NEDERLANDERS.FR

Hét netwerk van, voor en door Nederlandstaligen in Frankrijk - Zegt het voort !

 Mijn auto, een Peugeot 106 diesel is, volgens ouderwetse maatstaf, meerderjarig geworden. Zij rijdt nu ruim 21 jaar over en ‘les routes du seigneur’ en heeft ruim 275.000 km afgelegd, zonder mij ook maar één keer in de steek te hebben gelaten. De heer zij geloofd en zijn Arabische concurrent zij geprezen!

Zelfbenoemde autokenners voorzien dat mijn barrel het niet lang meer volhoudt. “Want 21 jaar…. en als je weet hoe hij er mee omgaat…..” Okee: dat doe ik anders dan de meeste autobezitters.

 Periodieke onderhoudsbeurten? Heeft-ie nooit ondergaan. Door de wasstraat halen? Volslagen overbodig. De lak met een was laag beschermen? Kom-nou-toch! Beschermd tegen regen en sneeuw in de garage staan? Heeft-ie nauwelijks gedaan. Oliepeilen laten controleren? Kan ik zelf wel. Bandenspanning in de gaten houden?.

Alle banden ( inclusief het reserve exemplaar) kunnen bij vrijwel elk benzinestation voor een halve euro op peil worden geblazen.

Hoe ziet dat voertuig er van mij er dan uit?

Niet om door ringetje te halen.

De linkerzijkant heeft een opvallend flinke deuk.

Aan beide zijkanten ontbreken de sierstrips.

De oorspronkelijke kleur is wit.

Het interieur aan de kant van de bestuurder lijkt soms op een plantenbak.

Die deuk? Toen ik eens mijn barrel, vanwege een wat langer verblijf in Nederland, de garage wilde inrijden, dacht ik dat het rechter voorwiel door een stuk brandhout werd tegen gehouden. Met wat extra gas en dito moeite + wat geduld kreeg ik m’n rijtuig op zijn plaats. Drie weken na mijn terugkomst maakte een kennis mij attent op een deuk, vlak achter het portier. Was er iemand tegenaan gereden? Niet dat ik wist. Weer een week later had ik een helder moment: het was geen stuk hout dat mij een vlotte ingang had belemmerd, maar een houten kast die even niet opzij wilde gaan om me wat ruimte te geven en mij dwong de auto al knellend en schurend de garage proberen in te komen. Maar deuk of niet: ik rij nog even lustig en rustig naar waar ik naar toe wil.

Die kleur? Het wit gaat soms schuil onder een laagje modder en/of een groene uitslag. Of een mengsel van die twee. Soms denk ik dat het dak met mos is begroeid. Vrienden hebben, in hun grenzeloze onnozelheid, weleens gedacht dat ik een legerachtig gecamoufleerde auto had.

Het is echt verbazingwekkend hoeveel mensen zich over het uiterlijk van mijn auto bekommeren en met hoeveel nadruk zij, om een voorbeeld te noemen, mij aanraden het ding een keer te wassen. In Amersfoort heeft een buurtbewoner eens de wijkagent telefonisch gevraagd of die “groen uitgeslagen” auto kon worden weggesleept! Dat kon niet, zei de agent, na inspectie, want de auto staat 1) op privé terrein, 2) niemand is verplicht zijn auto een wasbeurt te geven en 3) iedereen mag zelf weten hoe vuil of schoon zijn auto er uit ziet. Het oorspronkelijke wit komt van tijd tot tijd deels terug dankzij een stevige en langdurende regenbui. De natuur regelt alles.

Die strips? Die waren er, denk ik, om de zijkanten wat op te sieren. Ik ben ze in de loop der tijden gewoon verloren. Of misschien heeft een andere automobilist er een af gereden. Tant pis.

Die plantenbak? Ik stap weleens met wat vuile laarzen de auto in. Dan valt er soms wat van die modder tussen de pedalen. Die modder zou ik, als die wat gedroogd is, volgens die en gene bij een benzinestation kunnen wegzuigen. Maar waarom? Mij hindert het van geen kant. Soms denk ik wel: zal ik er radijzen zaaien? Maar die moet ik dan ook op tijd begieten. Weest gerust: af en toe schep ik met stoffer-en-blik wat grond weg.

Een auto, zo wordt vaak beweerd, is een statussymbool. Nou, mehoela! Ik heb en ik wil geen status, dus die hoef ik ook niet met een auto op te houden.

En het gekke is: ondanks al deze, naar de overtuiging van velen in het oog lopende deprivatie (is een duur woord voor dalles) brengt mijn Peugeo’tje me nog steeds, droog en warm èn op het moment dat ik dat wil, naar die plaats die ik heb bepaald. Ook zonder tomtom.

En dat blijft-ie nog wel even doen.

Want deze maand is dit bejaarde dieseltje weer, wat de eco-keuring betreft voor één, en wat de technische staat aangaat, voor twee jaar goedgekeurd. Dat vind ik wel kras.

De keurders hadden twee adviserende aanmerkingen: laat een van de buitenspiegels wat vaster zetten en één van de twee veiligheidsriemen wat strakker aantrekken. Merci! En tot over twee jaar!

Weergaven: 3492

Rubrieken,

(klik hieronder voor meer berichten in dezelfde rubriek)

20190802, Korte Verhalen, Kunst en Cultuur, Vervoer

Reactie van WeKa op 3 Augustus 2019 op 9.40

Leuk verhaal. Ik had een Suzuki Samurai is 30 jaar geworden toen ik hem heb weggedaan. Kwam die laatste keer niet meer door de APK.

Reactie van Jako op 3 Augustus 2019 op 10.48

Je krijgt waarschijnlijk geen milieu sticker voor deze roet en NOx brakende oude barrel, dus je mag steeds meer steden helemaal nooit binnenrijden. Ik rijdt wel eens achter zo'n vies oud ding en dat is geen pretje. Ver afstand houden of zo snel mogelijk inhalen is het devies.

Persoonlijk zou ik graag zien dat het deze oude barrels zo snel mogelijk verboden wordt om zich op de openbare weg te begeven, voor mijn gezondheid.

Reactie van Hans van den Bos op 3 Augustus 2019 op 11.15

Ik ben het helemaal met Jako eens. Eigenlijk is het rijden in zo'n oud barrel asociaal. Goed, als je geen geld hebt voor een betere dan is dat een goed excuus. Want op het platteland in Frankrijk is geen openbaar vervoer en kun je niet zonder auto. En ik kan natuurlijk niet op je bankrekening kijken. ☺☺☺

Reactie van Franklin Toonen op 3 Augustus 2019 op 12.27

21 jaar rijden met een oude barrel: FANTASTISCH. Aan de milieumaffia, die kennelijk enkele onzer in zijn macht heeft gekregen, driewerf BAH. Als DD elke drie jaar een nieuwe auto gekocht zou hebben, dus 7 stuks, hoeveel vervuiling zou de productie van die nieuwe wagens zijn geweest. Ik word zo moe van dat gezeik over oude vervuilende auto's. Om ervan te plukken daar schamen de regeringen zich niet voor. Waarom wordt LPG/GPL niet meer gepromoot en veel goedkoper gemaakt. De schoonste brandstof. Nee het moet electrisch middels door bruinkoolcentrales opgewekte electriciteit. Of door die foeilelijke eoliens, die vogels- en insectenslachters. Waarom geen waterstof. Kost bijna niets (d.w.z. als de gekozen professionele afromers van zuurverdiend geld zich er niet mee bemoeien). Zo ik heb mijn gal gespuid. Duim omhoog voor DD.

Reactie van Walter Stevens op 3 Augustus 2019 op 13.37

Ach ik heb ook zo'n oud barrel, en ben er onlangs nog gezellig mee over de Champs Elysee gecrosst zonder daarvoor een bekeuring te hebben gekregen… Dus dat milieu gedoe stelt allemaal geen ruk voor……  Eerlijk gezegd denk ik dat mijn ouwe barrel, die 1 op 20 haalt, schoner is als vele van die moderne PC Hooft tractoren !. Wat een brandslurpende en ruimte vretende bakken zijn dat !.

Reactie van En Laurenc op 3 Augustus 2019 op 14.05

Als ik nieuwe gasten voor de gite(s) ontvang dan kijk ik altijd eerst even naar en in hun auto, is het ding vies en van binnen een zwijnestal, dan weet ik dat ik aan het einde van die week mijn gite(s) als een bordél terug ga vinden, want uit jarenlange ervaring weet ik nu dat mensen die hun auto niet schoon en netjes kunnen houden dat ook niet kunnen in hun eigen huis of gite van een ander! Dus Dick ik hoop dat je nooit te gast bij mij zult verschijnen.. 

