NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

In de supermarkt in de rij staan - Beleefdheid, een anecdote en een vraag

Al tientallen en tientallen keren meegemaakt in heel Frankrijk maar altijd op het platteland. Men laat mensen met weinig 'items' in de supermarkt vrijwel altijd spontaan voorgaan in de rij bij de kassa.

Zo ook afgelopen week. Een lange rij en ik wringde mij met een zeer volle boodschappentas langs de wachtenden naar achteren. Daar stond, als laatste, een ouder echtpaar met een nog voller winkelwagentje. Maar ik mocht niet achter ze gaan staan. Ik had immers minder dan zij. Ze waren hier heel beslist in. Met een knipoog zei de oudere heer: " ach, als u onze boodschappen betaalt, doen we daar niet moeilijk over". "Moet ik even over nadenken maar bij de kassa zeg ik het u" zei ik lachend. Daar éénmaal aangekomen  keek ik om en vertelde dat ik - geen miljonair zijnde - dan toch maar weer achter ze zou gaan staan. Lachsalvo' s van de omstanders die alles gevolgd hadden. Maar ik mocht eerst....

Aangezien ik al heel lang niet meer in NL woon en er zeer zelden nog kom (en dan al helemaal geen boodschappen doe) vroeg ik mij af hoe dit heden ten dage in NL gaat. U begrijpt, dit is een vraag van levensbelang en ik ben benieuwd naar uw ervaringen, waarvoor bij voorbaat dank! Bonne journée!

Weergaven: 362

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20110620, Kunst en Cultuur

Reactie van Rob van Schijndel op 20 Juni 2011 op 10.48

Hallo Helmer,

Een paar maanden geleden bij de AH: een man mag zijn boodschappen afrekenen bij de ¨sigarettenbalie¨. Geestelijk niet helemaal 100% (over het algemeen schreeuwen ¨normale¨ mensen niet dat ze een telefoon hebben en vervolgens de prei als telefoon gebruiken).

Vervolgens komt er een vrouw aan. Ze was iets vergeten en wil voor dat ene product ook bij de balie afrekenen(en niet in de rij staan bij de normale kassa). Dat mocht niet, ze moest gewoon bij de normale kassa. Daar werd ze heel boos om, want deze meneer mocht zelfs al zijn boodschappen ( die ook nog eens bij elkaar waren gezocht door medewerkers van de supermarkt) afrekenen.

 

Ik neem aan dat in Frankrijk ook dergelijke domme mensen bestaan. Maar die  zijn over het algemeen wel beschaafder opgevoed.  Het is maar goed dat de gemiddelde Nederlandse wachtrij een stuk korter is dan de Franse wachtrij.

Aan de andere kant was de service van de AH natuurlijk wel weer heel goed voor de betreffende meneer.

 

Helmer, je kunt derhalve de volgende keer best een boodschapje doen.  Wel gelijk een volle kar, zodat je het verschil niet merkt.

Reactie van Robert Soen op 20 Juni 2011 op 10.59
Nederlanders zijn niet zo beschaafd. Ik ben getrouwd met een Ierse en die laat ook mensen voorgaan in de rij bij de kassa.  Nederlanders zijn dat niet gewend en reageren overdreven vriendelijk.  Ook bij iemand op bezoek gaan en uitgenodigd worden om mee te eten is zoiets  Voor ons een normale zaak als  dochter met een vriendinnetje thuiskwam. Omgekeerd moest dochterlief soms wachten in de huiskamer tot de familie klaar was met eten.  Eigenlijk zijn wij Nederlanders enorme horken. ;-)
Reactie van Alexandra van Schelle op 20 Juni 2011 op 11.25
en ik denk niet dat het er in Nederland zo gemoedelijk aan toe gaat, in iedergeval niet in de grote steden!
Reactie van Marit op 20 Juni 2011 op 13.10

Hoi Helmer,

 

