NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

Fransen zijn chauvinistisch, arrogant, vies en onbetrouwbaar. Ze komen nooit hun afspraken na. Het zijn allemaal alcoholisten. Ze zijn een gevaar op de weg, ze hebben altijd haast, terwijl ze in winkels weer alle tijd nemen. Ze blijven maar praten, en het maakt ze helemaal niet uit of de rij wachtenden achter ze alleen maar langer wordt. Maar het allerergste van alles is wel, dat ze alleen maar Frans spreken.
Sinds voormalig minister Annemarie Jorritsma, ooit de stelling poneerde, dat Frankrijk een mooi land is, maar dat het jammer is, dat er Fransen wonen is dit vooroordeel zo'n beetje gemeen goed geworden. Als ik vertel, dat ik in Frankrijk woon, wordt me vaak gevraagd, of de Fransen nou echt van die onaangename mensen zijn. Vaak komen in zo'n gesprek de bovengenoemde vooroordelen naar voren.

Chauvinistisch als ik inmiddels ben geworden, haast ik me dan om allemaal goede eigenschappen van de Fransen op te sommen. Ook daar klopt natuurlijk niets van, want de waarheid ligt zoals gewoonlijk ergens in het midden. Net als dat je in Nederland aardige en minder aardige mensen hebt, geldt dat ook voor andere landen, en daar is Frankrijk geen uitzondering op. Het is daarbij natuurlijk niet zo handig, om drukke toeristische plaatsen als maatstaf te nemen. En laten dat nou net de plaatsen zijn, waar de meeste toeristen in de vakantie verblijven.

Toch beschouw ik het als mijn plicht, om het image van mijn woonland waar mogelijk op te vijzelen.
Als ik in Nederland, met mijn auto met Frans kenteken rijd, gedraag ik me in het verkeer zo galant mogelijk. Ik houd me keurig aan de verkeersregels en geef voetgangers en fietsers waar mogelijk de ruimte. Soms zie ik iemand die ik voorrang geef naar mijn nummerplaat kijken, en dan denk ik: "Yes, weer een vooroordeel weggewerkt." Aan de andere kant leidt dit soms tot grote ergernis bij mijn mede weggebruikers. Toen ik in het centrum van Amsterdam bij een zebrapad wat lang wachtte voor een naderende voetganger, werd een automobilist achter me zo ongeduldig, dat hij me luid claxonnerend over de trambaan passeerde, terwijl hij zijn middelvinger op stak. Tja, je kunt het niet iedereen naar de zin maken. In zo'n geval, denk ik dan ook wel eens:

"NEDERLAND, HET IS EEN MOOI LAND, MAAR………"

Meer lezen? :http://fransfrans-fransnieuws.blogspot.nl/

Weergaven: 2981

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20171028, Korte Verhalen, Kunst en Cultuur

Reactie van ina op 28 Oktober 2017 op 13.08

Beste Frans, ik schrok van de 1e alinea, maar de rest maakte het weer goed. Ik heb de NL en Fr nationaliteit en kwam hier al in 1964 waar ik liefdevol onthaald ben. Voor mij zijn Fransen beschaafd, beleefd en vriendelijk. Het begint al bij de kinderen. In een restaurant blijven ze zitten totdat iedereen gegeten heeft en dat heb ik in Nederland helaas maar al te vaak anders gezien. Ik zou nog wel even door kunnen gaan hierover, maar ik moest dit even kwijt! Groeten van Ina

Reactie van Lena op 28 Oktober 2017 op 15.02
Gebruik je zelfs je knipperlicht?? Geef je (tijdig) richting aan??? Laat de Fransen zelf het maar niet zien..... ;-)
Reactie van Susan op 28 Oktober 2017 op 15.40
ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is .
Reactie van Sher op 28 Oktober 2017 op 16.33

@John, ben als enige buitenlander lid van het bestuur van een tennisclub en weet wat jij bedoelt met dat soort vergaderingen, alleen loopt mijn bloeddruk niet op maar amuseer ik me wel.

Sher

Reactie van Theodora Besse op 28 Oktober 2017 op 18.39

Frans, ik ben blij dat je weer eens een verhaaltje hebt geplaatst! Ik heb ook de link naar je website aangeklikt. Prachtig! Ik houd er helemaal niet van om blogs te lezen, maar op jouw site heb ik alle verhaaltjes in één adem uitgelezen en toen vond ik het jammer dat er niet meer waren. Je schrijft zo goed en zo droog humoristisch dat ik al lezend iedere keer in de lach schiet. En ieder verhaaltje eindigt met een zin die de lezer even doet glimlachen. Echt geweldig. In mij heb je een fan gevonden.

Reactie van Theodora Besse op 28 Oktober 2017 op 18.41

PS Ook je foto's zijn bijzonder mooi.

Reactie van Janny O. op 28 Oktober 2017 op 20.46

Leuk die verschillende ervaringen. Wij hebben bij twee verenigingen bij de algemene jaarvergadering de ervaring dat de voorzitter ellenlange monologen afsteekt, je vooraf geen inzicht krijgt in de zaken van de penningmeester, maar dat de cijfers "even" voorgelezen worden. Discussie is er niet of nauwelijks omdat 80% achter de voorzitter gaat staan. Misschien toch nog maar eens van een andere vereniging lid worden om ook levendige vergaderingen mee te maken.

Janny

Reactie van Koos Dulfer op 29 Oktober 2017 op 7.08

Soms vragen de Fransen mij wel eens: 'Jacobus, waarom ben je in ons land komen wonen?' Mijn antwoord is dan altijd heel simpel en snel: 'Om de kwaliteit van het leven'. 

Reactie van Jean op 29 Oktober 2017 op 8.49

Ik woon sedert 40 jaar in Frankrijk en ik vind het een geweldig mooi en cultureel rijk land.

Ieder land heeft zijn voor en nadelen en wat je soms hoort als nadelen komt van mensen die weinig internationale ervaring hebben. Als je in een ander land woont dan moet je je aanpassen aan zijn gebruiken en gewoontes, dat is het eerste vereiste.

Dan kun je ook uitwisselen en dat is dan een “rijke” ervaring. Je bent nooit te oud om te leren.

Na deze 40 jaar komen we nog steeds 2 x per jaar in Nederland.

Ik ben nu op pensioen en doe om mij bezig te houden vertaalwerkzaamheden Nederlands, Frans, Engels: rapporten, documenten, websites, enz.

Ik help ook Franse studenten met hun Engels, want inderdaad, op dat gebied ligt Frankrijk achter t.o.v. andere landen en dat is niet zo best voor hun internationale commerciële balans.

Dit is inderdaad een punt dat ik bekristiseer.

 

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

--

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0