Reactie van Theodora Besse op 3 Augustus 2019 op 14.05


Ik vind het ook wel leuk dat Dick nog in zo'n oud barrel rijdt. Maar ik ga niet zo tekeer als Franklin, waarbij alles en iedereen een enorme veeg uit de pan krijgt.

Nooit gehoord Franklin, van de vele miljoenen die bijvoorbeeld de franse regering spendeert aan "primes de conversion"? Waarbij iedereen die een oud barrel inruilt voor een nieuwe of tweedehandse schone auto duizenden euro's cadeau krijgt? Zie bijvoorbeeld:

https://www.nederlanders.fr/profiles/blogs/oude-auto-inruilen-vader...

En weet je niet Franklin, dat in Frankrijk electriciteit wordt geproduceerd met behulp van kermenergie, waterkracht, steeds meer zonnepanelen en windmolens, die over enkele jaren zonder wieken zullen zijn? Zie o.a.:

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/milieu/de-toekomst-van-winden...

Dus ga niet zo tekeer tegen alles en iedereen die ons leefmilieu zo leefbaar en gezond mogelijk wil houden, voor met name degenen die in de grote steden wonen.

Reactie van Hans van den Bos op 3 Augustus 2019 op 14.15

Ach, sommigen kan het geen ruk schelen dat hun kleinkinderen tien jaar minder te leven hebben dan zij! Hun probleem toch? Sommigen hebben nog nooit in een grote stad onder de smog moeten leven tijdens een bloedhitte zoals vorige week. Sommigen kan het geen ruk schelen dat hun kleinkinderen straks  in een woestijn moeten leven, en niet aan voedsel kunnen komen. En sommigen hebben zo weinig kennis van waterstof dat ze zelfs niet weten dat die met dure elektriciteit moet worden gemaakt.
En sommigen zijn zo slim dat ze een oud barrel vergelijken met een PC Hooft tractor. Ik verzeker je dat die laatste minder fijnstof uitstoot dan dat oude barrel van je.
En sommigen denken dat dat ze een goede daad hebben verricht als ze met hun oude barrel door Parijs hebben gereden zonder te zijn aangehouden. Die hebben zeker nog nooit van pakkans gehoord?

En dan zijn er die liever geen windmolens zien, maar dat zijn de eersten die reclameren als er geen stroom meer uit hun stopcontact komt. En die hebben waarschijnlijk nog een wasmachine, koelkast en stofzuiger uit het jaar nul. Die weten niet dat nieuwe apparaten een stuk zuiniger zijn.

Ach, zalig zijn de eenvoudigen van geest!

Reactie van Franklin Toonen op 3 Augustus 2019 op 14.22

@ Theodora: Die prime de conversion is vanaf 01-08-2019 drastisch veranderd en niet in gunstige zin. Zeker voor occasiondiesels. Zie hier: https://www.legipermis.com/estimation-cote-voiture/prime-a-la-conve.... En electrisch vervoer zie ik, zolang ik er geen 700/800 km mee kan rijden, absoluut niet zitten. Tja en diegenen die in grote steden wonen moeten misschien wel naar 't platteland, dan worden de faciliteiten van degenen die er al wonen, nog wonen of er zijn komen wonen wellicht ook verbeterd.

Reactie van Franklin Toonen op 3 Augustus 2019 op 14.26

@Hans vdB: Ach Hans, dan zal ik het Koninkrijk Gods bezitten. Geen slechte ruil toch.

Hieronder is plaats voor een reactie

  • Blijf bij het onderwerp.
  • Wees constructief en vriendelijk.
  • Uw kennis en ervaring worden op prijs gesteld.

Onze huisregels ...

Bent u de plaatser van dit bericht? Reageer dan ajb op de gegeven reacties en adviezen.

Je moet lid zijn van NEDERLANDERS.FR om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van NEDERLANDERS.FR

WELKOM BIJ ONS FORUM

  * = inloggen nodig

GESELECTEERD

© 2020   Gemaakt door: Anton Noë, beheerder en gastheer.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden

Anton Noë ... google.com, pub-1033432903517354, DIRECT, f08c47fec0942fa0