in. Er bestonden trouwens al vegetarische rookworsten van minder bekende merken.

Ik denk inderdaad dat echte vegetariërs er geen behoefte aan zullen hebben.


Reactie van Theodora Besse op 8 Oktober 2018 op 18.56


Herman, ik geef je helemaal gelijk. Maar de Unox vegetarische gehaktballetjes schijnen het goed te doen. Anders hadden ze deze rookworst waarschijnlijk ook niet aangedurfd. En laten we eerlijk zijn: kijk jij wel eens op de verpakking van een gewone rookworst wat ze er allemaal voor troep in stoppen?

Ook ik vind dierenwelzijn en milieu belangrijk, maar liever eet ik géén rookworst.

Reactie van Bertels op 8 Oktober 2018 op 19.17
wat kunnen mensen zichzelf toch voor de gek houden he . Nepspullen kopen om te eten en zichzelf dan wijs maken dat het lekker is ( of zelfs nog gezond )
Reactie van Ada op 8 Oktober 2018 op 20.45
@Theodora, ik vind het goed dat je deze "rookworsten" eens aan de tand voelde. Er zit geen rook aan, aan die worsten, alleen maar een chemisch smaakje om het zo te laten lijken.

Ik ben het wel eens met het feit dat er te veel vlees gegeten wordt, een beetje minder mag wel van mij. Ik eet wel vlees en vind dit erg lekker. De productie hiervan laat vaak te wensen over en is zelfs soms schandalig te noemen.
Maar om dit soort nep producten nu te marketen als rookworst, of gehaktschijf terwijl er geen vlees inzit vind ik erg ver gaan en de vegetariër, inderdaad @Herman, zal hopelijk hier doorheen prikken.
Reactie van aramon heilbron op 8 Oktober 2018 op 22.05
Alleen mesjoggenen kopen voor € 18 ,- twee tiende liter water met wat olie en wat ( chemische) additieven ! Op de verpakking wordt als eerste vermeld water en elk mens die de "kleuterschool" met goed gevolg heeft afgerond, maar verder ? weet dat wat als eerste op de verpakking vermeld wordt ook het hoofdbestanddeel is in het artikel. Geweldig dat Unilever met de troep zoals Marmite en haar vegaworst in GB blijft. Verder blijf ik van mening dat dit soort geleuter over vieze worsten niet hoort in een forum dat een betrouwbare bron van goed gestructureerde kennis en informatie over wonen en leven in Frankrijk suggereert te zijn . ( zie startpagina !)
Reactie van Han van Ettinger op 8 Oktober 2018 op 22.35
Vleesvervangers: prima! Zelf ga ik dan ook het liefst voor bonenschotels en tempeh, nooit voor vegaburgers of namaakkipckjes o.i.d. Maar als je 6 dagen per week voor je oude buurman kookt, die als echte Fransoos altijd en elke dag vlees eet en zelfs het woord vegetarier, laat staan 'veganist', niet kent, ontkom je er niet aan om vlees te serveren. Om bij het Rookworst-draadje te blijven: van de Aldi-Marché. Goede kwaliteit, lijkt op Gelderse grove slagersrookworst niet duur en héél belangrijk: erg lekker!
Reactie van Sequoia op 8 Oktober 2018 op 22.41

@ Aramon, wat nou dan... je hebt het niet van Paul Polman zelf? Je weet wel, die man die je vroeger altijd tegenkwam op de dappermarkt... beetje jammer, en zeker een gemiste kans!

Reactie van Theodora Besse op 9 Oktober 2018 op 6.35


Aramon, een appel bestaat voor 84% uit water. Sterker nog: mensen bestaan voor het grootste deel uit water. Vrouwen bestaan uit 55% en mannen uit 65% water. Voor baby's is het zelfs 75%. Hetzelfde geldt voor varkensvlees, waarvan "normale" rookworsten worden gemaakt: 75% water. Je argument klopt dus van geen kanten.

Dat ik mesjogge ben erken ik al vele jaren. Daar heb ik jou niet voor nodig. Of wilde je even wraak nemen voor mijn opmerking laatst? Opnieuw hoogst kinderachtig.

Dit berichtje is goedgekeurd door Mod. Wanneer je iets aan te merken hebt op het beleid van de website kun je bij hem terecht. Niet in het forum, zoals ik je al eerder heb gezegd, maar via info@nederlanders.fr. Een vooral gezellige dag gewenst!

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0