Ik kom regelmatig in Frankrijk en ik maak toch andere dingen mee. Als er een rij staat voor de kassa en er komt een kassa bij dan piepen ze toch echt vreselijk voor hoor. Als jij al braaf 10 min staat te wachten dan ontstaat er toch een run door de klanten die net aan komen lopen die bijna over elkaar heen buitele  ;-) om bij die net geopende kassa te komen. Zelf laat ik altijd mensen met weinig boodschappen voorgaan, als ikzelf veel heb dan,maar ik heb wel geleerd dat je goed moet opletten want soms denk je dat ze weinig boodschappen hebben en dan ineens komt er overal nog wat vandaan.Hele tassen worden dan op de kassa band nog geleegd. Wil niet zeggen dat ik dit allemaal als negatief ervaar hoor,ik vind het wel wat hebben en vind het eigenlijk wel vermakelijk en maak me vooral niet druk. In nederland sta ik tegenwoordig bij de zelfscankassa en daar maak je dan eigenlijk dit soort dingen niet meer mee en ik weet niet wat nou leuker/beter is.

 

Reactie van Cornelis (Kees) Vonk op 21 Juni 2011 op 8.48

Hallo Helmer,


Zo zie je maar weer, als er echt iets belangrijks in het leven wordt aangekaart, dan volgt er een levendige discussie!

Wij doen zowel in Frankrijk als in Nederland boodschappen en kunnen eigenlijk niet echt veel verschil merken.

Zoals Princes Maxima eens zei (en daar had ze spijt van), de echte Nederlander bestaat niet, de echte Fransman ook niet. Het komt allemaal aan op de persoon zelf, de één is meer begaan met zijn medemens dan de ander, die ene zal waarschijnlijk vaker mensen met 1 of 2 boodschappen voor laten gaan dan degene die in zijn eigen wereldje leeft.

Zoals je merkt, dit zijn ook belangrijke dingen voor  ons, de interactie met je medemens. We kunnen er uren over praten!

Groeten, Jenny en Kees Vonk

 

P.S. Werkte goed Helmer die opfris cursus dit voorjaar! Nog bedankt.

Reactie van Betty Heideman op 21 Juni 2011 op 16.28

Bij de Auchan zijn regelmatig acties (net als in NL) waarbij je plaatjes e.d. krijgt bij zoveel euro boodschappen. Geen kinderen hebbende en ze ook niet kennende vraag ik altijd aan de persoon achter mij of zij ze willen hebben. En elke keer weer verbaast het mij hoe ongelooflijk blij en verrast de mensen dan reageren of ik ze 100 euro geef! Bij een bezoekje in NL laatst had de AH ook zo'n actie en ook hier bood ik de persoon achter mij de plaatjes aan, er kon nog geen lachje vanaf en het werd bijna uit de handen van de cassiere gegrist. 

Oh overigens wat mij ook blijft opvallen hier is dat je op je gemak eerst al je boodschappen in je wagentje kan opruimen, en dan pas betaalt, niemand die staat te trommelen of je op wilt schieten, geen cassiere die het bedrag opdreunt terwijl je net je eieren voorzichtig in je wagentje legt. Haast? Nee dat kennen ze gelukkig nog niet in de Morvan!

Reactie van Ada op 21 Juni 2011 op 16.43

@Betty, En daarvan acte!

Reactie van Annie op 21 Juni 2011 op 18.08
Wie vindt het eigenlijk leuk om in de rij te staan? Je moet er ook maar tijd voor hebben. Iemand die 1 boodschapje heeft laat ik wel voor gaan.  Maar komen er meer dan stop ik anders kom je nooit aan de beurt. Maar ik weet dat sommigen de supermarkt als een uitje beschouwen en verblijven er zo lang mogelijk.
Reactie van helmer otterman op 22 Juni 2011 op 6.54

Dank voor uw reacties. Ik heb 30 jaar in hartje Amsterdam (tsja, een stad) gewoond maar kan me een dergelijke frequentie van 'even voor laten gaan' niet herinneren. Mag ik concluderen dat de wellevendheid op het Franse platteland nog wijdverbreid is? En dat dit in zijn algemeenheid uiteraard afhankelijk van de persoon is?

@Kees Vonk: dank voor het compliment, ça fait plaisir!

@Annefieke: ik haat boodschappen doen, maar die paar minuten.... Vooral de reacties vind ik leuk.

@Rob van Schijndel: als ik ooit nog boodschappen doe in een stad in NL praat ik gewoon in een prei!

Bonne journée et merci encore.

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.


Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

ZOEK IN ONZE ZUSTERSITE

CORONA | COVID-19

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0