Nederlanders.fr

Hèt netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - zegt het voort!

Beste Forumleden,

'Goede wijn behoeft geen krans'is een bekend gezegde, maar wat is 'goede wijn'?

Dan heb je weer het gezegde; 'Over smaak valt niet te twisten'

Onlangs viel weer een blaadje in de brievenbus met het opschrift ; 'Foire aux vins'.

Toch maar eens mijn Franse kennissen gevraagd hoe zij wijn kieze en kopen.

 Het blijkt veelal een 'try en error'systeem. Van een goede fles worden er meer gekocht.

Het is interessant te zien hoe de wijnverkopers hun waar aanbieden. Prachtige etiketten met mooie afbeeldingen en ronkende termen. In het verleden heb ik mij wel eens verdiept in de terminologie rond wijn. Terroir, cépage, appellation en predicaten zoals Premier Cru, Grand Cru, AOC, VDAOC etc.

Een echte sommelier zal ik niet worden maar ik ben wel een tevreden drinker. In het plaatselijke restaurant bestellen we een wijntje veelal in een 'pichet 'geleverd zonder opschriften.  De wijn smaak er niet minder om.

Moeilijk wordt het met de term 'Transsubstantiatie' 

Onder bepaalde omstandigheden kan wijn in bloed veranderen.

Voorts is mij bekend dat wijn ook kan worden bijgekleurd, gemengd met andere cepages, en van meer alcohol kan worden voorzien.

Het op een juiste wijze lageren van wijnen kan de smaak verbeteren maar een goede cave is dan wel een must.

In Biars bevindt zich een onderneming Arobois,( zie site) die eikenhoutspaanders verhandelt om wijn op smaak te brengen! Rijpen op eikenhouten vaten is kennelijk niet meer nodig.... ?

Tenslotte lijkt mij het advies van de cabaretiers van Kooten en de Bie nog geen eens zo slecht.

Hun humorvolle  tekst luidt: Jesus had genoeg aan wijn , het behoefde geen Grande Cru te zijn.

Jesus zou nu ook tevreden zijn met een wijntje zonder flauwekul, zoals Jesus dronk in het Wijnjaar 0

Laten we gewoon een goed glas naar keuze heffen. Op Uw gezondheid!

 

Weergaven: 390

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20200920, Korte Verhalen

Reactie van Hans van den Bos op 21 September 2020 op 8.00
Ik heb geen verstand van wijn maar drink het graag. Bij een bezoek met de marine aan Bordeaux, ontmoette ik de consul, Mähler Besse, eigenaar van het château Palmer. Mijn baas, die zich zelf een wijnkenner noemde, ging met de consul in discussie over wijnen. De consul was het duidelijk beu en vroeg wat ik er van dacht. Ikantwoordde dat ik wijn lekker vond maar en niet echt verstand van had. Ik zei dat ik voornamelijk Côte du Rhôe Villages kocht en daar heel tevreden over was. Tot grote ergernis van mijn baas zij Mähler Besse toen dat ik verstandiger met wijn omging dan mijn baas.

Je reactie hieronder, dit zijn de huisregels. 

Je moet lid zijn van Nederlanders.fr om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Nederlanders.fr

SNELMENU

SPONSOR | ENTREPRISE

© 2021   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden